Bør du skifte til oppladbare batterier?

Oppladbare batterier har sine helt klare fordeler i mange tilfeller, men kanskje ikke alltid. Se når du bør bruke dem, og når engangsbatterier fortsatt er best.
Hvis du tenker miljø, virker det i dag litt rart å skulle kaste batteriet når det er tomt. Det finnes mange gode oppladbare batterier, og til og med batterier med innebygd lader, så du kan koble USB-kabelen rett i batteriet uten å trenge egen batterilader. Det gjør det enkelt å lade opp, og enkelt å alltid ha noen batterier i bakhånd når du trenger det.

Fordeler og ulemper
Bortsett fra miljøaspektet, er det klart kostnadsbesparende i lengden med oppladbare batterier, særlig for apparater som krever en del strøm. Hvis du har en blits som tar AA-batterier, vil du fort oppdage fordelene med oppladbare batterier.
• Det blir mye billigere i lengden
• Oppladbare batterier holder på spenningen til de er tomme, så du få ikke lengre og lengre ladetider for blitsen etter hvert som batteriene brukes
• Det er bra for miljøet.
Det samme gjelder for andre ting du vil putte batterier i, og som bruker en del strøm – verktøy, fjernstyrte biler, lykter du bruker ofte, trådløse tastaturer og mus og mye annet. Bytter du batteri jevnlig, er oppladbare helt klart å foretrekke.

Men produksjon av oppladbare batterier krever mer av miljøet enn produksjon av engangsbatterier, og de koster mer å kjøpe. Så både miljømessig og med tanke på pris må du bruke dem en del ganger for at det skal lønne seg. Derfor er det ikke nødvendigvis lurt å sette oppladbare batterier i fjernkontrollen til TV-en eller i røykvarsleren. Du rekker rett og slett ikke å lade opp batteriene nok ganger til at det lønner seg, før de blir dårlige på grunn av alder. Det kan gjerne ta 5 år men hvis du bytter batteri i røykvarsleren en gang i året, så er det ikke mye å hente på å bruke oppladbare batterier.

Oppladbare batterier kan også tape lading over tid, hvis de ikke er i bruk. Derfor anbefales det ikke å bruke oppladbare i ting du har til beredskap, som lommelykter, for eksempel.

Både oppladbare og engangsbatterier er spesialavfall og skal leveres på steder som tar imot sånt. Det genererer naturligvis mye mindre slikt avfall med oppladbare batterier, og bor du et sted der det ikke er så lett å bli kvitt gamle batterier, så vil det være en fordel med oppladbare.

Konklusjon
Konklusjonen må bli at vi trenger fortsatt både engangsbatterier og oppladbare batterier, men til riktige apparater er det både penger og miljø å spare på de oppladbare, så vurder om du ikke bør investere i noen slike. Du får de fleste vanlige AA, AAA, C og D, samt 9-voltsbatterier som oppladbare. Noen gir mer strøm enn andre, og noen kan du lade rett i batteriet uten lader. Så det er bare å vurdere behovene og finne det som passer.
 -
Oppladbare batterier som du lader med USB-kabel rett i batteriet.
 -
Engangsbatterier er fortsatt aktuelt i mange enheter, men ikke alle.

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu