Tips for fotografering i kulda

Noen forholdsregler bør du ta, både av hensyn til seg selv, utstyret ditt og ikke minst for muligheten til å få de bildene du jakter på.
Det er forventet en kaldere vinter enn vanlig, så her republiserer vi noen fototips for kalde dager.
Vi nordmenn er jo vant til å ferdes i kulda, så jeg skal ikke komme inn på råd om å kle seg skikkelig, annet enn å si at hvis du skal være ute lenge i streng kulde, ha en plan for hvordan du skal få varmen i deg etterpå. Ingenting er så ille som å ikke klare å bli varm etter at man har blitt nedkjølt.

Fingertupper
For å klare å håndtere kameraet skikkelig, er det ofte nødvendig å ha noen fingre tilgjengelig. Noen klarer å jobbe med hansker på, men personlig synes jeg det er nesten umulig. Hansker med åpne fingertupper gir ikke nok beskyttelse mot kulda. Løsningen jeg bruker er neoprenhansker, først og fremst laget for sportsfiskere, der jeg kan brette tilbake fingertuppen på de viktigste fingrene. Det fungerer bra lenge i moderate temperaturer og en stund i lave temperaturer. Under Solformørkelsen på Svalbard i 2015 holdt de ca. halvannen time i -18 med noe vind. Hvis man er i bevegelse holder de lenger. Det går an å ha en overtrekksvott på venstre hånd, da du ikke trenger så mye finmotorikk der.

Hvis det er ekstremt kaldt og du skal være ute lenge, er det ofte ikke så mye annet enn votter som fungerer. Da må du belage deg på å ikke endre så mange innstillinger underveis, og så må du flytte autofokus fra utløserknappen til en knapp på baksiden, som du kan betjene med tommelen.

Batterilevetid
Batterier blir svakere i kulda. Ha med flere batterier, og oppbevar de du ikke bruker på innerlomma, så de holder seg varme. Hvis du er ute lenge i svært steng kulde kan det også være en idé å ha noen «håndvarmere», små poser eller staver som man brekker opp og som så utvikler varme. Putt dem sammen med batteriene i en vott eller tilsvarende, så holder batteriene seg varme det meste av dagen. Da slipper du å åpne klærne dine for å komme til batteriene.

Det er også en tanke å forsøke å spare inn på strømforbruket. Skru av bildevisningen på skjermen etter at bildet er tatt, begrens autofokuseringen, hvis du tar bilder av motiver i bevegelse, trenger du kanskje ikke bildestabilisatoren, slå av pipelyder og så videre.

Hvis du ofte bruker batterigrep på kameraet, kan det være en mulighet å ta av dette. Batterigrepet gir deg to (eller tre) samtidige batterier som alle blir kalde. Uten batterigrep er det kun ett batteri som blir kaldt av gangen. Men det forutsetter naturligvis at du er flink nok til å skifte batteri til at du ikke går tom på feil tidspunkt.

Beskytt kameraet
Kameraer er ikke spesielt glad i kulda, og få kameraer er garantert å virke i kuldegrader. Det betyr ikke at de slutter å virke, bare at produsenten ikke garanterer det.
• Ha kameraet i en bag eller sekk når du ikke bruker det. Det beskytter mot vær og vind og ting som ikke bør trenge inn i kameraet.
• Hvis du legger deg på bakken, ha alltid noe under kameraet, så det ikke kommer snø og fuktighet inn i det
• Er du ved sjøen, og det er fare for sjøsprøyt, ha ferskvann og en klut tilgjengelig, så du raskt kan tørke saltvann av kameraet. Saltvann er noe av det verste du kan utsette det for.
• Hvis mulig, ha med to kamerahus, så du har ett i reserve hvis noe skulle svikte.
• Hvis kameraet slutter å virke, er det sjelden permanent. Tin det langsomt opp, og hvis du mistenker at det kan ha kommet fukt inn i det, ta ut alle batterier, og forsøk å tørke det forsiktig, ved å oppbevare det på et tørt sted, bruke en skovarmer på laveste effekt eller tilsvarende skånsomme metoder. Det kan ta fra timer til uker før det begynner å virke igjen.

Plastposetrikset
Det aller viktigste er å unngå kondens. Kondens får du lett på utstyret når du beveger deg inn i varmen igjen. Den enkleste løsningen er å ha med seg en tett plastpose, som du putter utstyret oppi FØR du går inn. Lukk posen ordentlig igjen, og ikke åpne den igjen før kameraet har omtrent samme temperatur som omgivelsene. Da vil evt. kondens legge seg på utsiden av posen og ikke skade kameraet.
Dersom du har mye utstyr, kan dette være vanskelig, med mindre du har en søppelsekk med deg, I så fall kommer du ganske langt ved å la utstyret ligge i en lukket kamerabag som får ligge urørt. Husk at slike bager isolerer ganske godt, så det kan ta lang tid før innholdet oppnår romtemperatur.

Pust forsiktig
Kondens dannes fordi varm luft holder på mer fuktighet enn kald luft. Når den varme, fuktige luften kommer i nærheten av et kaldt kamera, blir luften avkjølt og gir fra seg fuktigheten. Den ekstreme varianten av dette er pusten din når du er ute i kulden. Veldig fuktig luft som holder 37 grader møter et iskaldt kamera. Kondens kan treng inn og skade kameraet, eller sette seg på skjerm og søker, så det blir vanskelig å bruke. Et tips kan være å puste ut på venstre siden av munnen (eller høyre hvis du er venstreøyd). Da unngår du at pusten din treffer kameraet direkte.

Skifter oppførsel i kulda
En del materialer skifter egenskaper i kulda. Plast blir hardere, metall kan feste seg til fuktige kroppsdeler, (så ikke slikk på kamerahuset, og forsiktig med bare hender på aluminiumsstativ) og LCD-skjermen kan bli treg og få lavere kontrast. Ingen av disse endringene er permanente, og alt vil bli som før når kameraet har blitt varmet opp igjen. Minnekort tåler kulde bra, så du skal ikke trenge å ta spesielle hensyn der.

Gå ut og bli kald
Jo hardere du jobber for å oppnå noe, jo lykkeligere blir du når du får det til. Gå ut i kulda, ta de hensyn du trenger, både for deg selv, utstyret ditt og omgivelsene dine, og få noen fantastiske bilder. Husk at i Norge om vinteren har du det lave «morgenlyset» så lenge sola er oppe.
 - Eksempel på neoprenhandsker med
Eksempel på neoprenhandsker med "løse" fingertupper.
 -
Putt kameraet i en lufttett pose før du tar det med inn i varmen.
 - Redaktøren under solformørkelsen i 2015. Liggeunderlag til å stå på, noe varmt på hodet og snorutløser inni handsken gjorde det lettere å holde varmen.
Redaktøren under solformørkelsen i 2015. Liggeunderlag til å stå på, noe varmt på hodet og snorutløser inni handsken gjorde det lettere å holde varmen.

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Arild T.
Veldig god og informativ artikkel, men vil komme med et praktisk tips i tillegg. Ta ut minnekortet før du legger kameraet i en tett plaspose. Da kan du begynne å redigere bildene dine med en gang når du kommer inn. Da slipper du å vente på at kameraet har blitt aklimatisert. De fleste er vel spent på hvorledes bildene fra fototuren ser ut på pc-skjermen? Det er i alle fall jeg.
1.2.2018
Dag T.
Du trenger ikke plastpose for å unngå kondens når du går inn i en hytte. Bare pakk utstyret godt inn i et tørt skjerf eller lignende.
30.1.2018
Kristoffer Molvig H.
Fin og konkret artikkel!
Et annet tips kan være å vie noen tanker til linsa. Ved mange minusgrader får du fort is på linsa, også på grunn av kondens. Spesielt får du dette ved klar himmel om du har linsa pekene oppover mot himmelen (merkbart etter bare 30 minutter ved -15 og kaldere). Dette kommer av noen rare strålinger fra atmosfæren som jeg ikke kan forklare.. Så når du ikke bruker kamera, pek linsa ned mot bakken. Evt fest en håndvarmer eller to rundt linsa med strikk for å tilføre ørlite varme som er nok til å utsette denne prosessen :)
25.1.2018
Stian H.
Selv har jeg tatt et par tynne trange arbeidshansker og snittet et hull rett ved første ledd fra fingertuppen av pekefinger og tommel. Slik får jeg vippet fingrene lett ut. Mine er grå med gummiert håndflate slik at jeg alltid har godt grep om kamera og linse. De er selvfølgelig ikke supervarme, men fungerer greit ned til minus 5. Kombinert med vanlige hansker fungerer dette ypperlig og koster ikke mye. Kan heller kjøpe et ekstra batteri for pengene spart ;)
21.1.2017
Nils T.
Tusen takk for enkle og gode tips. Jeg tar de med nå de neste to ukene når jeg skal fotografere ute i kaldt vær og snødriv. Jeg planlegger å la kameraet være på utsiden av teltet hele tiden, slik at det holder en konstant lav temperatur, for å unngå kondens problemer e.l.
15.1.2017
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu