10 tips til bedre makrobilder

Vi viser deg hvordan du blir mer fornøyd med makrobildene dine.
Makrobilder kan vise en del av virkeligheten man sjelden ser, små detaljer, dyreliv i miniformat eller blomster som virkelig kommer til sin rett – mulighetene er mange men det er utfordringene også.

Først en liten definisjon: Ekte makro er når fotoutstyret kan gjengi virkeligheten i størrelsesforhold 1:1. Det vil si at et insekt på 1cm vil gi en avbildning på kameraets bildebrikke på 1cm.

Skal du ta makrobilder, trenger du noe som gjør at kameraet ditt kan fokusere nært motivet. Det vanligste er å kjøpe et makro-objektiv. Hvis du synes det blir for kostbart eller du har spesielle behov, går det an å sette mellomringer mellom kameraet og objektivet, og på den måten få kortere fokusavstand med objektiver du allerede har. Det finnes også nærlinser som kan settes i filterfatningen foran på objektivet, som gjør at du kan fokusere nærmere.

I denne guiden går vi ut fra at du allerede har skaffet deg utstyr som gir deg makromuligheter.

Men hvordan får du så de bildene du trenger? Her følger ti tips som vil gjøre det hele enklere for deg:

Alle foto: Roger Brendhagen

1. Stå opp tidlig
Morgenlyset er det fineste når du skal fotografere. Tar du bilder av små dyr, vil de være mindre aktive da de først skal varme seg opp etter en kald natt (sommerfugler er mest passive rett etter et regnvær).

Om morgenen er det også gjerne morgendugg, som kan gi fantastisk fargespill i det lave morgenlyset. Bruk dette for alt det er verdt. Dersom det ikke skulle være noe morgendugg, kan du lage ditt eget med en spruteflaske med vann. Bruk en med dyse som gir små dråper, og bland gjerne glyserin i vannet, da får du bedre kontroll med dråpene.

Det er lov å jukse med en vannsprut.
Det er lov å jukse med en vannsprut.


En fordel i Norge er at landskapet endrer seg med årstidene, og det er mye forskjellig å fotografere til forskjellige tider. Morgenrim er også flott, og om vinteren trenger du ikke engang stå opp så tidlig for å få med morgenlyset.

2. Det er lov å jukse
Det kan være krevende å ta bilder av insekter. De har en tendens til å flytte på seg, ikke minst når du kommer for nær. I Norge er det sjelden et problem, men i noen land er det også innsekter du ikke har lyst til å komme for nær. En vei rundt dette, bortsett fra å bruke lengre brennvidde, er å først fange insektet, og putte det i fryseren i noen minutter. Da blir innsektene så kalde at de trenger tid på å varme seg opp igjen før de blir aktive. I mellomtiden kan du plassere dem slik du ønsker, og ha tid til å ta bilder i ro og mak.

Frysertrikset er kontroversielt, da man griper inn i naturen på en måten som ikke nødvendigvis er forsvarlig. Man må selvfølgelig aldri bruke dette på rølistede arter, og skal man benytte trikset, må insektet behandles med stor varsomhet for å ikke skade det. Se forøvrig diskusjonstråden nedenfor.

Livet som fotograf blir lettere når innsektene er litt kalde.
Livet som fotograf blir lettere når innsektene er litt kalde.


Du kan også lage din egen nektar av 4 deler vann og 1 del sukker, så du kan få insektene dit du ønsker.

Tar du bilder av planter, kan det ofte være flott å fylle en langpanne med vann, og legge planter og blomster oppi og så putte det hele i fryseren over natten.

 Et flott bilde må ikke nødvendigvis være en gjengivelse av virkeligheten. Noen ganger kan man jukse litt.
Et flott bilde må ikke nødvendigvis være en gjengivelse av virkeligheten. Noen ganger kan man jukse litt.


Synes du det er juks? Tja, kanskje – men det kan gi utrolig flotte bilder med langt mindre venting.

3. Lek med blender og brennvidde
Blenderen er et viktig verktøy når du skal ta makrobilder. Dybdeskarpheten avgjør i stor grad uttrykket bildet får. Vil du framheve en del av motivet, eller vil du ha alt skarpt? Det er svært vanskelig å få alt skarpt på makro, for dybdeskarpheten bestemmes blant annet av fokusavstanden. Men det finnes mange muligheter.

Vanligvis vil man ha bakgrunnen uskarp. Den skal bare gi farge og stemning til bildet.

Ulik dybdeskarphet gir ulikt uttrykk.
Ulik dybdeskarphet gir ulikt uttrykk.


Tar du bilder av insekter, vil blender f/11-f/16 ofte være passende. Da blir hele insektet i fokus men lite annet, slik at insektet blir framhevet.
Noen ganger vil du bare ha en utrolig liten del av bildet i fokus, og det er lett å få til ved makrofotografering. Det er likevel ikke alltid så lett å vite hva som gir best resultat på forhånd, så ta gjerne flere bilder med ulik blender, så du har helgardert deg.

Dersom blenderen blir for liten, får du en effekt som heter diffraksjon, som gjør bildet litt mindre skarpt. Det er sjelden dette blir så ille at det ødelegger bildet. Med mindre kameraet ditt har veldig små piksler og bildet skal beskjæres kraftig så du trenger alle pikslene, bør det ikke være noe problem.
Ulik brennvidde gir ulikt perspektiv og bakgrunn. Hvis du ønsker å isolere motivet og vise lite bakgrunn, vil en lang brennvidde være bra. Hvis du ønsker å vise mer miljø rundt, bruk en liten blender og kort brennvidde, slik at mer bakgrunn vises, og den trer skarpere fram. Kortere brennvidde gir både mer bakgrunn og større dybdeskarphet.
Tar du bilder av lettskremte dyr eller dyr du ikke ønsker å komme for nær er jo alltid lang brennvidde å foretrekke.

Nikon SB-R1C1 er en ganske avansert men veldig fleksibel blitsløsning for makro. Det finnes gode alternativer som er enklere..
Nikon SB-R1C1 er en ganske avansert men veldig fleksibel blitsløsning for makro. Det finnes gode alternativer som er enklere..


4. Bruk blits
Ofte har du ikke nok lys til å få den dybdeskarpheten du ønsker. Da er det nyttig med en blits. En blits kan også gi deg lyseffekter som du ellers ikke ville fått. En trådløs blits, plassert bak blomsten du skal fotografere vil for eksempel kunne gi veldig spennende lys. Ikke bruk den innebygde blitsen i kameraet. Vi anbefaler at du går til anskaffelse av en ringblits, som festes foran på objektivet, og gir et fint, direkte lys som tar bort skygger og kan gi ulike effekter. I mange tilfeller vil også en vanlig, ekstern blits kunne gjøre jobben.
Dersom du har en bakgrunn som er litt mørk, og som ikke passer å ha med på bildet, kan du blende ned kameraet til for eksempel f/22, og bruke blits på hovedmotivet. Da blir bakgrunnen helt svart, og du får et veldig framtredende motiv.

Liten blender og blits gjør bakgrunnen svart og framhever motivet.
Liten blender og blits gjør bakgrunnen svart og framhever motivet.


5. Varier ISO-verdi
Dersom du ikke har blits, eller det ikke blir bra å bruke den, kan du kompensere manglende lys med høyere ISO-verdi. Husk at høyere ISO-verdi gir bildestøy, så kvaliteten vil bli noe lavere. Avhengig av hvor høy ISO-verdi du trenger, og hvor mye bildet skal forstørres senere, trenger det ikke noe noen synlig effekt.

6. Nyttig, rimelig tilbehør
Det er utrolig mye gøy man kan gjøre med et bilde med noen ganske enkle verktøy. Dersom du har en bakgrunn som ikke gjør seg på bildet, kan du maskere den med en papplate. Pass på at den blir så ute av fokus at det ikke er mulig å se hva det er. Ha plater i ulike farger tilgjengelig, så du kan få en farge som passer til motivet – bruk gjerne komplementærfargene til motivet.
Sterk sol kan ofte gi kraftige skygger. En reflektor (sammenleggbar reflekterende skjerm) kan løfte disse skyggene, eller gi lys til områder som ikke får det naturlig. Da har du straks mye mer kontroll over lyssettingen, og du får det riktig uten å måtte vente en uke på riktig lys og riktig vær.

En reflektor eller diffusor kan hjelpe deg å få det lyset du ønsker.
En reflektor eller diffusor kan hjelpe deg å få det lyset du ønsker.


Tar du bilder av motiver i vannflaten, får du lett reflekser. Disse kan du lett fjerne ved å bruke et polafilter, som du kan rotere, for å fjerne refleksene i større eller mindre grad.

Bruk polarfilter når du tar bilde av noe i vannet.
Til slutt bør vi ta med muligheten for at det rett og slett kan være for mye lys. Dersom det er en klar sommerdag, eller en vinterdag med snø, kan lyset rett og slett bli så sterkt at du må bruke lukkertider kameraet ditt ikke klarer. Da kan det være nyttig med et gråfilter, som ikke gjør annet enn å ta bort lys.

Uten Polafilter (t.v) og med polafilter. Dramatisk forskjell når du fotograferer ned i vannet.
Uten Polafilter (t.v) og med polafilter. Dramatisk forskjell når du fotograferer ned i vannet.


7. Pass på lysmåleren
De fleste kameraer er som standard innstilt på evaluerende lysmåling. Det gir vanligvis best resultat under de fleste forhold. Når du tar makrobilder, er det viktig at hovedmotivet er riktig belyst, og det kan derfor være lurt å bruke punktlysmåling i stedet. Da måler kameraet lyset i kun et lite punkt, og ignorerer alt annet.
Det avhenger naturligvis av hva du fotograferer. Er motivet nesten hvitt eller nesten svart, vil det bli feileksponert også med punktlysmåling. Hvite motiver vil bli undereksponert og mørke motiver vil bli overeksponert. Sett på manuell eksponering eller en passende over-/undereksponering i slike tilfeller, eller prøv med evaluerende lysmåling.



8. Tenk omgivelser, forgrunn og bakgrunn
Før du begynner å fotografere, finn den ideelle vinkelen, som gjør motivet peneste mulig, men også den som gir deg den beste bakgrunnen – hvor kommer lyset fra? Er blomsten finere fra en annen retning? En lav vinkel vil ofte gi et bedre resultat enn en høy vinkel. Har du vridbar skjerm på kameraet ditt, er det til stor hjelp – hvis ikke, vurder en vinkelsøker.

Noen ganger er det ikke mulig å få både hovedmotivet og bakgrunnen optimal. Da må du velge, eller bruke noen av triksene over for å tilpasse en av delene etter egne ønsker.

9. Etterlat naturen slik du fant den
Tar du bilder i naturen, pass på at du etterlater plassen ikke bare slik du fant den, men også slik du selv ønsker å finne den. Ta med deg alt du selv kom med, og hvis andre har vært der før deg og ikke ryddet opp, gjør det ingenting om du rydder litt etter dem også. Ikke ta med deler av naturen, selv om blomsten er fin eller poden ønsker seg en firfisle.

10. Ta bilder av annet enn natur.
Det er naturligvis mye annet enn natur du kan ta bilder av, og her er det bare fantasien og egne interesser som setter grenser. Mange bruker makro til å dokumentere små ting – arkeologer, numismatikere og filatelister har stor nytte av det. Men hvorfor ikke leke seg litt også?



Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Knut Harald E.
Nyttig, informativ, saklig!
1.3.2017
Bjørnar P.
-Å finne riktig eksponering er like lett eller vanskelig ved makrofotografering som generell fotografering, så jeg ser ikke helt grunnen til at lysmåling trenger spesiell oppmerksomhet ved makrofotografering.
-Det du derimot ikke nevner, er hvordan man best fokuserer ved makroarbeid. Bruk av søker med lupe hjelper godt, og bruk av fokuspunkt utenfor sentrum er nyttig. Mange sverger også til manuell fokusering og å fokuserer ved å vugge litt med kroppen. (Ved frihåndsopptak)
-Stativ er også veldig nyttig for presis fokus av stillestående objekter. Bruk av fjernstyring og oppvipping av ev. speil er lurt for å unngå bevegelsesuskarphet ved stativopptak.
-Stusser litt over at du uten forbehold anbefaler bruk av blender f/11-f/16 for insektsfotografering. Antar du her forutsetter "fullformat", men det er det jo bare et mindretall som bruker. Anbefalingen burde derfor variere utfra størrelse på bildebrikke. Bruk av f/16 på et m4/3-system er eksempelvis overkill, da det tilsvarer dybdeskarpheten ved f/32 på "fullformat".
26.1.2017
Jörg B.
Hei Erik.
Takk for oppmuntrende ord og henvisning om rødlista i artikkelen.
Jeg er fortsatt ikke enig med deg om nødvendighet av frysningsgreiern. Å fotografere på denne måte levende dyr er ikke i det hele tatt profesjonelt. Skal vi ikke gå foran med et godt eksempel og si fra seg slike metoder? Det finnes eksempel i historien at bygg kan ikke bygges fordi akkurat på dette stedet lever biller som står på rødlista. Og kanskje er det du eller en annen som putter akkurat det samme bille i fryseren? Det er sikkert de minste, inkludert meg, som har peiling, hvilke dyr er beskyttet eller står på rødlista. Ofte ser dyrene så likt ut, at vi som har for lite kunnskap ikke ser forskjellen.
Som du skrev i artikkelen, står tidlig opp når det er enda kald og insektene er i naturens rytme. Da tar du mye finere bilder som er autentisk og en dyr som holder seg fast fra seg selv ser finer ut, enn de sitter med fryste bein helt unormalt på gresstrå. Det krever mer innsats og disiplin av fotografen, men er det så ille?
Men det som er mest viktig, syns jeg, er:
Ha RESPEKT for naturen! Også når det dreier seg "bare" om dyr som plager en.
26.1.2017
Erik F.
Hei Jörg.
Takk for godt innspill. Jeg er langt på vei enig med deg. Samtidig er det elementer er som likevel er med på å verne artene. Ta for eksempel insekter som nordmenn flest anser som plager (veps, mygg, edderkopper, fluer, maur (ja, faktisk de fleste når jeg tenker meg om)). Dersom frysertrikset gjør at noen får en fascinasjon for å fotografere disse, slutter man å se på dem som plager. Hvis man også tar gode bilder av dem, så kan det bidra til at også andre ser på dem på annen måte.

Men jeg har lagt til et lite avsnitt i artikkelen, som modererer tipset litt.
26.1.2017
Jörg B.
Hei.
Jeg er en lidenskapelig makrofotograf. Blomster og insekter er mine hovedtema.
Jeg leste med stor interesse artikkelen og disse 10 tips. Det finnes noen gode tips ja. Punkt 2 inneholder dessverre en tip som er rett og slett dum og hører ikke til fotograferingen.
Putte insektene inn i fryseren er ikke bare dyremishandling. Erik Faarlund bruker vel slike triks får å få bilder som er tilsynelatende fantastisk og henlede oppmerksomheten. Men:
- vet han at det finnes insekter som står på rødlista og hvilke insekter det er? Der er ikke låv og fjerne sånne dyr fra sitt habitat. Når man går ut med slike tips må man regne med at ikke alle har tilsvarende kunnskaper. En som tar makrobilder og ser på skjerm hvor lett knuselig bein, kropp, øyne osv. er,forstår vel fort, at man ødelege mer enn man forsvarer når man putte de inn i fryseren. Langt mindre plassering av frysete dyr for å ta "mest spektakulære bilder".
- etisk betraktning: Må vi på jakt etter det beste bildet griper til sånne triks? Det er ja bare en insekt. Det finnes så mange. Jaja...det er sant, men de hører samtidig til en økosystem som er rask ustabilt. Hvorfor ikke ta bilder når insektene, dyr og planter befinner seg i sitt habitat? Til slutt våkner insektene etter frysning, når de kanskje overlever, og befinner seg i en omgivelse som er ikke passelig for å overleve?

Jeg oppfordrer foto.no, å distansere seg fra frysningtrikset og fjerner dette fra denne websiden. Sånne triks er bare dyreplageri!!

Mvh,
Jörg Brunke
25.1.2017
Per Eugen K.
Flott artikkel med gode illustrasjoner! Her var det mye jeg skal ta med meg neste gang jeg går ut!
25.1.2017
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu