Så kompatible er Olympus og Panasonic med hverandre

Olympus og Panasonic er de to store aktørene på MicroFourThirds-systemet og man kan bruke den enes objektiver på den andres kameraer. Men hvor kompatible er de egentlig?
Vi liker åpne systemer. Det gir flere mulighet til å lage utstyr for samme system, og øker utvalget for brukerne. I fotobransjen er den mest kjente åpne standarden MicroFourThirds (MFT), som 40 selskaper nå støtter eller lager utstyr for.

Panasonic og Olympus er de to største på MFT, og hvis du spør på nettet eller i en fotobutikk vil du normalt få høre at du godt kan bruke Panasonic-objektiver på Olympus-kameraer og omvendt. Og det stemmer jo. Men det er et par momenter man skal være klar over før man bruker disse om hverandre.

For deg med Olympus-kamera:
Har du et Olympus-kamera kan du godt sette på et Panasonic-objektiv, eller for den saks skyld et Sigma-, Tamron- eller Samyang-objektiv. Men det blir ikke helt det samme som med Olympusobjektiver.

Her er forskjellene:

1) Olympus-objektiver blir gjenkjent på en annen måte av kameraet, og det kan automatisk kompensere for vignettering, enkelte feilbrytninger, fortegning osv. Det skjer ikke med objektiver av andre merker.

2) Olympus har noen spesielle funksjoner som slutter å virke hvis du ikke bruker originalopptikk. De viktigste er Pro Capture – superhøyhastighetsfunksjonen, som ikke fungerer med følgefokus (kun ProCapture High som fokuserer før første bilde i serien).

3) Bildestabilisatoren i kameraet vli ikke samarbeide med stabilisatoren i objektivet. Du må velge om du skal bruke den ene eller den andre. Bruk den i kameraet for brennvidder under 150mm.

4) Setter du på et Panasonic-objektiv med egen blenderring, vil ikke denne blenderringen fungere med objektivet på et Olympus-kamera. Du kan fortsatt stille blenderen slik du normalt gjør på kameraet ditt, men du mister altså ekstramuligheten til å stille den rett på objektivet.

For deg med Panasonic-kamera:
Sett gjerne objektiver fra Olympus, Sigma, Tamron eller Samyang på kameraet ditt, men vær klar over disse momentene:

1) Panasonic-objektiver blir gjenkjent på en annen måte av kameraet, og det kan automatisk kompensere for vignettering, enkelte feilbrytninger, fortegning osv. Det skjer ikke med objektiver av andre merker.

2) Panasonic bruker ikke fasefokus, slik de fleste andre produsentene gjør. Til gjengjeld har de en meget avansert kontrastfokus som fungerer bra. Den krever svært rask kommunikasjon mellom kamera og objektiv. Med andre objektiver enn Panasonics egne, får du ikke den hastigheten, og autofokusen blir tregere.

3) Panasonic har et avansert dobbel bilestabiliseringssystem, der stabilisator i objektivet samarbeider med stabilisatoren i kameraet. Bruker du stabiliserte objektiver av andre merker, vil du ikke få dette
Som du ser, er det ikke 100% det samme om du bruker det ene objektivmerket eller det andre. Det er likevel flott å ha friheten til å veksle mellom objektiver fra mange forskjellige produsenter, eller kunne bytte kamerahus til et annet merke, og fortsatt kunne bruke de gamle objektivene.


Redaksjon i Foto.no er uavhengig av butikken og nettbutikken vår, men drives av inntektene derfra. Så hvis du setter pris på nettstedet og tjenestene vi tilbyr, og ønsker å se det videreført og forbedret, er vi svært takknenmlige hvis du vurderer å handle hos oss neste gang du trenger fotoutstyr eller å få laget bilder.
Du finner butikken vår i Barcode, rett ved spor 19 på Oslo S.
Nettbutikken finner du her.

 -

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Torstein H.
Jeg tror det kompenseres for vignettering også med Panasonic objektiver på Olympus kamera også...
31.5.2019
Erik F.
Hei Kim.
Jeg kjenner ikke til at Olympus-objektiver for MFT har blenderring.
9.5.2019
Kim L.
Fungerer Olympus-objektiver med blenderring greit på Panasonic? Har en GX80 og er nysgjerrig på Olympus 17mm.
9.5.2019
John Petter E.
Bare en liten pressisering til dette med pro-capture på olympus. Det er to alternativer her. Pro-capture high,med opptil 60 bilder pr. sek. og fokus på første bilde (s-af).
Så har vi pro-capture low,med opptil 18 bilder pr.sek. hvor man også har følgefokus (c-af). og det er denne som bare fungerer med olympus objektiver.
Pro-capture high fungerer med alle objektiver. Også helt manuelle,og objektiver som brukes via adapter.
9.5.2019
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu