Brukt eller nytt?

Bør du kjøpe nye eller brukte varer, og i så fall når og hvorfor? Vi ser på de ulike grunnene til å velge det ene framfor det andre.
Vi kjenner vel alle på lysten til å kjøpe nye produkter noen ganger, og produsentene gjør mye for at vi skal få den lysten. De pakker det inn på spesielle måter, utstyrer det varene med «ny» lukt, og det er i det hele tatt mye psykologi i hvordan vi blir påvirket for å få lyst til å kjøpe noe nytt. Men hvis vi ser forbi markedsføring og billige triks, hvorfor skal du kjøpe nytt, eller hvorfor skal du kjøpe brukt?

Derfor skal du kjøpe nytt
Den deilige følelse av noe nytt, rent, ubrukt er veldig god. Forventningene når du pakker opp osv. skal man ikke undervurdere. Nordmenn er også et folk av over gjennomsnittet velstående og over gjennomsnittet tekonologikåte mennesker som ønsker seg det siste og nyeste. Dette er vanskelig å få tak i brukt.

Noen har kjøpt brukt tidligere og brent seg på det. De kan ha blitt lurt av selger og betalt for noe de ikke har fått, eller har fått noe mye dårligere enn de betalte for. Selv om det er relativt sjelden, vil det gjøre deg skeptisk til å kjøpe brukt, og det er svært forståelig.

Så er det dette med garantier. Hvordan vet du om varen fungerer i dag, i morgen og om et år? Kjøper du brukt som privatperson har du vanligvis mye svakere beskyttelse i loven enn om du kjøper nytt, og den ekstra beskyttelsen er viktig for mange.

Kjøper du som bedrift, vil du gjerne trekke fram MVA. Det får du ikke gjort hvis du kjøper brukt fra privatpersoner.

Det er selvfølgelig heller ikke noen tvil om at utvalget av kurante varer er større for nye produkter. Skal du kjøpe brukt må du kan skje lete lenge etter det du trenger, mens du kan gå inn i en fotobutikk og få en ny vare med en gang.

Derfor skal du kjøpe brukt

Det er mange argumenter for å kjøpe brukt også. Det mest opplagte, og grunnen til at de fleste gjør det, er prisen. Du får utmerkete varer for en mye lavere pris. Fotoutstyr er godt bygd og slites ikke så lett ut. Derfor er det stort sett trygt å kjøpe sånt brukt.

Et annet viktig aspekt i disse dager er overforbruk. Kjøp brukt og spar miljøet. Det energieffektivt, kortreist og miljøvennlig. Alt som er brukbart, bør brukes.

Hvis du lurer på hva du bør satse på, kan det være lurt å kjøpe noe brukt, for da kan du teste det ut, og hvis det ikke er riktig for deg, kan du selge det igjen uten tap.

Skal jeg kjøpe privat eller fra forhandler
Når du kjøper brukt er det litt forskjell på om du kjøper det fra privatperson eller fra en forhandler, og mange argumentene for å kjøpe nytt gjelder ikke, eller er mindre viktige hvis du kjøper gjennom en forhandler.

Hvis du kjøper privat, sjekk om selger har kvittering for varene, så du både unngår å kjøpe tjuvgods, men også kanskje får litt garantitid/reklamasjonsrett med på kjøpet. De fleste nettsteder som formidler bruktsalg har karakterer på selgerne. Sjekk karakteren før du kjøper noe. Hvis du har mulighet til å møte selger og sjekke varen før du betaler er det det aller beste.

Sjansen for å få en vare med feil eller mangler, på varer kjøpt fra forhandler, er liten, og seriøse forhandlere gir en begrenset garanti på brukte varer, slik at du har tid til å sjekke for sånt. De får også utstyret testet av et verksted eller sakkyndige før de legger det ut for salg. Dermed forsvinner usikkerhetsmomentet, og du unngår å bli snytt. Hos Foto.no operer vi med tre ulike grupper «brukt» utstyr. Det er brukt vi har tatt som innbytte fra andre kunder. Dette gir vi tre måneders garanti på. Men hvis du kjøper demoprodukter eller returvarer, får du full garanti som om det var nytt.

Kjøper du inn til et firma, kan du også få en gyldig kvittering om du kjøper brukt fra en forhandler, og dermed får du fradrag for mva. og regnskapsavdelingen blir fornøyde.

Oppsummert:
Fordeler med nytt:
• Ubrukt og i perfekt stand
• Bedre utvalg
• Trygt – du blir ikke lurt av selger
• Bedre garanti- og reklamasjonsordninger
• Lettere for bedrifter

Fordeler med brukt:
• Lavere pris
• Bedre for miljøet
• Mindre risiko hvis du er usikker på hva du trenger


Ta gjerne en titt på bruktutvalget i butikken vår
 -
Leica legger mye arbeid i "riktig" innpakning.
 -
Brukt kan også være ganske strøkent.

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu