Ta flotte fuglebilder hjemme i hagen

Du trenger ikke dra langt av gårde for å få flotte foto av fargerik fugl. Det kan gjøres hjemme i hagen med svært enkle midler.
Vi har snakket med naturfotograf, Tobias Gjerde, for å få tips til hvordan man fotograferer fugler på fuglebrettet.
-Begynn med å sette opp et fuglebrett eller fuglemater i hagen. Den bør settes opp nær busker, hekk eller kratt der fuglene lett kan søke tilflukt hvis de blir skremt. På den måtte er det lettere å få dem ut på fuglemateren. Når fuglene har blitt trygge, kan den flyttes litt lenger ut, hvis det gir deg bedre bilder. Tenk på hvordan bakgrunnen blir der du henger maten. Det kan også være fint med forgrunn i bilde, og der kan du eksperimentere litt, men ikke gjør den dominerende eller forstyrrende, påpeker Tobias.

Hva slags fugl du får besøk av avhenger av hva du mater dem med. Les deg gjerne opp på hva de ulike fuglene foretrekker, og finn ut hvilke arter du ønsker å fotografere og hva de foretrekker å spise. Da får du kontroll på hva slags fugler som dukker opp.

-Skal du få gode bilder, bør du være ute. Sitter du inne på kjøkkenet og tar bilder gjennom vinduet, er det selvfølgelig mer komfortabelt, men du mister bildekvalitet, fastslår han. Skal du likevel gjøre det, bruk et polafilter, for å unngå reflekser i vinduet. Det beste er om du setter deg ute bak en kamuflasjeduk. Da har du muligheten til å bestemme litt vinkel og avstand, uten at du forstyrrer fuglene. Det blir best om du har kameraet i øyehøyde med fuglene, så hvis du sitter og fotograferer, ha matestasjonen lavere enn hvis du står. Skal du ta fugler på bakken, legg deg ned så du kommer i samme høyde. Da får du også bakken som en fin, uskarp forgrunn, legger han til som et ekstra tips.

Du trenger ikke dyrt og avansert utstyr for dette. Et kamera med et godt teleobjektiv er det viktigste. Autofokushastighet er ikke viktig, da alt foregår omtrent i samme avstand. Ofte bruker fuglene en kvist de setter seg på før de flyr til maten, for å sjekke at det er trygt. Fokuser på denne kvisten, så får du supre bilder uten å bruke autofokus i det hele tatt.

For å få det uttrykket du ønsker, må du stille lukkertida så det blir riktig. Hvis du skal fange en småfugl som kommer inn for landing, og du vil fryse bevegelsene, bør du ikke ha lengre lukkertid enn 1/4000s. Det krever ganske mye lys, så være oppmerksom på ISO-verdien, så bildet ikke får for mye støy. Sitter fuglen stille, kan du klare deg med lengre lukkertider, men småfugl sitter sjelden veldig stille, så noe lengre enn 1/200 ville jeg ikke gått for. Skal du ha vinger i bevegelse og fryse kroppen til fuglen bør du eksperimentere, for det kommer an på avstand, hastighet og andre faktorer.

Som nevnt innledningsvis, er dette en vinteraktivitet, da fuglene trenger maten du setter ut. Men er det en tørr sommer, kan du få flotte bilder ved å sette opp et fuglebad der de kan drikke og kjøle seg ned.
Depositphotos -
Depositphotos
Foto: Tobias Gjerde -
Foto: Tobias Gjerde

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu