Ello – enkelt og reklamefritt

For tiden er Ello.co det hotte sosiale nettstedet for kreative mennesker.
Jeg er en av dem som ergrer meg litt over at jeg var alt for sent ute med å bli med på Instagram. Så sent at jeg aldri klarte å bygge meg opp et brukbart antall følgere. Skal du bare dele littegranne familiebilder og bilder av katten din, gjør ikke dette så veldig mye. Vil man bruke den sosiale tjenesten til å promotere seg selv som fotograf, er det følgere, og ikke minst relevante følgere man ønsker seg.

Bloggen min har jeg heller aldri fått i gang skikkelig. I fjor hadde jeg ambisjoner om å publisere ett innlegg i uken. Jeg klarte aldri det. Kanskje like greit, for det er uansett ikke mange som leser den. På bloggen har ambisjonen og tanken vært at det skal være en slags fotografisk dagbok (eller ukesbok). Et sted hvor jeg om 20-30 år vil ha et historisk dokument online som viser mitt fotografiske virke. Jeg så også for meg at jevnlig publisering ville tvinge meg til å jobbe ferdig forskjellige prosjekter. Og ikke minst få mer orden i arkivet mitt (det begynner å bli veldig stort og med masse som ikke er ferdigarbeidet). Jeg har ikke helt fått det til slik som jeg ønsket. Men jeg har heller ikke gitt helt opp. Må bare få i gang Ello først og så fikse nettsiden min...

Ja, så er det Ello da. Det nye ”hotte” av sosiale medier. Det er ennå bare på beta-stadiet, men har den siste tiden fått mye oppmerksomhet og en rekke nye medlemmer. Foreløpig er man avhengig av å bli invitert (eller vite om den magiske linken hvor man kan signere opp) for å bli med. På den måten klarer folkene bak (så vidt) holde tritt med å utvikle nettstedet kapasitetsmessig og teknisk.

Men hva er Ello? Det er et sosialt nettverk som undertegnede (og flere med meg) vil si er en blanding av Twitter og Facebook. Det har et veldig enkelt og ryddig grensesnitt. Til å bruke for å vise sine bilder synes jeg det er veldig bra. En av de store fordelene er at man kan legge ut flere bilder (serier og reportasjer) i en post. Her er det med andre ord ikke bare snakk om enkeltbilder slik som det for eksempel er på Instagram. Nettstedet er også åpen for nakenhet på en helt annen måte enn Facebook. Det er noe som har stor betydning for en rekke fotografer.

Ello er reklamefritt. Og dette er vel kanskje det største fortrinnet nettstedet har nå. De har heller ikke noen planer om å innføre reklame i fremtiden. Klart dette gjør det attraktivt. Men det blir spennende å se om de kan holde på dette. Noe skal jo folk leve av. Og det koster å drive et nettsted. Folkene bak sier de ikke har noen planer om reklame i fremtiden heller. De flagger det høyt som reklamefritt sted, så om de snur blir det uansett et nederlag, både for eiere og brukere. En potensiell inntektskilde i fremtiden blir å innføre ekstratjenester på nettstedet som man tar betalt for.

I Ellos eget manifest tar de også avstand fra at hvert enkelt medlem skal være et produkt. På Ello vil ikke dine ”vaner” bli kartlagt og solgt til annonsører og reklamebransje som deretter retter spesifikk reklame mot deg og meg. Samling og salg av personlige opplysninger, kartlegging av sosialt nettverk for profitt og lesing av personlige poster mener Ello er både uetisk og lite hyggelig.

Ja, det høres flott ut. Og enda flottere er det når de i sitt manifest slår fast at de har troen på å være dristig. De har troen på det vakre, enkle og gjennomsiktige. De har troen på at folk som skaper bør samarbeide. Ello mener at et sosialt nettverk skal være et redskap for å bygge hverandre opp. Det skal ikke være et redskap for å utnytte eller manipulere andre.

For øyeblikket er Ello veldig mye av det jeg ønsker meg med tanke på å få vist meg frem som fotograf. Det er reklamefritt, det er minimalistisk. Det er allerede en rekke kreative mennesker som bruker nettstedet (ikke bare fotografer selvfølgelig). Her kan jeg vandre rundt i timesvis på oppdagelsesferd. Jeg blir inspirert og jeg treffer på nye mennesker. Alt i et miljø jeg finner veldig attraktivt.

Det er ikke mange ukene siden jeg ble medlem på Ello. Jeg har ”knotet” litt frem og tilbake. Den første utfordringen min var å finne interessante og dyktige mennesker å følge. På Ello kan man bruke alias. Jeg er egentlig ikke så begeistret for det, men har forståelse for at mange synes det er ok. Men det gjorde det vanskeligere å finne fotografer. I begynnelsen, vel og merke. Min metode har vært å utforske vennelistene til de jeg har oppdaget. Så har jeg saumfart, klikket meg inn på personer, sett på bilder, sett mye dårlig og mye bra og mye med potensiale. Jeg har lagt folk til. Og der kan jeg velge. Jeg kan enten legge dem til i en venneliste. Eller jeg kan legge dem inn under ’noise’, Begge grupper følger jeg, men de som er på vennelisten, er de som kommer opp med store bilder og først i mitt velkomstbilde. De som er lagt til i ’noise’ blir vist i miniatyrbilder.

I vennelisten har jeg plassert personer jeg er trygg på at jeg vil følge. I ’noise’ har jeg lagt til dem jeg vil følge en stund for å se hvem de er og hva de har å komme med. I dag har jeg totalt 204 stykker jeg følger, mens 81 stykker følger meg. Når det har gått noen måneder er planen å gå gjennom listene og ta bort dem som ikke er aktive og de som ikke publiserer innlegg jeg synes er interessante.

Så godt som jeg kan forsøker jeg også å gi kommentarer og innspill til de jeg følger på Ello. Men jeg merker allerede nå at det er tidkrevende. Likevel er det et absolutt must skal man bidra positivt til nettstedet, og ikke minst hvis man skal få følgere. Jeg forsøker også å legge ut bilder regelmessig. Og nå på dette stadiet er tanken å legge ut flest bilder som jeg ikke har publisert tidligere.

Per i dag er det mye utviklingspotensial for Ello. De bugger i perioder. De har ikke et varslingssenter, men jeg får email hver gang det er noen som gir kommentarer på mine innlegg eller som begynner å følge meg. Det er ikke en god videointegrasjon med You Tube og Vimeo. De har ikke egen app til mobiltelefoner. Men mye av dette, og mye mer også, jobber utviklerne i Ello med.

Akkurat nå trives jeg veldig godt på Ello. Jeg kommer til å henge ut der og se hva som skjer. Jeg vil bli inspirert, jeg vil oppdage og jeg vil vise meg frem som fotograf. Om det blir fruktbart eller ikke synes jeg er umulig å spå. Vi får se hva Ello-fremtiden bringer.

Og skulle du lure på hvem undertegnede er
på Ello.co, så finner du meg her:
http://ello.co/hesjedal

Ønsker du invitasjon til Ello.co kan du fikse det via denne siden:
http://ello-invite.com

Fotografer som er verdt å følge på Ello.co:


Norske fotografer:
Trond Lindholm: http://ello.co/trondlindholm
Erik Five Gunnerud: http://ello.co/erikfive
Ivan Holmedal: http://ello.co/ivanh
Bjørn-Erik Thorud: http://ello.co/bjornthorud
Stian Klo: http://ello.co/stianklo
Matias Østebø: http://ello.co/maos
Erik Nyberg Skilnand: http://ello.co/erikskilnand
Eva Hjerkinn: http://ello.co/evahjerkinn

Utenlandske fotografer:
Andy Lee: http://ello.co/andyleeuk
Damon Way: http://ello.co/damon
Shane Balkowitsch (Våtplate): http://ello.co/balkowitsch
The ones we love: http://ello.co/theoneswelove
Hillary Fox: http://ello.co/hillaryfox
Kelly DeLay (Storm chaser): http://ello.co/kellydelay

Dette er bare et lite utvalg, men oppdager vi nye fører vi dem opp på denne listen. Er du på Ello så før gjerne opp brukeren din i kommentarfeltet under denne artikkelen.
Skjerdump Ello. Fotograf stagediving: Erik Five Gunnerud - Fotografene jeg har markert som venner kommer opp med store bilder
Fotografene jeg har markert som venner kommer opp med store bilder
Skjerdump Ello. Fotograf stagediving: Erik Five Gunnerud
Skjermdump Ello - Fotografene jeg følger på Noise kommer opp i mindre bilder
Fotografene jeg følger på Noise kommer opp i mindre bilder
Skjermdump Ello
Skjermdump Ello - Fra undertegnedes profil
Fra undertegnedes profil
Skjermdump Ello

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Bianca F.
http://ello.co/biancaemilia
23.11.2014
Christer B.
Bra artikkel, Frank. http://ello.co/vexfluke
23.10.2014
Daniel F.
Flott med et alternativ til Facebook, for Facebook er ikke lenger det hotte som det var.

Anbefaler alle å se facebook filmen.


Når det gjelder kreativitet så finner jeg den heller på dedikerte fotosider, flickr og 500px.

For den generelle diskusjonen, så fungerer Twitter meget bra.

Ello vil nok bli som Google+ er, noen er der, og bare der, mens andre er på "alle" nettverk.

For min del har jeg erfart at det er viktigere å være aktiv på 2-3 nettverk enn inaktiv på 10.

Men ønsker de som vil være inviterte betatestere lykke til med de få funksjonene som er på den siden.

Uten en App er det ikke et nettverk jeg kommer til å bruke noe særlig tid på.
19.10.2014
Aleksander D.
http://ello.co/aleksanderdye
17.10.2014
Tiril G.
http://ello.co/tirilguttorm
17.10.2014
Margit H.
http://ello.co/margit86
17.10.2014
Pierre C.
http://ello.co/vandrende
17.10.2014
Ivar August B.
God artikkel :-) Laget meg akkurat bruker...

http://ello.co/ivaraugustbull
17.10.2014
June G.
Takk for artikkel, blir spennende å teste ut.
http://ello.co/junegronz
17.10.2014
June G.
Takk for artikkel, blir spennende å teste ut. H idagar laget meg inn
junegronz@ello
17.10.2014
Veronika S.
Takk for tipset! Skal prøves :D
17.10.2014
Svein Jarle N.
Min drømmeplatform. Venstre halvdel av skjermen forsvinner i tåka.
16.10.2014
Tarjei L.
http://ello.co/migelrev
16.10.2014
Carsten W.
Javel...interessant side. Men kommentaren minner meg om kommentarene når Facebook kom opp. Historien videre er kjennt. Vi får se hvordan skapere av ello kommer til å finansere hele greier uten å selge brukerdata eller reklameplasser.

Jeg for min del ville glede meg hvis alle disse spennende fotografer ville dukke opp på dotten av og til...som er også nesten reklamefritt;)
Hva er galt med dotten? Hvorfor viser så få proffer hva de driver med. Jeg har lyst å se på det og lære, og sikkert ikke bare jeg.
16.10.2014
Trond L.
og her var linken selvsagt http://ello.co/evahjerkinn
15.10.2014
Trond L.
ello ello @evahjerkinn f.eks
15.10.2014
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu