EOS R3, ikke R1 – Dette er grunnene

Canon annonserte, noe overraskende, at de utvikler EOS R3, mens de fleste ventet på EOS R1. Vi ser litt på hvorfor.
Canon har sagt veldig lite om det nye kameraet og veldig lite hvorfor det heter R3 og ikke R1. Det eneste vi vet er at R3 er en henvisning til EOS 3 fra slutten av 90-tallet, og som også hadde øyestyrt fokus, slik R3 får.

Utover dette, blir mye av denne artikkelen forfatterens personlige vurderinger basert på erfaringer og utviklingen i markedet, siden vi ikke sitter på annen informasjon enn den som er offentlig tilgjengelig.

Vi vet lite med sikkerhet
Det er ikke offentliggjort mange spesifikasjoner om EOS R3, men man kan også lese noe ut av det man ikke har fått vite. For eksempel har Canon sagt at skuddtakten blir opp til 30 bilder pr. sekund, men de har ikke sagt noe om oppløsning eller videofunksjoner. Nikon, da de annonserte utviklingen av Z9, sa eksplisitt at kameraet vil kunne ta opp video i 8K, og det sier noe om hvor høy oppløsningen må være. Nå Canon unnlater å si noe om dette, kan det betyr at oppløsningen blir lavere enn de drøyt 40 megapikslene man må ha for å ta opp video i 8K. Det er ekstremt krevende å ta 30 bilder i sekundet i 40+ megapiksler, så det er antakelig noe de vil forbeholde en kommende R1.

Ikke flaggskip
Ja, for det kommer en R1. Canon har helt siden den første profesjonelle EOS-modellen, gitt flaggskipet nummeret 1. Det vil de nok fortsette med. Det betyr at EOS R3 ikke er et flaggskip, og Canon har heller ikke kalt det for det. Det er fortsatt EOS 1DX III som er flaggskipet.

1DX III ble lansert for bare litt over et år siden, og mange ville kanskje følt det som et slag i trynet hvis de 80 000 de hadde investert i kameraet, og kanskje et par hundre tusen i EF-optikk til det, ble avleggs etter bare et drøyt år. Det er derfor bedre, overfor kundene, å vente litt med R1, og i stedet lansere en litt mindre modell som viser at Canon fortsatt kan og vil, men uten å gjøre kundene sure. Nikon har ikke helt den samme utfordringen, for det var få brukere som kjøpte D6, og dermed færre som blir sure. Nikon har dessuten ikke mulighet til å vente, for de må bevise at de fortsatt kan lage kameraer i toppklassen.

Prøve ut ny teknologi
Men Canon har en annen grunn også for ikke å lansere R1 nå. De har nemlig en del ny teknologi som de vil prøve ut. EOS R3 vet vi at får Canons første stablede CMOS-brikke. Den får også øyestyrt fokus. Det siste hadde de i to modeller på 90-tallet, og det fungerte aldri godt nok. Det skal visstnok også være en ny og forbedret Dual Pixel CMOS AF. For alt vi vet er det også flere nye ting Canon kommer til å putte inn i R3. Det gjør de for å teste det ut på et krevende publikum, uten å risikere å ødelegge verktøyet for de tyngste kundene. Nå får de testet funksjoner og teknologier i virkelig bruk, og kan finjustere, optimalisere og endre på dem før de putter dem i en flaggskipmodell.

Vise at de kan
Så vår teori er at EOS R3 er der for å vise fram ny og spennende teknologi, vise at Canon fortsatt er helt i toppen, og samtidig teste ut nye funksjoner og teknologier som forberedelse for en ny toppmodell. Dermed blir EOS 1DX III fortsatt modellen som vil bli brukt til OL (hvis det blir OL), men noen utvalgte fotografer vil også få med seg R3 for å teste den der. Levering av R3 vil antakelig ikke starte før til høsten, og en R1 må antakelig vente til neste år.

Sony har allerede sin A1 på plass, og Nikon Z9 kommer i løpet av året. Canon ligger dermed en del etter i det løpet, men ved å begynne å snakke om R3 og ny teknologi nå, vil antakelig svært få brukere skifte til de andre systemene, i påvente av hva Canon kommer med. Kanskje hindrer de også noen Nikon- og Sony-brukere å oppgradere, fordi de også vil vente å se hva som kommer fra Canon.

Vi tør ikke spå om hvem som vinner kamerakrigen, men Canon gjør det svært godt i markedsføringskrigen. Det er det ingen tvil om.


______________________________________
Her kan du stille deg i køen for EOS R3
 -
 -

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu