Analoge Leica M6 relanseres

Og en ny epoke med kjærlighet?
Et gjensyn med filmbaserte Leica M6 må synes rart for dem som ikke levde på åttitallet, men personlig må jeg si at jeg virkelig gleder meg til å prøve den nye «reissue» M6. Også utrolig morsomt at responsen verden rundt har vært overveldende.

Med en fotointeresse som startet for alvor i 1987 var jeg på denne tiden ofte forundret over annonser i svenske fotoblader som «FOTO» og «Aktuell Fotografi». Mens min uoppnåelige drøm kanskje var et Nikon F3 så jeg stadig Leica M6 i disse bladene. Hva var det med dette tilsynelatende «gammeldagse» kameraet og til en så høy pris?

I løpet av kort tid ble jeg tydelig forklart av min mentor at dette faktisk var noe av det aller fineste som var laget av kamerautstyr!

Leica M6 ble lansert i 1984 og som alle M-kameraer fra Leica var dette et rammesøkerkamera med utskiftbar mekanisk-manuell optikk. Med rammesøker menes det at bildeutsnittet vises ved hjelp av rammer i en separat søker (ulikt fra en speilrefleks der søkerbildet vises gjennom objektivet). Rammesøkeren har også en avstandsmåler. Utover en enkel (men svært nøyaktig) lysmåler er kameraet helt mekanisk og samtlige lukkertider virker også uten batterier.

Min første Leica var en M6 classic fra midten av nittitallet, og dette som mitt første demokamera fra importøren Lars Farnes AS (et kamera jeg senere kjøpte privat). Dette kameraet var med meg verden rundt (og sammen med meg besøkte den nok over 25 land)!

Ble da en virkelig nedtur da denne ble stjålet for noen år siden. Men selv om M6 alltid har vært viktig for meg har det likevel ikke blitt en overdreven "elsk" på akkurat denne modelltypen.

Åttitallet var en vanskelig periode for kameraavdelingen til Ernst Leitz GmbH, og mens mikroskopi-divisjonen gikk riktig bra, hadde kameraavdelingen mange trusler fra stadig mer avanserte (japanske) konkurrenter. I 1988 ønsket mikroskopi-divisjonen mer plass og kamerafabrikken ble flyttet fra Wetzlar i Tyskland til forstaden Solms.

Fabrikken i Solms var opprinnelig en nedlagt møbelfabrikk og fungerte da som Leicas kamerafabrikk frem til 2015. Jeg husker at jeg selv besøkte fabrikken i Solms på slutten av nittitallet, og må innrømme at jeg ble litt skuffet da fasilitetene der var langt enklere enn jeg hadde forventet.

M6-modellen (sammen med mange M4-P-utgaver) ble også laget med en topplate i sink, som var et solid, men mindre "eksklusivt" materiale enn messing. Sammenlignet med tidlige M3/M2 var også produksjonen og det mekaniske "enklere" enn de første M-modellene.

Nå har den analoge, filmbaserte Leica M6 blitt lansert på nytt, og på mange måter bygget slik originalen kanskje burde vært laget for snart 30 år siden. Her blir topplate nå laget i messing og de optiske komponentene i rammesøkeren har fått antirefleksbehandling. Samtidig er produksjonen tilbake i Wetzlar, der den utføres av et eget engasjert team med urmaker- eller solid bakgrunn fra produksjon av mekaniske kameraer.

Re-issue M6 er basert på versjonen som kalles M6 classic «early Leitz/Wetzlar» edition. Her med hvit «Ernst Leitz Wetzlar Germany» gravering, rød Leitz-logo, innsmeltet vertikal tekst «Made in Germany» på leatherette/armering på baksiden og uten plastbeskyttelse for remslitasje (denne kom først senere på originalen). Kameraet leveres i den sorte plastboksen med Leica- og Leitz-tekst på den røde innmaten (den ellers kjente hvite boksen kom også senere).

Lenge leve analog film!

I følge leverandøren, Bresson AS, skal de første kameraene komme til Norge i løpet av november. Prisen for et kamerahus vil bli kr 56.990,-.
 -
 -
Eksempel på bilde tatt med Leica M6
 -
Eksempel på bilde tatt med Leica M6

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu