torsdag

Torsdagen i Kristiansund var nok en dag med masse inspirasjon og noen herlige foredrag. Det kan ikke sies om været. I alle fall ikke det som var om morgenen. For da snødde det littegranne. Senere på dagen viste derimot Kristiansund seg fra sin beste side. Knall blå himmel. Men nå er ikke dette noen værmelding. Nedenfor kan du se noen av redaksjonens høydepunkter fra torsdagen

Det norske innslaget

Helene Fjell
Helene Fjell
Frank Hesjedal

Helene Fjell er et av få norske innslag på årets festival. Hun er aktuell med prosjektet ’Inner Self’ som var et av temaene i hennes stramt regisserte foredrag.

- ’Inner Self’ er et prosjekt hvor jeg jobber i rommet mellom verden på utsiden av meg selv og den verden jeg føler inni meg selv. I dette store rommet forsøker jeg å føle øyeblikket.

Helene Fjell


At Helene føler øyeblikket og at hun klarer å formidle dette gjennom sine bilder er det ikke tvil om. Det traff i alle fall redaktøren på dette nettstedet.
Og for å sitere en av dem som hørte på hennes foredrag:
- Dette er det verdensklasse over.

Svensk klasse
Bruno Ehrs fra Sverige er en allsidig fotograf og ifølge programmet for festivalen ”one of the true masters of classic Swedish photography’. I motsetning av det man hører fra mange av de ”gamle” fotografene på festivalen, er Ehrs en fotograf som har omfavnet det digitale fotografiet.

Bruno Ehrs
Bruno Ehrs
Frank Hesjedal


- Nå har avstanden fra tanke til handling blitt mye kortere enn den var før. For meg som fotograf har det betydd utrolig mye, forteller han.

Bruno Ehrs drar aldri med seg masse utstyr når han fotografer. Når han er på oppdrag for næringsliv eller magasiner bruker han nesten alltid tilgjengelig lys. Han mener det er en dårlig løsning å forsøke å etterligne det naturlige lyset med kunstig.

- Hvis ikke lyset eller bakgrunnen passer, så flytter jeg heller det jeg skal fotografere til et bedre sted.

Bruno Ehrs


Unntaket er når han fotograferte kongefamilien i Sverige. Da ble det blitz og ikke de store mulighetene for å flytte på kongefamilien. Og når det gjelder kongebilder. Bruno Ehrs var også med å diskutere de norske kongebildene signert Sølve Sundsbø senere på torsdagen. Bruno var forsiktig med å kommentere de norske kongebildene, og valgte heller å fortelle om sitt kongelige oppdrag.

Mannen som startet hele den norske kongebildedebatten, Hans Jørgen Brun, derimot, mente det var et helt annet kaliber over Ehrs kongebilder enn det som Sundsbø kunne varte opp med.

10 år med portretter
Christine Tolpinrud
Vee Speers


Vee Speers har gjort stor suksess med "The Birthday Party", som de siste par årene har blitt vist i alle verdens hjørner. Med Speers har langt mer å vise til enn bare dette prosjektet. Til Nordic Light har hun med seg sitt nye prosjekt Immortal, og under foredraget torsdag, fikk vi et innblikk i hva hun har jobbet med de siste ti årene.

Det begynte med fotografering på kabareter, før hun beveget seg over i aktfotografering. Det første prosjektet hun var stolt av var Bordello, der modeller ble fotografert i gamle bordeller i Paris. Bordello ble gitt ut i bokform i 2005. Etter dette fulgte The Birthday Party, som er en serie med bilder av barn i uvanlige kostymer.

- Hver av bildene har en historie, det er en slags selvbiografi om min barndom, fortalte Speers.

Vee Speers
Fra prosjektet The Birthday Party


Immortal er en serie bilder med et malerisk preg, der øyenbrynene til modellene har blitt fjernet.

- I renessansen var det et tegn på skjønnhet, bare se på Mona Lisa. Men det er rart, det er ikke så mange som legger merke til at de er borte.

Vee Speers
Fra prosjektet Immortal


Speers kunne også fortelle at hun for tiden jobber med en ny serie.

- Den er skutt på min iPhone. Jeg mener, hvem bryr seg om utstyret. iPhone er fantastisk og de nye bildene er helt sprø!

Rosa slips og grønne sokker

Christine Tolpinrud
Chris Rainier i samtale med Morten Krogvold


Chris Rainier jobbet med Ansel Adams de siste fem årene av hans liv. Til Nordic Light har han kommet med et foredrag der han ønsker å vise nye sider av den store mesteren. Og når han forteller at Adams pleide å kle seg i knallrosa slips og neongrønne sokker, har han kanskje klart det?

- Det beviste at Ansel ikke var en fargefotograf, uttalte Rainier og lo.

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu