Virkelig store skrivere

Det har ikke vært så stor blest om Canons storformatskrivere. Årsaken er at Canon var relativt sent ute. Nå er de imidlertid på banen for alvor, og foto.no har sett nærmere på maskinene under en seanse den 19.11. i FotoVideos "Canon store" i Oslo.
Canon har blant de mest krevende brukerne kanskje ikke hatt det samme renommé som enkelte av konkurrentene. Blant annet tok det sin tid før de utviklet sine versjoner av de mest holdbare blekktypene. Dette er nå historie, og Canon har ikke bare lansert en lang rekke nye fotoskrivere og multifunksjonsapparater. De satser også med tyngde på storformatvarianter beregnet på kjøpere som stiller de aller høyeste krav både til størrelse, utskriftkvalitet - og dessuten farveholdbarhet. Etter Canons egne opplysninger skal utskriftene holde i 100 år. Som ellers når tall for holdbarhet legges frem, er det alltid et spørsmål om forutsetningene. Likevel indikerer dette løfterike estimat at det er lagt ressurser ned i å forske frem så holdbare farver som mulig.

Modellene

De fotoskriverne som Canon leverer i denne kategorien, har betegnelsen ImagePROGRAF (IPF), og de er IPF5100, IPF6100, IPF6200, IPF8100 og IPF9100. Den største og mest gedigne av dem er IPF9100, og den koster rundt 140 000 kroner med moms, pris kan variere. Denne kan opereres med kantløse papir/utskriftsstørrelser på inntil A0, som er 841 x 1189 millimeter. Om en slik størrelse mot formodning ikke skulle dekke behovet, er det ikke sikkert at Canon kan hjelpe.

Markedet for disse skriverne

Canon regner med å selge 400 enheter i dette segmentet i hele 2008, og forutsetter da et totalmarked på 1614 enheter solgt. For å sette disse tallene i relieff, kan nevnes at Canon solgte 21 skrivere i denne kategorien i 2003 av i alt 565 enheter, og oppnådde med dette en markedsandel på 3.7%. Markedsandelen de forutser for 2008 i prosent blir på 24.8%.

Vår utprøvning

Canon er altså "i siget" også på skriverfronten, og vi har prøvd en av skriverne, nemlig IPF6200. Det skjedde ved at vi fikk produsentens folk til å skrive ut to stykker A2-fotografier for oss, som i dette tilfellet viste smådyr fra norsk skogbunnsfauna - fanget med et Canon 180 mm makroobjektiv. Resultatene demonstrerte både frapperende detaljrikdom og farvenyanser som tåler både utstilling og salg, og vår utprøvning ga ingen pekepinn om at det vil kunne fremsettes mangelkrav mot Canon for utilstrekkelig bildekvalitet, for å si det på den måten. Den tilstedeværende Marcel Leliënhof hadde gode ord å si om denne modellen, og fortalte forsamlingen at han bruker den selv.

Teknisk

At dette er en skriver myntet på det helprofesjonelle markedet, illustreres også av at den er utstyrt med en 80GB intern harddisk slik at bildefiler kan lagres på selve skriveren og være lett tilgjengelig. Via nettverk kan denne disken nås direkte for for utskrift og gi enda mer effektiv operasjon i et produksjonsmiljø. IPF6200 bruker 12 blekkpatroner, hvorav hele fire svartpatroner for best mulig gråtonegjengivelse. Disse patronene inneholder hver 130 milliliter blekk. Maksimal utskriftsstørrelse for denne skriveren er A1 (kantløs), det vil si 594 x 841 mm.

Overføringsprotokoller som støttes er USB 2.0, Ethernet, og FireWire (IEEE1394-IEEE1395). Vekten er nær 80 kilo, og bredden på hele maskinen er litt over 130 centimeter. Prisen ligger i skrivende stund på rundt 24-25 000 med moms, men allerede fra neste uke øker prisen til 32 000 inkludert moms.
Per Inge Østmoen  - Canon kan skrive ut i stort format
Canon kan skrive ut i stort format
Per Inge Østmoen
Marcel Leliënhof beskriver sin fotografering

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu