Fotoskrivere fra Epson

Sist vi bragte stoff om fotoskrivere, var det Canons utmerkede storformatmodeller som ble omtalt. Denne gang står Epson for tur, med skrivere tilpasset litt mer moderate dimensjoner.
Epsons skrivere er velkjente, og har med god grunn et solid renommé blant fotografer. Vi har valgt å presentere de beste modellene denne fabrikanten har innenfor tre ulike produktkategorier:

  • Hjemme- og amatørskriver opp til A4
  • Hjemme- og amatørskriver opp til A3
  • Skriver i skjæringspunktet mellom amatør og profesjonell - opp til A2+

Hva som skiller amatørfotoskrivere fra de profesjonelle er en rekke forhold som konstruksjonens holdbarhet som er tilpasset et større månedtlig utskriftvolum, men kanskje først og fremst utskriftsstørrelsen. Profesjonelle behov omfatter langt hyppigere utskrifter i stort format, og det er ofte(st) nødvendig at en skriver som skal benyttes i yrkessammenheng kan skrive ut bilder i godt over A4-formatet på 21.0 x 29.7 cm. Fotoskrivere som klarer å skrive ut i A3, som er 29.7 x 42.0 cm, faller i en kategori hvor det blir relevant å snakke om skriver til yrkesbruk, men egner seg også til andre enn proffene. Mange fotointeresserte mennesker ønsker seg ekstra store bilder for å henge på veggen, og en ser ikke helt sjelden hele vegger kledd med store fotografier - spesielt er det yngre fotoentusiaster som liker dette. Det gjør det også aktuelt med enda større utskrifter, neste trinn er A2 eller 42.0 x 59.4 cm.

Tre skrivere

  • Epson Stylus Photo R800. Dette er i skrivende stund Epsons beste A4-modell. Begrensningen er formatet, men også en annen detalj: De større semiprofesjonelle og profesjonelle fotoskriverne har gjerne flere svartpatroner for å kunne skrive ut svart/hvitt fotografier og tegninger med finere gråtoner. Stylus Photo R800 vil levere høy kvalitet i farvefotografier, men klarer med sine to svartpatroner ikke å gjengi like fine nyanser i svart og hvitt som de to andre skriverne. Minste utskriftsstørrelse er 9 x 13 cm. Utsalgspris hos FotoVideo er 3.130 kroner inkl moms.

  • Epson Stylus Photo R2880. En A3-skriver som har profesjonelle egenskaper hva kvaliteten angår. Den kan også skrive ut på papir/kartong på inntil 1.3 millimeters tykkelse. Tre svartpatroner, men her skal det i rettferdighetens navn sies at Epson anbefaler at en av de andre farvepatronene byttes ut ved svart/hvitutskrifter slik at man får fire S/H patroner. Dette er imidlertid en noe ubekvem løsning. Minste utskriftsstørrelse er 9 x 13 cm. Pris hos FotoVideo er 6.990 kroner med moms.

  • Epson Stylus Pro 3800. Her har vi en A2+-skriver med hele fire svartpatroner som standard, for maksimal gjengivelse av gråtonene. Denne modellen er av Epson betegnet som en profesjonell skriver, og skal i følge Kai Olsen i Epson Norge være konstruert mer solid enn de rimeligere modellene. Dessuten er den enda mer "altetende" når det gjelder utskriftmedier, den kan skrive ut på tykk kartong på opp til 1.5 millimeters tykkelse. Stylus Pro 3800 kan også skrive ut 9 x 13. Veiledende pris 13.990, tilbud i høst 9990 så lenge lageret varer. Begge priser inkl. moms.

Hvilken er best av disse tre?

Så blir spørsmålet hvilken av de tre Epson-skriverne som skal velges. For hjemmebrukeren som kun skal skrive ut i A4 eller mindre er valget enkelt. Det må bli R800. For den profesjonelle fotografen har Epson (og for eksempel Canon) skrivere som kan skrive ut enda større, men A2+ holder et godt stykke på vei. Vi vet at Stylus Pro 3800 er å finne i ikke helt få yrkesfotografers lokaler. For hjemmebrukeren som ønsker seg en fotoskriver som kan lage store bilder, er det litt mer komplisert. Ser vi bort fra anskaffelsesprisen, som uansett vil utgjøre en relativt liten andel av en fotoskrivers kostnader over sin levetid, er det ikke klart at Stylus Photo R2880 er bedre egnet for en amatør enn Stylus Pro 3800. Enda en faktor som til nå ikke har vært nevnt kommer inn, nemlig blekkomkostningene.

Blekk

Vi presenterer følgende oversikt:

Stylus Photo R800: Bruker blekkpatroner på 13 ml, 159 kr. pr. patron
Stylys Photo R2880: Bruker blekkpatroner på 11.4 ml, 135 kr. pr. patron
Stylus Pro 3800: Bruker blekkpatroner på 80 ml, 485 kr. pr. patron

Hva dette innebærer rent praktisk, er naturligvis at R2880 vil tappes for blekk betydelig raskere enn Pro 3800. Hva mer er, når en blekkpatron til førstnevnte "bare" koster 135 kroner faller det i virkeligheten mye dyrere enn patronene til Pro 3800 til 485 kroner. Det er nesten syv ganger mer blekk i patronene til den profesjonelle modellen, noe som i seg selv er et viktig moment. Hvis man deretter deler innkjøpsprisen på antall milliliter i blekkpatronene, finner man ut noe enda mer viktig. Blekk-kostnaden forbundet med bruk av Stylus Photo R2880 er nesten 12 kroner pr. milliliter, mens tilsvarende kostnad for Pro 3800 er nesten nøyaktig seks kroner pr. milliliter. Dette betyr at den som skal skrive ut mye, er udiskutabelt bedre tjent med å kjøpe en Stylus Pro 3800 uavhengig av hvorvidt han eller hun er yrkesfotograf eller amatør. Det er noe som heter at det kan bli dyrt å kjøpe billig, og her så vi altså et godt eksempel på gyldigheten av visdomsordet. Den mest proffe modellen er den som er mest lønnsom i drift, og at den i tillegg har flere andre fordeler er bare å legge til på pluss-siden.

Alle de tre skriverne som her er beskrevet, kan selvfølgelig skrive kantløst.
Fotograf: Per Inge Østmoen - Tittel: Epson Stylus Pro GS6000
Tittel: Epson Stylus Pro GS6000
Fotograf: Per Inge Østmoen
Beskrivelse: Den som ønsker virkelig store utskrifter, kan kjøpe denne skriveren. Kai Olsen ses til venstre.
Per Inge Østmoen - Epson-standen på Photokina 2008
Epson-standen på Photokina 2008
Per Inge Østmoen
Printeren nærmest på bildet er Stylus Pro 3800
Epson - Epson Stylus Photo R800
Epson Stylus Photo R800
Epson
Epson - Epson Stylus Photo R2880
Epson Stylus Photo R2880
Epson
Epson - Epson Stylus Pro 3800
Epson Stylus Pro 3800
Epson

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu