Pentax for begynnere

Pentax K-1S vll lokke førstegangskjøpere ved hjelp av blinkende lys og mange flotte farger, men spesifikasjonene gjør det interessant for flere. Prøver Pentax å vekke fotointeressen hos konfirmanter og andre fjortiser?
Pentax vet hvordan de lager kameraer som blir lagt merke til. Denne gangen overgår de seg selv og har ikke nøyd seg med tolv forskjellige farger på kamerahuset, men har også bygd inn en rekke med lysdioder i kameragrepet. De er visstnok ikke til pynt, men viser hvilke funksjoner som er aktivert, og kan også vise hvor mange ansikter kameraet har oppdaget når man bruker ansiktsgjenkjenning. Lyset i utløserknappen er grønt så lenge kameraet brukes til stillbilder, men skifter til rødt ved videoopptak. Meningene om hvor hensiktsmessig det er med slike statuslamper på fronten av kameraet, vil nok være delte.

Til å være et begynnerkamera er likevel spesifikasjonene på K-1S imponerende, men slik er det; man betaler ikke lenger så mye for elektronikken, og bruker man mer penger på et kamera, er det først og fremst materialene og mekanikken som koster. Når det gjelder K-1S viser dette seg blant annet ved at huset ikke er sikret mot dårlig vær, i motsetning til dyrere Pentax-kameraer, for eksempel K-3.

Raffinert teknologi
Pentak K-S1 byr da også på mange av funksjonene og finessene fra nettopp K-3, for eksempel en AA-funksjon (anti-aliasing) der man har droppet lavpassfilteret og eliminerer moiré-problemet ved hjelp av mekanismen for vibrasjonsreduksjon i selve bildebrikken. Formatet på den nyutviklede bildebrikken er APS-C. Den er av CMOS-typen og har en oppløsning på 20 megapiksler. Prosessoren heter Prime MII.
Motivet ser du gjennom en optisk søker som viser 100 prosent av bildet, eller på den tre tommer store (ikke vribare) skjermen med 921 000 bildepunkter. Brukerflaten er omarbeidet og forenklet, men skjermen er ikke av berøringstypen. Derimot kan den vise eventuelle filtereffekter og andre innstillinger i LiveView-modus, før du tar bildet. Når vi snakker om filtre, har kameraet ikke færre enn 21 digitale filtre, blant dem et nytt "colour replacement"-filter, i tillegg til ti forskjellige bildeeffekter. Kameraet har også en HDR-funksjon, og det kan lagre råfiler.

Autofokus og eksponering
Autofokussystemet benytter en kombinasjon av fase- og kontrastdeteksjon i elleve fokuspunkter, og byr på følgefokus, senterfokus og valgbart fokuspunkt i tillegg til ansiktsgjenkjenning – eller du kan fokusere manuelt.
Kameraet har tre eksponeringsvalg, nemlig sentrumsveid, spotmåling og flerfeltsmåling. Eksponeringskompensasjonen er på +/- fem trinn, og det er mulig å gafle eksponeringen med opptil tre trinn.
Den innebygde blitsen har en rekkevidde på ti meter ved ISO 100. Man kan velge langsom blitssynkronisering og synkronisering på bakre lukkergardin, og det finnes funksjoner for reduksjon av røde øyne.

Hastighet
Høyeste hastighet ved serieopptak er 5,4 bilder i sekundet. Korteste lukkertid er 1/6000 og høyeste ISO er 51 200. Dette er høyst respektable ytelser for et hvilket som helst kamera, og særlig i denne prisklassen.

Video
Kameraet tar opp video i Full HD (1920 x 1080) ved 30, 25 og 24 bilder per sekund, 1280 x 720 ved 50 og 60 bilder i sekundet, med lydopptak i stereo. Video lagres i H.264-formatet.

Tilkoblinger
Kameraet er utstyrt med de vanlige USB- og HDMI-kontaktene, og det er kompatibelt med "Pentax Flu Card". Det er ikke et kort du tar med til legen når du har influensa, men et minnekort med trådløst nett slik at man også kan koble kameraet til telefon og nettbrett.

Tekniske spesifikasjoner:
http://tinyurl.com/owguj7a

Pris og tilgjengelighet
Kameraet finnes i svart, blått eller hvitt som standard, men kan også bestilles i spesialfarger fra to kolleksjoner. Kameraet er i salg fra oktober. Prisen er 5595 kroner for huset, 5995 med normalzoom (18–55 mm).





 -
 -

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Simen O.
Det bør nevnes at søkeren slår alt av konkurrenter i samme prissegment. Denne er av prismetypen, ikke den speiltypen. Det har 100% dekning i motsetning til noen av konkurrentene og 0,92x forstørrelse som slår hele hurven i det segmentet.

Videre bør det nevnes at dette vil oppleves som mindre enn lille Canon 100D selv om det er en millimeter eller to større i alle retninger.

Dette vil jeg si er hovedattraksjonene, som dere helt har glemt å ta med.
5.9.2014
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu