Leica S og Leica S-E

Er du ute etter profesjonelt verktøy i mellomformatklassen, presenterer Leica to nye S-modeller. Og prisen kan godt vise seg å være konkurransedyktig.
Lever du av foto og vurderer et nytt, eller ditt første, digitale mellomformatkamera, presenterer Leica to nye modeller på årets Photokina som det kan være verdt å se nærmere på. Vi snakker om toppmodellen S (type 007) til 210 000 kroner og Leica S-E (type 006), som er basert på den "gamle" S-modellen, til 140 000 kroner (begge disse prisene er inkl. mva.) Vi begynner med toppmodellen:

Leica S (type 007)
Blant de viktigste nyhetene er den nye Leica CMOS Pro Format bildebrikken på 30 × 45 mm med et mikrolinselag som skal gi jevn lysstyrke fra hjørne til hjørne. Bildeprosessoren er en Leica Maestro II – som er utviklet i samarbeid med Fujitsu. Disse to enhetene har gjort det mulig å øke hastigheten kraftig – ifølge Leica til et nivå som tidligere ikke har vært mulig i mellomformatklassen, og det åpner også for nye bruksområder. I målbare tall vil det si en bildefrekvens på opptil 3,5 bilder per sekund, Full-HD og 4k video, rask LiveView-modus og høy bildekvalitet ved alle ISO-verdier. ISO-området er også blitt større og strekker seg nå fra 100–6400. Bufferminnet er på 2GB for å unngå pauser mens kameraet skriver data til minnekortet, og modellen har fått en fokusplanlukker med en levetid på minst 150 000 eksponeringer.

Autofokusmodul for motiv i bevegelse
Autofokusen skal ikke bare gi høyere hastighet, men også mer pålitelig og presis fokusering. Leica S har dessuten prediktiv autofokus. Det vil si at kameraet registrerer bevegelse og beregner avstanden til motivet ved eksponering. Tradisjonelt er dette egenskaper man forbinder med vanlige "fullformat" speilreflekskameraer, og sammen med høy burstrate og relativt høy bildehastighet, bør dette åpne for en del interessante muligheter for actionfotografering med mellomformat – selv om det selvfølgelig ikke kan måle seg med dedikerte actionkameraer som Canon 1DX eller Nikon D4S på dette området.

Integrert WLAN og GPS
Leica S er det første kameraet i sin klasse som har integrert GPS-modul, og det har også et nytt vater som viser nøyaktig horisontal og vertikal orientering i søkeren. Kombinert med en app for smarttelefoner og nettbrett, er det også mulig å bruke den integrerte WLAN-modulen til fjernstyring av kameraet og vurdering i Live View-modus.

Ergonomi og brukervennlighet
Som på de fleste andre kameraer i alle størrelser og formater, er skjermen en tretommer med 921 600 bildepunkter. Den gjengir sRGB fargerom og har fått økt kontrast og lysstyrke slik at det skal være lett å vurdere motiv og bilder i de fleste situasjoner. Skjermen er beskyttet av et ripebestandig Corning Gorilla Glass®.
Panelet på toppen av kameraet har fått en nydesignet og større såkalt trans-reflekterende skjerm med optimalisert informasjonsinnhold for å sikre best mulig lesbarhet selv i sterk sol. To nye betjeningselementer gjør det mulig å velge LiveView og aktivere videoopptak direkte.
Kameraet veier over 1,2 kilo (1260 gram), men Leica har lagt stor vekt på ergonomien og hevder også at dette er verdens minste digitale mellomformatkamera.

Levetid
Leica understreker at dette er et kamera som er konstruert for mange års daglig bruk. En ny bajonettfatning i rustfritt stål skal gi lang holdbarhet selv under de tøffeste forhold.
Kameraet og S-objektivene skal være svært robuste og forseglet mot påvirkninger som støv og regn. Dual-lukkersystemet gjør det mulig å velge mellom å bruke kameraets fokusplanlukker med hastigheter opp til 1/4000 s eller den elektronisk styrte sentrallukkeren med CS-objektivene som tillater blitssynkronisering og lukkerhastigheter på opptil 1/1000 sek. De ti objektivene som finnes til systemet, hvorav seks også fås med sentrallukker, omfatter alle viktige brennvidder samt et tilt/shift-objektiv. I tillegg kan man bruke mange tredjeparts mellomformatobjektiver ved for eksempel å benytte Leica S-adapter H for Hasselblad H-objektiver og Leica S-adapter C for Contax 645-objektiver. Begge gir full kompatibilitet, inkludert autofokus, sentral lukkerkontroll (Hasselblad) og automatisk blenderkontroll.

Blant andre detaljer nevner Leica kabelforbindelse med strekkavlastning, spor for både Compact Flash- og SD-minnekort og lavere strømforbruk enn tidligere modeller.

Leica S leveres forøvrig med Leica Protection Plan. LPP gir en utvidet garanti for en periode på tre år, et erstatningskamera når kameraet er på service eller reparasjon, og flere andre fordeler.

Tekniske spesifikasjoner:
(pdf-nedlasting nederst på siden)
http://tinyurl.com/koj22g7

Pris og tilgjengelighet
Lanseringen av Leica S (Type 007) er planlagt våren 2015, og prisen eks. mva. er 168 000 kroner.

Leica S-E (type 006)
Dette er i praksis den forrige versjonen av toppmodellen Leica S, men med nye farger, det vil si antrasittgrått toppdeksel og sølveloksert lukkerhjul. Ellers er spesifikasjonene de samme som den tidligere S-modellen, og det er heller ikke dårlig. Den viktigste forskjellen består i at S-E fortsatt har en CCD-sensor på 37,5 megapiksler, og at den har lavere opptakshastighet (1,5 bilder per sekund mot 3,5 i den nye S-versjonen). Derimot har den både 2 GB bufferminne og elektronisk vater, og den gir også full tilgang til alt S-tilbehøret.
En annen ting som kan gjøre S-E attraktiv, er at den koster en hel del mindre enn den "gamle", men nesten identiske S-modellen, som kostet 140 000 kroner eks. mva. Prisen for S-E er 112 000,- eks. mva.

Tekniske spesifikasjoner, Leica S-E:
(pdf-nedlasting øverst på siden)
http://tinyurl.com/pe3ghrk

Pris og tilgjengelighet
Leica S-E er i salg fra september og får en veiledende pris på 112 000 kroner (eks. mva.)
Leica -
Leica
Ny toppmodell med CMOS-brikke
Leica -
Leica
Leica -
Leica
Leica -
Leica
Leica -
Leica
S-E har fortsatt den "gamle" CCD-brikken, men ny farge

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu