Fujifilm X-T2 lansert

Med X-T2 har vi fått enda et seriøst, kompakt systemkamera på markedet.
Fujifilm X-T2

Det nye X-T2 illustrerer hvordan kompakte systemkameraer etterhvert har blitt et seriøst alternativ når man ønsker lett vekt og liten størrelse. Med en bildebrikke på 15.6 x 23.6 millimeter er det snakk om et kamera med en middels stor brikke. Denne brikkestørrelsen leverer bra ytelser i mørket selv om en større bildebrikke vil gi mer å gå på hvis begge tilhører samme generasjon. En APS-C størrelse på brikken gir likevel godt spillerom når vi skriver 2016, og Fujifilm X-T2 er et åpenbart seriøst kamera som bør tiltale fotografer av mange kategorier. Fujifilm har utstyrt kameraet med mulighet for signalforsterkning opp til ISO 51 200, og hva slags bildekvalitet dette leverer i praksis får vi vite når kameraet kommer i handelen i september. En tommelfingerregel er at et kamera som gir gode resultater på ISO 3200 eller over er egnet til fotografering i middels godt belyste rom. Normalområdet for kameraet er ISO 200 til 12 800. Søkeren er elektronisk.

Egenskaper

X-T2 har værtettet konstruksjon, noe langt i fra alle speilreflekskameraer har selv om det burde være en selvfølge i et digitalt kamera fullstappet med elektronikk. Med 24 megapiksler vil det være mulig å lage store forstørrelser fra bildefilene, og med mulighet til 4K-video på 3840 x 2160 piksler (29.97p, 25p, 24p, 23.98p) har vi også å gjøre med et fotoverktøy som kan brukes til å lage film i fremtidsrettet størrelse.

Vi merker oss at opptaksfrekvensen er høy - 8 bilder i sekundet. En flaskehals for alle kameraer som har elektronisk søker, er naturligvis det store batteriforbruket når søkeren hele tiden trekker strøm. Fujifilm oppgir selv at batteriet holder til 340 bilder på full lading (CIPA-standard). Heldigvis finnes vertikalgrepet Power Booster Grip VPB-XT2, som rommer to batterier. Sammen med kameraets ene batteri kan kapasiteten da økes til 1000 bilder. Samtidig øker opptaksfrekvensen fra 8 til 11 bilder i sekundet. Vertikalgrepet er i likhet med kameraet værtettet.

Produsenten oppgir også at autofokusen skal være gitt et solid løft i forhold til foregående modeller. En detalj er at kameraet har fem ulike autofokusmodi tilpasset ulike motivområder og opptakssituasjoner. Antallet fokuspunkter er 91, noe som alene sier lite om hvor godt de funksjonerer selv om flere fokuspunkter gjerne er en fordel. Når Fujifilm også sier at X-T2 er egnet også til fotografering av sportsutøvere og dyr, er dette imidlertid et signal om at kameraet har meget god autofokus.

Wi-Fi og mulighet for fjernbetjening via telefon er også inkludert.

Fujifilm X-T2 har doble minnekortplasser. Den ekstra sikringen og kapasiteten dette gir, er en øket sikkerhet for de som tar verdifulle bilder og som ikke har råd til å miste bilder.

Konklusjon

Fujifilm har i mange år produsert både film, kamerer, objektiver og kikkerter. Det er gledelig å se at de følger opp og har bestemt seg for å satse på seriøse kompaktsystemkameraer som de helt tydelig mener noe med. Fujifilm forteller at de har i alt 22 objektiver i sitt leveringsprogram, og konklusjonen må bli at X-T2 gir gode fotografiske muligheter med dette systemet.

Se også Fujifilms pressemelding for tekniske data og priser.

Fujifilm - Fujifilm X-T2 sett forfra med bildebrikken eksponert
Fujifilm X-T2 sett forfra med bildebrikken eksponert
Fujifilm
Fujifilm - Fujifilm X-T2 med vertikalgrepet
Fujifilm X-T2 med vertikalgrepet
Fujifilm
Fujifilm - Fujifilm X-T2 har utfellbar skjerm - nyttig til bl.a. makroopptak
Fujifilm X-T2 har utfellbar skjerm - nyttig til bl.a. makroopptak
Fujifilm

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Audun S.
X-T2 blir nok det beste kamera du kan kjøpe i år til din Fujinon-optikk. Og basert på det vi har sett så langt av førsteinntrykk fra preproduksjonseksemplarer tror jeg ikke du vil bli spesielt skuffet. Firmware utvikles visst ukentlig, og den ferdige firmware er alltid bedre enn den som utvikles kontinuerlig fram til salgsstart (kilde en som bruker X-T2, og som la ut noe om dette i en X-T2-tråd på Forumet).
21.7.2016
Jon Tore J.
Tenker seriøst på å kjøpe den, men med de dårlige erfaringene fra X-T1 må den utprøves skikkelig for mitt bruk. Håper den viser seg fullverdig da all optikken som jeg har til dette systemet bare er fantastisk.
20.7.2016
Audun S.
Greit med litt utdyping. Håper X-T2 er noe helt annet på dette området. Tester vil bli lest nøye..., og det gjelder vel å få prøvd det selv før kjøp....
19.7.2016
Jon Tore J.
I situasjoner som krever rask bruk av søkersystemet.
Søkeren er alt for treg til f.eks.fotografering av motiver som er i hurtig bevegelse. Jeg fotograferte nylig på en stor flyoppvisning i England hvor jeg til min store forundring ikke fikk respons fra kameraets søkerelektronikk. Til denne typen fotografiske oppdrag anser jeg X-T1 som fullstendig ubrukelig.
Håper dette gir deg ett svar som er godt nok.
Mvh
Jon Tore
19.7.2016
Audun S.
X-T1 helt ubrukelig i hvilke situasjoner?
19.7.2016
Jon Tore J.
XT 1 er totalt ubrukelig i noen situasjoner. Håper XT2 holder hva produsenten bedyrer. Optikken til dette kameraet er fantastisk og fortjener noe bedre.
16.7.2016
Audun S.
Nøktern informasjon om en fin, ventet og viktig kameranyhet fra Fujifilm.
11.7.2016
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu