Panasonic GH5s - et råskinn av et videokamera

GH5s tilbyr enda bedre videoegenskaper, men ofrer både bildestabilisator og stillbildeoppløsning
Panasonic lanserer en søstermodell til den populære GH5. Søsteren har fått navnet GH5s, og vil ikke erstatte GH5, men begge vil være i salg side om side.

Innvendig er GH5s på mange måter et nytt kamera. Den viktigste forskjellen er kanskje en ny bildebrikke som er større enn den gamle. Kameraet bruker dette for å kunne gi ulike bildeformater uten å beskjære. Det kan gi 4:3, 17:9, 16:9 og 3:2 med samme diagonale bildevinkel ved å utnytte litt ulike deler av bildebrikken.

GH5s yter bedre i svakt lys enn GH5, dette gjør de særlig ved å redusere oppløsningen på bildebrikken, og dermed få større piksler. Det er kun 10 megapiksler på brikken, og det er lenge siden vi har sett et slikt pikseltall. Det gjør til gjengjeld at du kan skru iso-verdien opp i 51 200, som er svært høyt for en MFT-brike.

Men hvem trenger en brikke som fungerer i dårlig lys dersom resten av kameraet ikke følger med. Panasonic sier at autofokusen skal kunne fungere ned til -5EV. Det er i så fall den mest lysfølsomme autofokusen på noe kamera, men vi tar disse tallene med en klype salt til vi har testet det.

Ikke fokus på foto
GH5 ble rettet både mot video- og stillfotografer, selv om det ble brukt absolutt mest til video. Det har Panasonic tatt konsekvensen av og vi ser på pikseltallet at det ikke er fokus på GH5s. Få fotografer i dag vil være fornøyd med 10 megapiksler.

For å bedre kjølingen av bildebrikken, har Panasonic også tatt bort bildestabilisatoren som GH5 hadde på bildebrikken. Dette gjøres kort tid etter at de lanserte en meget imponerende stabilisator i G9, som kom i fjor høst. Med bildestabilisator i mange av objektivene og elektronisk stabilisering i kameraet kan dette kanskje være et fornuftig valg.

Desto større fokus på video
Videoprestasjonene er ytterligere forbedret fra GH5. Nå kan du ta opp i Cinema 4K (4096x2160) i 60/50p. Du kan også ta opp 4:2:2 10-bit 400-Mbps All-Intra i 4K 30p/25p/24p og C4K 24p i tillegg til 200-Mbps All-Intra i Full-HD. Det er ingen tidsbegrensning på opptakene.

Bitrater som dette krever ekstremt raske minnekort, og selv om mange kort på markedet vanligvis vil takle det, trenger du et som er V60- eller V90-godkjent for å være garantert at det tar unna datastrømmen. Det er ikke så mange slike på markedet ennå, men noen finnes, og det kommer flere.

Det er støtte for Time Code in/out så du enkelt kan synkronisere flere kameraer.

I likhet med GH5 er det støtte for V-log, samt Hybrid Log Gamme for HDR-opptakt, og du kan ta opp med lav bitrate (4k HEVC) for å kunne spille av direkte en del 4K-TV-er.

Tilkopling
Du kan kople på batterigrep for lengre batterilevetid og XLR-adapter for å kople til profesjonelle mikrofoner. Den gode nyheten er at disse enhetene er de samme som på GH5, så hvis du oppgraderer kameraet ditt, eller trenger GH5s i tillegg trenger du ikke å kjøpe disse i tillegg.

GH5S har innebygd Wi-Fi, og du kan velge mellom 5GHz og 2,4GHz for å få den raskeste og mest stabile forbindelsen under alle forhold. Det er også støtte for lavenergi Bluetooth (BLE / Bluetooth 4.2) for kontinuerlig forbindelse til mobil enhet.

Designen er omtrent helt identisk med GH5, med unntak av noen små kosmetiske endringer, som en rød ring rundt programhjulet, og en rød S på forsiden.

Pris og tilgjengelighet
For ca 25 000 kroner (inkl. mva) kan en Panasonic GH5s bli din allerede i slutten av januar. Det er pris for kun kamerahus.


Redaksjon i Foto.no er uavhengig av butikken og nettbutikken vår, men drives av inntektene derfra. Så hvis du setter pris på nettstedet og tjenestene vi tilbyr, og ønsker å se det videreført og forbedret, er vi svært takknenmlige hvis du vurderer å handle hos oss neste gang du trenger fotoutstyr eller å få laget bilder.
Du finner butikken vår i Barcode, rett ved spor 19 på Oslo S.
Nettbutikken finner du her.


 -
 -
 -
 -

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu