Fufjilfilm oppgraderer lillebror + nytt objektiv

X-T30 får bildekvaliteten og de fleste andre egenskapene fra X-T3. Er dette kongen av kameraer under 10 000 kroner? Samtidig lanseres en liten 16mm f/2,8
Hvis bildekvalitet pr. krone er viktig for deg, er det vanskelig å komme utenom nye Fujifilm X-T30. Kameraet er utstyrt med samme bildebrikke og prosessor som storebror, X-T3. Det betyr at med samme optikk får du samme bildekvalitet. Vi tør påstå at det er den beste bildekvaliteten du får i et kamera til under 10 000 kroner, og med Fujifilms meget gode objektiver blir dette en svært kompakt og rimelig pakke i forhold til hvilken kvalitet det gir.

Fujifilm er ganske alene om å tilby nesten samme funksjonalitet i to såpass ulikt prisete modeller som X-T3 og X-T30 (6000 kroner i prisforskjell). Det er samme bildekvalitet, samme autofokus men en litt enklere videofunksjon (kun 25/30p i 4K, 200Mbps). Autofokusen har fasedetektering på 100% av bildeflaten, så du kan følge et motiv selv om det er helt i hjørnet av bildet.

Likheter og forskjeller
Kameraet har 26 megapiksler på en APS-C-bildebrikke uten antialiasingfilter og gir nydelige bilder rett ut av kameraet.

Søkeren er noe enklere enn på X-T3, men har samme lysstyrke.
Til gjengjeld er det noen ting som er bedre enn på X-T3: Kameraet har fått noen nye algoritmer som gir bedre øyedetektering for autofokus (kan se mindre øyne på større avstand), og ved andsiktsdetektering i bilder med flere ansikter, kan du velge hvilket ansikt det skal ha i fokus. Dette er funksjoner som kommer med en firmwareoppdatering på X-T3 senere. X-T30 har en autofunksjon som er lett å aktivere, og det har innebygd blits. Byggekvaliteten og værtettingen er derimot mye enklere enn på X-T3

På utsiden likner kameraet svært på forgjengeren, X-T20, men har fått en joystick på baksiden i bytte mot fireveisknappen som var der før, støtte for tommelen har blitt bedre, og skjermen har blitt 1,3mm tynnere. Ellers er de omtrent identiske. Kameraet kan drives fra en nødlader, og det gjør at du til enhver tid kan ha ekstra strøm til kameraet tilgjengelig.

En av de store fordelene til Fujifilm X-systemet er at alle objektivene, selv de aller beste er laget for samme brikkestørrelse (APS-C). Det gjør at du selv på de minste kameraene får de best tilpassete objektivene. På Canon, Nikon og Sony lages alle de beste objektivene til fullformat, så hvis du har et APS-C-kamera, og vil ha den beste optikken, blir objektivene større enn nødvendig og ofte med feil brennvidder.


Fujilfilm X-T30 kommer i svart, sølv og etter hvert i Charcoal silver. Prisen blir 9990 for kamerahuset og 13 990 i kit med det svært høyt ansette 18-55mm f/2.8-4. Kameraet kan leveres fra slutten av mars.

16mm f/2,8
Dette er nok et objektiv i serien med små, hendige og optisk supre objektiver. Den moderate blenderen (til korte fastobjektiver å være) gjør at objektivene kan lages svært kompakte. Likevel tilbyr de værtetting og en meget rask autofokus.

Fra før finnes 23mm, 35mm og 50mm f/2 i denne serien. Men for dem som liker det videre enn 35mm-ekvivalent, er den nye 16mm f/2,8 et kjærkomment tilfang. Levers med solblender og vil komme i varianter svart og i sølv.

Objektivet kommer i salg i slutten av mars og prisen blir omtrent den samme som for de andre objektivene i serien - i underkant av 5000 kroner.
 -
 -
 -
 -
 -

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Walter S.
Joda, vi følger med, Erik! Spennende utvikling i FujiFilm serien!
14.2.2019
Audun S.
X-T30 seiler opp ved siden av X-T3 som aktuelt kamera i tillegg til min X-Pro2 i framtida.
Har XF 23 og 35 i f2 fra før, fine objektiver. Litt usikker på XF 16 f2.8 for egen del siden jeg har XF 14 f2.8 som er knallbra
14.2.2019
Erik F.
Det har du selvfølgelig rett i, Audun.
Jeg skulle bare se om dere fulgte med :-)

Nå er det rettet opp. Takk for rask tilbakemelding.
14.2.2019
Audun S.
f2.8 og ikke f2 på XF 16mm.
Men to fine nyheter. Kanskje dere etterhvert leverer også disse to nyhetene i et kit?
14.2.2019
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu