Flere objektiver for L-systemet

Leica har akkurat lansert en APO-Summicron 50mm f/2 ASPH, og flere objektiver er på trappene fra både Leica, Panasonic og Sigma.
Når Leica lanserer nytt glass, er det ikke bare noe de har rasket sammen i en fart. Glasset er det beste du får, håndslipt i Tyskland og bygget inn i solid mekanikk, og vil du ha det ypperste, får du det ikke bedre enn dette.
Den seneste lanseringen er for L-systemet som de har sammen med Panasonic og Sigma, og er en APO-Summicron 50mm f/2 ASPH. Dette er altså et ganske vanlig normalobjektiv uten spesielt høy lysstyrke, men det som ligger i optisk og mekanisk kunst i dette objektivet kommer ikke fram gjennom spesifikasjonene. Du må bruke objektivet for å kunne verdsette det.
Til gjengjeld er prisen noe høyere enn andre 50mm-objektiver. I god Leica-stil er prisen satt til 51 000 kroner. Hvis du synes det er latterlig høyt, er ikke dette objektivet for deg (Panasonic har en 50mm f/1.4 for under halve prisen), men hvis du alltid jakter på det aller ypperste, kan det være at denne jakten nå kan avblåses.

Dette vet vi kommer
L-systemet har vært i bruk av Leica i flere år, men på Photokina-messen i fjor ble det lansert et samarbeid med Panasonic og Sigma, der alle skulle lage kameraer optikk og/eller tilbehør til systemet, så vi kan forvente en ganske voldsom økning i utvalget av kvalitetsobjektiver i løpet av høsten.
Leica ser ut til å lansere en APO-Summicron 35mm f/2 ASPH i høst, samt tilsvarende 21mm, 24mm og 28mm neste år. Som forventet fokuserer de på fastoptikk, for det er der de virkelig kan briljere.Panasonic kommer med en del etterlengtete zoomobjektiver, ikke minst 24-70mm f/2.8 som er et stort hull i utvalget i dag. Vi venter også en 70-200 f/2.8 og en vidvinkelzoom, 16-35mm f/4. Alt sammen i løpet av høsten.Sigma har ikke noe veldig nytt på trappene, men konverterer sine Art-objektiver med fast brennvidde til L-fatning. Det er fantastiske objektiver som vil gjøre systemet mye mer attraktivt. Vi vet ikke om de bare bygger inn en «spacer» i det gamle designet, slik at det passer (som de har gjort med Sony E-versjonene), eller om de bygger nye objektiver. I og med at det kommer såpass mange på kort tid mistenker vi det første. Det blir kanskje ikke kompakt, men bildene blir nok bra allikevel.APS-C på trappene
Når vi ser på Sigmas veikart, ser vi en interessant ting oppe i høyre boble. Der står det tre DC-objektiver. Dette er objektiver laget for APS-C-brikker. Det bør tyde på at noen planlegger å også bringe denne brikkestørrelsen til L-systemet, noe som vil øke utbredelsen og senke terskelen for å kjøpe seg inn i det.

Fortsatt en del som mangler
Med disse veikartene er systemet godt utstyrt med faste objektiver opp til korte teler. Men lange teler og zoomobjektiver er det fortsatt ikke så mye av. Dette trenger de å få på plass hvis dette skal bli et litt mer allment system. Da trengs også litt mer normale kamerahus. Alt dette forventer vi kommer på plass, men tør ikke spekulere i når det vil skje.

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu