Panasonic S1H for video (og foto)

Panasonic har lansert et svært kraftig videokamera i S-serien, og har omtrent alt det en videofotograf ønsker seg.
Ryktene om S1H har gått en stund, men i dag har altså kameraet materialisert seg. Et kamera som er utmerket til foto, med 24 megapiksler og ellers stort sett de samme egenskapene som Panasonic S1, men med en videofunksjon ingen andre systemkameraer kan matche. Dette kan kanskje regnes som en slags fullformatkameraenes svar på GH5.

6K og annet snadder
Kameraet er det første «vanlige» systemkameraet vi har sett som kan ta opp video i 6K (24fps). Det kan også ta 5,9K i 30P. Begrenser du deg til 4K eller C4K, klarer det 10-bit 60P i 4:2:0 internt eller 4:2:2 til ekstern opptaker.

Dynamikkomfanget er oppgitt til over 14 trinn og kamerat er kompatibelt med V-Log /V-Gamut og HLG. Det skal gi samme look som Panasonic VariCam, så disse lett kan jobbe sammen på settet. S1H har dual native ISO, på 640 og 4000, så du kan få svært rene, bilder også på høye ISO-verdier. Dette er en funksjon som har blitt ganske vanlig på videokameraer, men som vi ikke har sett på vanlige systemkameraer før, og gjør at du kan filme i helt opp til ISO 51 200.

Bildestabilisatoren er blant de beste på markedet, og i kombinasjon med stabiliserte Panasonic-objektiver skal den klare å kompensere for inntil 6,5 trinn, sier Panasonic.

Det er støtte for Panasonics XLR1-adapter så du kan kople XLR-mikrofoner rett i kameraet.

Også et avansert stillbildekamera
Hvis du trenger å ta noen stillbilder mellom all filmingen, er kameraet ganske likt S1, med 24 megapiksler og inntil 9 bilder i sekundet. Du kan ta høyoppløste bilder med stativ på 96 megapiksler, og dual native iso fungerer også på stillbilder, så du kan få veldig rene bilder selv på iso 4000. ISO-verdien kan skrus opp til 204 800 (ukalibrert), og bildestabilisatoren fungerer naturligvis også på stillbilder.
Trenger du mer enn 9 bilder i sekundet, er det støtte for den spesielle Panasonic-funksjonen, 6K Photo, der kameraet egentlig fanger en videostrøm, men med stor fleksibilistet med tanke på lukkertider og blendere. Det gir deg inntil 30 bilder i sekundet i 18 megapiksler og en enkel måte å velge ut blinkskuddene på i ettertid (kun JPG).

24-70mm f/2.8
Samtidig med kameraet lanserer Panasonic et etterlengtet objektiv, nemlig LUMIX S PRO 24-70mm f/2.8 Mange har savnet en lyssterk standardzoom til dette kameraet (selv om du kan bruke Leicas enorme 24-90mm f/2.8-4). Her har ikke Panasonic spart på noe når det gjelder glass og byggekvalitet. Objektivet består av hele 18 elementer i 16 grupper, og med en rekke ED-elementer og asfæriske elementer for å kompensere for nesten alle tenkelige feilbrytninger.

Blenderen består av hele 11 lameller, så du får helt sirkulære høylys ute av fokus.

Objektivet har nesten ingen pusting (breathing), så fokus endrer seg omtrent ikke når du zoomer, noe som er avgjørende når du filmer.
Med samarbeidet med Leica og Sigma er det etter hvert et anstendig utvalg objektiver til dette systemet.

Se mer om det i egen artikkel.

Kamerahuset får en veiledende pris på 45 000 kroner, mens objektivet vil koste omtrent 25 000. Begge blir tilgjengelige i månedsskiftet september/oktober.


Redaksjon i Foto.no er uavhengig av butikken og nettbutikken vår, men drives av inntektene derfra. Så hvis du setter pris på nettstedet og tjenestene vi tilbyr, og ønsker å se det videreført og forbedret, er vi svært takknenmlige hvis du vurderer å handle hos oss neste gang du trenger fotoutstyr eller å få laget bilder.
Du finner butikken vår i Barcode, rett ved spor 19 på Oslo S.
Nettbutikken finner du her.

 -
 -
 -
 -

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu