Canon gir entusiasten nye valgmuligheter

EOS 90D og M6 Mark II er ganske like i spesifikasjoner, men det ene har speil og det andre ikke.
Speilrefleks eller speilløst?
Dette er et spørsmål mange stiller seg i dag, og valget blir ikke noe lettere med dagens lanseringer fra Canon. Til nå har du fått ulike spesifikasjoner på speilreflekskameraer enn på speilløse kameraer. Produsentene har i stor grad plassert dem i ulike segmenter. Dette endret seg i dag, da Canon lanserte to kameraer med praktisk talt identiske spesifikasjoner – ett speilreflekskamera og ett speilløst.

Kameraene har fått hele 32 megapiksler, som er det høyeste pikseltallet vi har sett på APC-kameraer til nå. Liker du å kunne beskjære mye, eller ønsker mest mulig detaljer, er det en fordel. Men det kan gå noe utover dynamikkomfanget.

Vi har ikke testet kameraene, men har fått et kort møte med preproduksjonseksemplarer. EOS 90D er svært lik EOS 80D i utforming, og er et kamera som ligger godt i hånden og bør bli et utmerket arbeidsverktøy for alle som ikke trenger fullformat.

Da jeg fikk se EOS M6 II, tenkte jeg at dette ser ut som et tøysekamera. Men når man får holdt i det, kjent på den gode byggekvaliteten og kjent litt på innmaten, skjønner man raskt at dette er et stort kamera i en liten innpakning, så ikke la deg lure av størrelsen. Men vi synes det er rart at søker er ekstrautstyr. Vi lurer på hvor mange som vil ha et kamera i denne klassen, som ikke vil ha søker. Det kan det virke som Canon også lurer på, og tilbyr kit med søker. Da hadde det kanskje vært bedre om søkeren var innebygd. Et lite kamera har naturligvis litt mindre plass til knapper og hjul, men vi synes Canon har løst det bra på M6 II, og det er både tommel- og pekefingerhjul i kameraet, så du lett kan endre verdier på det du trenger.

Begge modellene kan ta opp video i 4K 30P i full bredde på bildebrikken, eller du kan velge en 1,3x crop, hvis du foretrekker det. Likevel er ikke dette avanserte videokameraer i den forstand at du kan velge alle mulige innstillinger, så her er det ingen Log og kun LongGOP. Opptak gjøres i 4:2:0 8-bit internt til minnekort eller 4:2:2 10-bit til ekstern opptaker.

En funksjon vi liker på disse kameraene, som kanskje ikke er ny (men vi har ikke lagt merke til den tidligere), er at hvis du forsøker å velge et menypunkt som er grått, fordi det ikke er tilgjengelig, får du opp informasjon om hvorfor det ikke er tilgjengelig. Det er til stor hjelp når du skal finne ut hvordan du får gjort det tilgjengelig, og har vært en frustrasjon på utallige kameraer utallige ganger.

Begge modeller har støtte for Canons utmerkete Dual pixel CMOS AF, som gir antakelig den beste følgefokusen ved videoopptak. EOS M6 II bruker dette systemet til all fokusering, mens EOS 90D bare bruker det når speilet er oppe (video og Live view).

Forskjeller
Mye er likt, men det er likevel noen forskjeller mellom modellene.

EOS 90D er etterfølgeren til EOS 80D og er et tradisjonelt speilreflekskamera med alt du forventer. EOS M6 II er et speilløst kamera, som egentlig ikke har veldig mye med EOS M6 å gjøre, men likevel har fått samme navn. EOS M6 II er vesentlig mindre enn EOS 90D, men kjennes likevel rimelig godt bygd og med et godt grep.

Der EOS 90D har en stor, optisk søker, leveres ikke M6 II med søker i det hele tatt, så i utgangspunktet må du bruke skjermen som søker. Du kan få kjøpt til en elektronisk søker hvis du ønsker det. Noen liker best den optiske søkeren fordi den er så umiddelbar, og gir god kontakt med motivet, mens andre foretrekker elektronisk, da man kan se både eksponering og hvitbalanse direkte. Men på M6 II er søkeren altså ekstrautstyr.

EOS M6 II har høyere seriebildehastighet, da det ikke har noe speil som skal vippes opp og ned hele tiden. Det klarer derfor inntil 14 bilder pr sekund (med fokus på første bilde), mens EOS 90D må nøye seg med 10 når speilet skal opp og ned (men da får du fokus mellom hvert bilde), og 11 i live view (med fokus kun på første bilde). Begge har intervallometer.

Så er det naturligvis forskjell i batteri og batterikapasitet. EOS 90D bruker LP-E6N, slik forgjengerne gjorde. Det skal holde til 1300 eksponeringer, som er vesentlig bedre enn på forgjengeren, 80D. EOS M6 II bruker et litt mindre batteri, LP-E17, som skal gi 305 bilder etter Cipa-standarden. Men du kan regne med mye mer, da CIPA beregner at du tar halvparten av bildene med den innebygde blitsen, og det er det sjelden man gjør.

Det gikk rykter om at dette kameraet skulle erstatte både EOS 80D og EOS 7D II, men det er ingen 7D-erstatter. Til gjengjeld er det hint som tyder på at det kommer en EOS 7D III. Om den kommer, hva det blir og når, vil vi ikke spekulere nærmere om.

Nye RF-objektiver
Samtidig som de slipper et kamera med EF-S-fatning og et med EF-M-fatning, kommer også to nye objektiver med RF-fatning.

RF 15-35mm f/2.8L IS USM og RF 24-70mm f/2.8L IS USM. Begge objektivene skal være bedre enn tilsvarende for EF og har innebygd bildestabilisator. På vidvinkelzoomen får du også litt kortere brennvidde. Fokusmotoren er av typen Nano-USM, som er både rask, stillegående og myk, slik at den passer utmerket til videofilming. RF 24-70mm har også et system som hindrer pusting, slik at utsnittet ikke endrer seg når du endrer fokus, noe som er viktig ved filming.

Det er også varslet at det kommer en RF 70-200mm f/2.8L IS USM i løpet høsten. Den får mye den samme teknologien som dagens lanseringer, men skal bli svært kompakt. Canon har lenge snakket om at de kan lage mer kompakte objektiver for RF, så vi gleder oss til å se det.

Priser og levering
Både kameraer kommer i salgi slutten av september. M6 II vil komme i svært lavt antall, så det kan virke som Canon satser mindre på denne modellen. Objektivene skal komme 26. september sider Canon i dag.

Prisene blir som følger:
EOS 90D, kamerahus kr. 13.499
EOS 90D med 18-55 kr. 14.499
EOS 90D med 18-135 kr. 17.599
EOS M6 Mark II, kamerahus kr. 9.699
EOS M6 Mark II, med 15-45 og EVF (elektronisk søker) kr. 12.499
RF24-70MM F/2.8 L IS USM kr 26880,00
RF15-35MM F/2.8 L IS USM kr 26880,00Redaksjon i Foto.no er uavhengig av butikken og nettbutikken vår, men drives av inntektene derfra. Så hvis du setter pris på nettstedet og tjenestene vi tilbyr, og ønsker å se det videreført og forbedret, er vi svært takknenmlige hvis du vurderer å handle hos oss neste gang du trenger fotoutstyr eller å få laget bilder.
Du finner butikken vår i Barcode, rett ved spor 19 på Oslo S.
Nettbutikken finner du her.
 -
Trond Sliper fra Canon Norge viser fram de nye modellene.
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
Canon RF 15-35mm f/2.8L IS USM
 -
Canon RF 24-70mm f/2.8L IS USM

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu