Superkompakt 70-200 fra Canon og en ny 85mm f/1.2

Canon lanserer RF 70-200mm f/2.8L IS USM for EOS R-systemet. Den er mye mindre enn det vi er vant til på slike objektiver. De lanserer også en RF 85mm f/1.2L USM DS.
Da Canon lanserte EOS R-systemet i fjor høst, påpekte de at en av fordelene var at de kunne lage mer kompakte objektiver. Det har vi ikke sett så mye til, og de fleste objektivene de har lansert til nå har vært like store eller større enn tilsvarende for EF.

RF 70-200mm f/2.8L IS USM
I dag har det endret seg ved at Canon lanserer RF 70-200mm f/2.8L IS USM, som er betraktelig mindre og lettere enn EF-varianten av samme objektiv.

Måten de har krympet størrelsen på, er i stor grad ved å ha variabel lengde på det. Det betyr at når du zoomer inn, blir objektivet lengre. Vi vet derfor ikke om objektivet er mindre fordi det er mulig med RF-fatningen, eller om det bare er konstruert på en måte som gjør det mindre når det er zoomet ut, men samtidig har vekten gått ned fra 1480g for EF-versjonen til 1070g for RF-versjonen, og det er ganske dramatisk reduksjon i vekt. Vekten er nærmere en 70-200 f/4 enn andre 70-200 f/2.8.

Til sammen er dette svært godt nytt for alle som trenger f/2.8, men sliter med å bære på et såpass stort og tungt objektiv.

Canon har utstyrt objektivet med to nano-usm fokusmotorer. Nano USM er den beste motoren de har for objektiver som også skal fungere bra til video, men den er ikke veldig kraftig, så for å flytte alt glasset som er i dette objektivet har de satt inn to motorer. Det sikrer hastighet, respons og stabilitet.

Og apropos video. En utfordring med mange objektiver er såkalt fokus breathing. Det vil si at når du endrer fokus, endrer også utsnittet (brennvidden) seg. Den effekten er redusert til et minimum på dette objektivet, og det er derfor mye mer velegnet til videoopptak enn tilsvarende EF-modeller.

Salgsstart er i november, og Canon har satt veiledende pris til 29 999 kroner.

RF 85mm f/1.2L USM DS
Utvalget av RF-objektiver begynner å ta seg opp, men er ikke enormt ennå. Likevel har Canon valgt å lansere en variant av et eksisterende RF-objektiv. Det som skiller dette objektivet fra den eksisterende varianten er de to bokstavene sist i navnet, DS, som står for "Defocus smoothing"

Objektivet har fått en form for coating som gjør høylys ute av fokus penere. De får mindre skarpe kanter, og dermed ser bakgrunnene bedre ut.

Prisen for dette er at objektivet slipper inn en del mindre lys enn søsterobjektivet – litt over ett blendertrinn mindre. Det er samme blenderåpning, men mer lys forsvinner på vei gjennom objektivet (T2.1 mot ca T1.4 på den vanlige versjonen), men i motsetning til tilsvarende objektiv fra Fujifilm, ser det ikke ut til at man mister nevneverdig autofokushastighet.

Salgsstart er ikke bekreftet ennå, men veiledende pris blir 36 400 kroner.
 -
 -
 -

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu