Canon annonserer ny 1Dx

Ut fra det Canon har offentliggjort, kan det se ut som de har lagt fra seg frykten for å kannibalisere egne produkter, og virkelig slått på stortromma med ny og spennende teknologi
Hvis du spør brukere eller folk i bransjen om Canon-kameraer, vil mange si at de avanserte modellene er virkelig arbeidshester som alltid gjør jobben, men at det er litt kjedelig, for Canon ligger ikke lenger i forkant teknologisk, og en del funksjoner strippes ned for å unngå å skade salget av dyrere modeller. Traust men velfungerende kan det vel kort oppsummeres.

Canon har mottatt mye kritikk for denne politikken, men det er klart at de har spart en del utviklingskostnader ved å ikke være den som fronter ny teknologi hele tiden. Nå ser det ut som de har innsett at de må bane vei, og i den kommende toppmodellen, 1Dx Mark III får vi en del spennende nytt.

1Dx III er ikke lansert ennå. Det er bare annonsert at de utvikler det. Selve kameraet kommer på markedet i forkant av OL til neste sommer. Canon har likevel offentliggjort en del spesifikasjoner for å gi oss en smakebit på hva dette faktisk er.

Autofokus
Det viktistre på et kamera som dette er autofokusen. Canon melder om en autofokus-sensor med 28 ganger så høy oppløsning (antakelig for enkel motivgjenkjenning) og støtte for deep learning, så autofokusen blir bedre etter hvert som du bruker den. Det er spennende nyheter som vi gleder oss til å se hvordan fungerer. Autofokusen dekker også et større område enn tidligere, nå 90% av høyden og 100% bredden på bildet. Det er 525 valgbare fokuspunkter.

Kameraet får ny bildebrikke og ny prosessor. Det skal gi bedre ISO-ytelse, og filene skal kunne lagres som 10-bit HEIF-format som skal være bedre enn 8-bit JPEG.

Hastigheten har naturligvis også økt, og kameraet klarer nå 16 bilder pr. sekund med full AF/AE når du bruker optisk søker. I live view klarer det inntil 20 bilder med full AF/AE. Minnebuffefet har blitt mye større og klarer nå 5 ganger så mange råbilder som 1Dx II kan ta.

Denne datamengden lagres i høy hastighet til ett eller to CFextress minnekort – endelig har Canon gått over til den mest moderne standarden vi har for minnekort.

Video
Dette skal også være et kraftig videokamera. Det vi har fått vite av spesifikasjoner er at det skal kunne ta opp råvideo internt til minnekort i kameraet og har støtte for 4K 60p 10-bit log.

Wi-Fi og Bluetooth
Kameraet blir utstyrt med både WLAN og Bluetooth. Men skal du ha en kraftig nettilkobling bør du bruke enten kablet ethernet eller den trådløse enheten, WFT-E9, som gir mye lengre rekkevidde på WLAN og støtte for FTP osv.

Vi ser at autofokusløsningen skal pløye ny mark. Der er det muligheter med dyplæring vi ikke har sett tidligere. På videofronten har de nå lagt inn funksjonene til et skikkelig videokamera, og er ikke lenger redde for å kannibalisere Cinema EOS-serien, og det er ting vi setter stor pris på. Vi gleder oss til å se om de følger opp dette også på de rimeligere modellene

Canon sier ikke noe om når det kommer eller hva det vil koste, men det er naturlig å anta at levering starter til våren, så de rekker å få ut nok i god tid til OL neste sommer. Prisen blir vel antakelig som vi er vant til på slike kameraer, i størrelsesorden 70 000 kroner.
 -

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu