Videouker på Grønland

I juni viser 0047 OSLO en serie med videoutstillinger i sitt prosjektrom på Grønland. Fire ulike kunstnere fra henholdsvis USA, Finland, India og Sverige viser utvalg av sine arbeider fordelt på de fire ukene utstillingen varer.
Utstillingens tematikk kretser rundt undersøkelsen av både naturlige landskap og by-landskap og stiller spørsmål til hvordan vi påvirkes av våre omgivelser, urbaniseringen, teknologisk utvikling og klimatiske forandringer. Utstillingen er kuratert av Kirse Junge-Stevnsborg og ble tidligere i vår vist på Gävle Konstcentrum i Sverige.

Anu Pennanen
Den finske kunstneren Anu Pennanen viser to videoverk på projeksjon i det for anledningen mørklagte rommet. I A Monument for the Invisible følger vi en blind ung kvinne på oppdagelsesreise i nyutbyggede områder av Helsinki. Hun finner sin helt egne veier gjennom bylandskapet og viser oss en alternativ måte å oppleve på som i motsetning til den overflatiske visuelle orienteringen, er basert på en mer taktil og tredimensjonal oppfattelse av omgivelsene. I Friendship blir vi presentert for Tallin fra noen av byens tenåringers perspektiv. I filmens introduksjon setter kamera oss i rollen som tilfeldig observatør, et glidende, kamera viser oss bylandskapet, steder, mennesker, tenåringer. Sakte kretses noen individer inn og gjennom handling og dialog gies publikum mulighet til å bygge opp et forhold til dem. Dramaturgien bygges opp rundt to vennegjenger som gjennom flørting og utfordringer blir kjent med hverandre. Vi blir vitne til hvordan de ulike tenåringsgruppene tar i bruk områder i byen, kjøpesenteret, historiske monumenter, strand-promenader, på sin måte som kanskje ikke alltid sammenfaller med myndighetenes intensjon med utbygningen. Filmen er basert på workshoper og diskusjoner Pennanen har hatt med de medvirkende.

Felles for Pennanen´s to arbeider er hvordan de tangerer grensen mellom dokumentasjon og fiksjon, karakterene spiller roller, men rollen som seg selv, hennes filmatiske virkemidler er hentet både fra den dramaturgiske filmen og dokumentaren og utfordrer oss som publikum i tolkningen fordi vi ikke kan plassere den i en av de vanlige båsene vi bruker til lesning av film.

Archana Hande og Annika Larsson i ukene som kommer
Kommende uke vil Archana Hande vise det halvtimes lange verket An Epic, som tar utgangspunkt i arbeidsmetodene til Pata-malere fra landsbysamfunn i Midnapur-regionene i det vestlige Bengal. Hande bor og arbeider i Mumbai og Bangalore, India og deltok i NIFCAs prosjekt Rethinking Nordic Colonialism i 2006 med installasjonen Victoria House som undersøkte den britiske kolonialiseringens påvirkning på samtidens India. I den fjerde og siste av videoukene vil vi få mulighet til å se svenske Annika Larssons verk Power Down fra 2006, som fokuserer på teknologi som en form for religiøs tilbedelse. Larsson deltar også på Vestfossen Kunstlaboratoriums sommerutstilling Oh My God! i år.

Prosjekt 0047 og 0047 OSLO
Prosjekt 0047 startet i Berlin i 2004 som en visningsarena, arbeidsplass og møtepunkt for det stadig voksende norske kunst- og arkitekturmiljøet der. I mars åpnet 0047 OSLO i den tidligere meierifabrikken i Schweigaardsgate på Grønland med målsetning om å være en tverrfaglig internasjonal arena for kunst og arkitektur her i Oslo. Lokalene blir utnyttet fleksibelt etter de ulike prosjekters behov og rommer i tillegg til visningsrom, prosjektrom og scene, kontorplasser og arbeidsrom for arkitekter, designere og kunstnere.

Den 15. juni inviterer 0047 OSLO til fest i bakgården for å markere åpningen av Annika Larssons video uke, samt avslutte en suksessfull sesong før sommerferien starter

Video Weeks
25. mai – 22. Juni

Nancy Holt (USA) 24. mai – 1. juni
Anu Pennanen (Finland) 2. Juni – 8. Juni
Archana Hande (India) 9. Juni – 14. Juni
Annika Larsson (Sverige) 15. Juni – 22. Juni

Åpningstider:
Ons-fre 12:00-17:00
Lørd-sønd 12:00-16:00
Mand-tirsd stengt

Utstillingsfest fredag 15. Juni kl. 19:00

0047 OSLO Galleri
Schweigaardsgate 34 d

www.prosjekt0047.com
 -
Anu Pennanen - ”A Monument for the Invisible”
”A Monument for the Invisible”
Anu Pennanen
Nancy Holt - Fra visningen  ”Mono Lake”
Fra visningen ”Mono Lake”
Nancy Holt

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu