Hva med blender f/0.95 til under 2800 kroner

7Artisans 35mm f/095 er et ekstremt lyssterkt objektiv for APS-C og MFT til en latterlig lav pris. Er det brukbart?
Vi drømmer vel alle om ekstrem lysstyrke noen ganger, men vanligvis er slike objektiver store, dyre og/eller dårlige. Vi har testet 7Artisans 35mm f/0.95 som er ganske lite og koster 2790,- kroner. Her må det da være noe muffens.

7Artisans
7Artisans er en objektivprodusent fra Kina, som det ser ut som får lagd objektivene sine på ulike fabrikker. Ulike objektiver kan komme i esker med helt ulikt design, og det er lite konsistens i den ytre designen på objektivene også. For eksempel gikk blenderringen hver sin vei på to ulike objektivmodeller.

Objektivene har ikke noen ekstrafunksjoner som autofokus, bildestabilisator, værtetting eller annet. Det er ikke mulighet for solblender, unntatt på 7,5mm fisheye, der dette er innebygd. De har heller ingen kommunikasjon med kameraet, så du må sette kameraet til å ta bilder uten objektiv, og du får ikke informasjon om blender eller brennvidde i søkeren eller i EXIF-data.

Utpakking
Vi får en eske med tegning av objektivet og den optiske konstruksjonen på utsiden, og ellers merket med produktnavn, fatning og serienummer. Når vi åpner den er det en liten, unyttig bruksanvisning oppi, og et objektiv godt pakket i formskåret skumgummi. Objektivet kommer med bakdeksel i plast og frontdeksel i metall.

Selve objektivet er overraskende tungt, og bygd i metall. Her er det lite eller ikke noe plast. Faktisk så føles det mer som et Leica-objektiv enn et billig Kina-objektiv til under 3000 kroner. Hvis den optiske kvaliteten er noe i nærheten, er det ganske utrolig.

Objektivet
Objektivet er utstyrt med en fokusring, en blenderring, en 52mm filterfatning, indikatorer for de fleste hele blendertrinn, avstandsskala og dybdeskarphetsindikator.

Fokusringen er smørmyk å vri på, og er akkurat slik den skal være på en manuellfokusobjektiv. Den gjør det lette å fokusere presist, selv på så ekstreme blendere.

Blenderringen er trinnløs. Det er en fordel ved videofilming, men kan være forferdelig irriterende ved fotografering. Siden du ikke kan se blenderen i søkeren, og ikke kan kjenne klikk, betyr det at du må ta øyet vekk fra søkeren og se på objektivet for å skifte til (omtrent) den blenderen du ønsker deg.

Siden det kun er mekanikk i objektivet, og ingen elektronikk, stiller du fysisk størrelsen på blenderen når du vrir på blenderringen. Det gir den fordelen at du i sanntid kan se dybdeskarpheten endre seg. Med den kontrollen du har over dybdeskarpheten med dette objektivet, er dette ganske fint. For vanligvis vil du ikke ha en gitt blender. Du vil ha en gitt dybdeskarphet. Da er det bare å se i søkeren og vir på blenderringen til du har den dybdeskarpheten du ønsker deg. Siden den er trinnløs og like smørmyk som fokusringen, er det en ganske lett operasjon å gjøre.


I bruk
Vi satte objektivet på en Fujifilm X-T4 og tok det med ut en dag med tungt skydekke og regnbyger. Med funksjonene for å hjelpe til ved manuell fokusering, som finnes i kameraet, synes vi det var en enkel sak å fokusere. Kameraet uthever kanter med en viss kontrast som er i fokus i bildet. På den måten ser du hvor fokusen ligger. Du kan også trykke på en knapp og få forstørret opp bildet, slik at det er enda lettere å sjekke fokusen. Dermed får du bildet skarpt der du vil ha det, men det er ikke et objektiv for action-fotografering. Til det er det for tidkrevende å fokusere hvis du ikke er godt trent til akkurat det.

Blenderringen er litt irriterende når man tester et objektiv, for da trenger man å sette blenderen til hele blenderverdier. Til daglig er ikke det like viktig, men det gjør det likevel vanskelig å endre blenderen i kjente trinn uten å måtte se på objektivet. I mørket kan det være litt utfordrende å se blendertallet på ringen. Men hvis du altså jobber med dybdeskarphet og ikke med blendertall,fungerer dette bedre enn på de fleste andre objektiver.

På korte fokusavstander, med liten blender, var det krevende å holde motivet i fokus, men det ble bedre med litt øvelse. På større avstander eller med mindre blendere, var det ikke noe problem.

Bildekvalitet
Et objektiv kan være så godt bygd det bare vil, dersom bildekvaliteten ikke holder mål. Det er vanskelig å vurdere på et slikt objektiv, for det er ikke veldig mye å sammenlikne med på de største blenderne.

Det vi kan si, er at det er ikke superskarpt på største blender, men det er likevel overraskende bra. Vi har sett det atskillig dårligere tidligere på andre objektiver med blender f/0,95. Du får en fantastisk bokeh, og det meste av bildet blir ute av fokus, så det hele blir litt drømmeaktig. Det er ikke så bra som Leica Noctilux til ca 100 000, men det var det vel heller ingen som forventet.

Skal du ha det ordentlig skarpt, bør du blende ned en del. På f/2.8 er det et bra objektiv.

Objektivet har litt fargefeilbrytninger, men det var litt dårlig vær for å teste det, for det var ingen sterke kontraster egnet til å framprovosere det.

Helt ytterst i hjørnet, ser du vignettering på de fleste blenderåpninger, men det strekker seg ikke langt inn bildet, og er overraskende lite for å være et objektiv med ekstremt stor blenderåpning.

Konklusjon
Hvis du er ute etter høyest mulig bildekvalitet, er ikke dette objektivet du skal ha. Hvis du vil ha et objektiv som gir bildene et litt spesielt utseende, gir muligheter for å kontrollere dybdeskarpheten godt, eller trenger å ta bilder i ekstremt svakt lys, er det absolutt noe du bør vurdere.

Det finnes flere slike objektiver på markedet nå, blant annet fra Mitakon, og Mitakon-objektivet er ansett for å være noe bedre optisk, men koster også over dobbelt så mye. Fufjifilm selv har en 50mm f/1 med autofokus, og en høyere optisk kvalitet, værtetting og alt annet du ønsker deg, men da er vi i en helt annen prisklasse.

Selv er jeg i en situasjon der jeg foretrekker litt kortere brennvidde. Jeg har derfor ikke noe fastobjektiv som gir denne bildevinkelen. Skulle jeg kjøpe et, er det ikke usannsynlig at jeg ville kjøpe dette, da det både gir meg noe de andre objektivene mine ikke gir, og det koster så lite at om det ikke blir brukt hele tide, er det også greit.

__________________________________________
Her finner du objektivet i nettbutikken
 -
Blenderringen går motsatt vei på 35mm f/0.95 og 60mm f/2.8 makro
 -
Fin kontroll på dybdeskarpheten på f/0.95
 -
Utsnitt fra midten av bildet over. 100% forstørrelse
 -
 -
Blomsten fra nede til høyre i bildet over.
 -
Dette utsnittet i nedre høyre hjørne av en frame fra et videoopptak viser ganske tydelig fargefeilbrytning

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Pål M. S.
Dette, og de andre objektivene fra 7Artisans, er jeg ganske så nysgjerrig på. Oppklarende og bra artikkel om 35mm. Har forøvrig lagt ut en tråd om disse objektivene, der det kom inn et veldig bra og oppklarende innlegg om flere av 7Artisans objektivene, fra Kim Lyhne.

http://fokus.foto.no/cgi-bin/diskusjon/lesTraadHier.cgi?id=826783
24.6.2021
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu