Ekstrem mellomtele fra Fujifilm

Fotomag har testet Fujinon XF 90mm f/2 R LM WR og sier
- Denne lyssterke 90-millimeteren er blant de mest ekstreme vi har vært borti.
Dette er en kortversjon av testen i Fotomag nr. 1 - 2017


Blant mange gode objektiver, ikke minst fra Fujifilm, skiller deg seg i blant ut objektiver som får oss til å sperre øynene opp, som kaster oss ut av dvalen. Fujinon XF 90mm f/2 R LM WR er ett av disse få, og det hever seg til og med over andre fremragende objektiver fra samme produsent.

Dette er en mellomlang tele (tilsv. en klassisk 135 mm i fullformat) med høy lysstyrke, bygget bunnsolid i metall, og skikkelig godt værsikret. Det veier en drøy halvkilo, har mye glass, og passer nok best på Fujifilms større kameraer, som X-Pro2 og X-T2. Våre bilder ble først og fremst tatt med disse.

Objektivet har en bred fokusring for manuell fokus, og en manuell blenderring med A(uto)-posisjon. Mekanikken er førsteklasses og gir solid kvalitetsfølelse.En lineær fokusmotor med fire magneter gir både stillegående og rask autofokus, som med nyere kameraer er kommet svært langt i forhold til de første kameraene og objektivene i X-serien. 7-bladers blenderlameller bidrar til å gi fine runde detaljer utenfor fokus, og flotte, myke uskarpe flater. Objektivet har ingen bildestabilisator, det kunne vi satt pris på.

Konstruksjon. Metallkonstruksjonen kombinerer soliditet med fin mekanikk og god betjeningskomfort. 11 linseelementer i 8 grupper, hvorav tre lavdispersjonsglass sørger for det optiske. Fokuseringen er intern, og frontelementet roterer ikke under fokusering. Leveres med en rund solblender i metall.

Nå skal det sies at både JPEG-filer og RAW-filer fra dette objektivet korrigerer noen optiske feil i kameraet eller i software. Det gjelder også Adobes programmer, som leser av innebygde profiler og korrigerer fra disse.Prisen er slett ikke ille for et så lyssterkt teleobjektiv, og når vi ser på den fantastiske kvaliteten i dette objektivet, fremstår det nærmest som et røverkjøp.

Skarphet. Det er i grunnen veldig lite å si om skarpheten til denne 90-millimeteren. Det er superskarpt over hele bildeflaten fra største blender, og først ved f/11 kan vi se en viss reduksjon. Men selv ved f/16 er dette objektivet i toppklasse.

Fortegning. Det er praktisk talt ingen optisk fortegning å se på bildene fra dette objektivet. Er du veldig kritisk, kan du på spesielle mønstre se en aning puteformet fortegning, men dette kan enkelt korrigeres.

Lystap. Også vignettering er ekstremt godt korrigert. Ved f/2 ser vi svakt skygger helt i hjørnene, mens lystap er ubetydelig ved f/2.8 og forsvinner helt ved f/4.

Fargebrytningsfeil. Heller ikke her er det stort annet å si enn at du skal lete lenge etter et objektiv med færre fargebrytningsfeil enn dette.

Fokusering. Både automatisk og manuell fokusering er mer enn godkjent. Den manuelle fokusringen gir passe motstand, og har jevn og myk bevegelse, noe om egner seg godt også til filming. Fysisk er fokuseringen «by wire», altså elektronisk styrt. Med automatisk fokusering merker vi med Fujifilms to toppkameraer ingen jaging og nøling der kameraet finner fokuspunkt. Fokuseringen skjer kjapt og følger også godt bevegelige motiver med Fujifilm X-T2.

Oppsummert. Kampen om hva som er Fujifilms beste objektiv er tøff, og vi har ikke prøvd alle ennå. Men det er vanskelig å se noen toppe Fujinon XF 90mm f/2 R LM WR i optisk kvalitet, uansett system. Til prisen er det et røverkjøp. Det eneste som kan forbedres er å legge inn en bildestabilisator.

Les hele testen i Fotomag nr. 1 - 2017Redaksjon i Foto.no er uavhengig av butikken og nettbutikken vår, men drives av inntektene derfra. Så hvis du setter pris på nettstedet og tjenestene vi tilbyr, og ønsker å se det videreført og forbedret, er vi svært takknenmlige hvis du vurderer å handle hos oss neste gang du trenger fotoutstyr eller å få laget bilder.
Du finner butikken vår i Barcode, rett ved spor 19 på Oslo S.
Nettbutikken finner du her.
 -

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu