Canon EOS 77D – Entusiast ‘light’

Canon bruker et gammelt triks når de tar velprøvd teknologi fra mer avanserte kameraer og tilbyr en ny mellomklasse. Og oppskriften fungerer bra.
Vi har sett det før, alle produsentene gjør det i mer eller mindre grad, men Canon er kanskje best i klassen når det kommer til å gjenbruke teknologiske fordeler i dyre produkter når de lanserer rimeligere produkter. Det kan bli riktig vellykket.

Nå har de lansert ikke bare ett, men to nye kameraer som begge henter sine beste egenskaper fra Canons mer avanserte modeller. EOS 77D og EOS 800D er som toeggede tvillinger, men førstnevnte henvender seg mer til entusiasten. Når EOS 77D ikke koster stort mer, er det derfor denne modellen vi har valgt å teste. Her er de eneste forskjellene:



• EOS 800D mangler LCD på toppen og har i stedet programvelgeren på den plassen.
• EOS 800D mangler bakre innstillingshjul.
• EOS 800D mangler «AF-On«-knapp.
• EOS 800D er bare ca. 500 kroner billigere.

• I tillegg kommer EOS 800D med et enklere brukergrensesnitt, som skal gjøre det lettere å lære å fotografere, men dette kan byttes til samme grensesnitt som EOS 77D via innstillinger (og omvendt). Markedsfolkene i Canon prøver å plassere EOS 800D blant amatør-/begynnerkameraer og EOS 77D blant entusiastkameraer, men de er altså teknisk og fysisk nær identiske. Herfra snakker vi bare om EOS 77D.

EOS 77D markedsføres som Canons enkleste entusiastkamera, og er på mange måter etterfølgeren til EOS 760D (som hadde sin toeggede tvilling i EOS 750D). Kameraet låner mye fra EOS 80D, som vi testet i Fotomag nr. 2 - 2016, med den samme 24 Mp Dual Pixel CMOS-brikken, som også fungerer utmerket under videoopptak.

Klikk på bildet for større versjon.


Det har den effektive autofokusen med 45 kryssfølsomme punkter, Wi-Fi og Bluetooth-tilkobling (som kan være permanent på), en 3” pekeskjerm som kan vippes og vris, klarer 6 bilder i sekundet, og Full HD video med 60 progressive bilder i sekundet. Med Wi-Fi kan EOS 77D fjernbetjenes via en app, og du har funksjoner som intervallopptak. Med den nyere Digic 7-prosessoren klarer kameraet litt høyere ISO enn EOS 80D, opp til 51.200 (utvidet), men forvent ikke å se forskjellen med det blotte øyet. EOS 77D er også mindre og litt lettere.

Kamerahus og betjening

Siden EOS 77D mangler værtetting og er bygd mer kompakt, har det også mer plastfølelse enn EOS 80D og andre entusiastkameraer fra Canon. Men vi tror ikke dette begrenser bruksområdet for det tiltenkte publikummet, kameraet holder vanlig god Canon-kvalitet og bør holde fint til vanlig bruk om man tar fornuftige forholdsregler.

Klikk på bildet for større versjon.


Søkeren er mindre enn EOS 80D, viser ca. 95 % av motivet og er en rimeligere pentaspeilsøker enn tradisjonelle prismesøkere. Søkeren føles liten og trang i forhold til det vi forventer i entusiastklassen. Øyemusling og okular er typisk Canon, akkurat som diopterjusteringen til høyre for okularet. Grepet og betjeningen er lett å bli fortrolig med, særlig for den som er vant med Canon, men den kombinerte fireveis-ryteren og bakre kommandohjul blir litt fiklete å bruke, særlig om du må bruke vanter.

EOS 77D har en treffsikker eksponeringsautomatikk, god autofokus og leverer imponerende bra Full HD video. Selve overflaten gir for det meste god friksjon og kjennes sikker. Kameraet har mikrofoninngang, og den er plassert slik at den ikke kommer i veien når du vrir skjermen ut. Derimot har Canon ikke spandert noen øretelefonutgang.

En liten innebygd sprettopp-blitz er på plass, samt de vanlige HDMI- og USB-utgangene. Kameraet kommer med egen ekstern lader, og kan benytte alle objektiver med EF- og EF-S-fatning.

Egenskaper og funksjoner

Canon EOS 77D har mange «entusiast-funksjoner», men preges også av at de gjerne er en begrenset utgave av egenskaper vi finner i dyrere prisklasser. Ytelsen er én ting. Kameraet topper på 1/4000 sekund og synkroniserer blitz på 1/200 sekund. Det finnes heller ikke mulighet for batterigrep, og det ene batteriet har bare litt over middels god kapasitet (600 eksponeringer ihht. CIPA).

Her er det også bare én minnekortplass, og videofotografer vil savne utgang for monitorlyd. En lei begrensning for den som vil drive seriøst med video, for ellers er dette kameraet bra egnet som et DSLR-videokamera i budsjettklassen. Vi skjønner heller ikke hvorfor man spanderer kontakt for kablet fjernkontroll (som ingen bruker) mens en gratisapp er minst like nyttig, i stedet for lydutgang. Mye av videoresultatet står og faller på lyd, og å ta opp lyd uten medhør er som å fotografere uten skjerm.

Bilde- og videokvalitet

Canon lager som kjent sine egne bildebrikker, og har lenge haltet etter Sony (og dermed Nikon og Pentax) på en del målbare egenskaper som bildestøy og dynamikk, særlig på lave ISO-nivåer. Canon har derimot over tid levert gode verdier på middels og høye ISO-nivåer, og med fjorårets
topp EOS 5D Mark IV og EOS 80D kom en ny generasjon CMOS-brikker som også ga topp dynamikkegenskaper. Det er altså sistnevnte som sitter i EOS 77D, og det betyr Canons beste bildekvalitet i APS-C-format til nå.

Klikk på bildet for større versjon.


Avveiningen mellom detaljer og støy ved høy ISO er eksemplarisk, og med litt etterbehandling blir bilder ved ISO 6400 helt OK i moderat forstørrelse. Sammenlignet med proffmodellen EOS 5D Mark IV er det likevel drøyt ett trinn forskjell. I og med at skarphet betyr mye for bildekvaliteten, bidrar også den forbedrede autofokusen til høy bildekvalitet med EOS 77D.

Kameraet følger motiver bedre enn før, og fokuserer hurtigere med samme objektiv. Dette gjelder ikke minst for videoopptak. Der hjelper også den elektroniske bildestabilisatoren, som fungerer med alle objektiver.

Konklusjon


Canon EOS 77D er kanskje ikke entusiastens førstevalg, men det er et rimelig alternativ til suksessen EOS 80D, og gir samme bildekvalitet uten sistnevntes tøffere byggekvalitet og bedre ytelse. Det er derfor Canons beste alternativ i amatørklassen nå.

Sammenlignet med EOS 760D, som den vil erstatte, får du også bedre autofokus ved liveview og videoopptak, og bedre signalbehandling. Det er også på mange måter speilrefleksalternativet til den speilløse EOS M5, med svært like bilde- og videoegenskaper.

Vi vil ikke råde noen til å knipe på 500 kroner for å kjøpe tvillingmodellen EOS 800D. Med EOS 77D får du et kamera som er bedre i bruk, og du kan skifte til 800Ds enkle brukermiljø om du vil.

Teknisk er de ellers like. Kameraer er ikke lenger billige, og i dag er EOS 77D det beste Canon-kameraet du får under 10.000 kroner nytt. Det er et utmerket kamera for den som vil inn i Canonsystemet med begrenset budsjett, og vil glede eieren med gode bilder og videoer.


Dette er en forkortet versjon av testen.
Les hele testen i Fotomags sommernummer


Redaksjon i Foto.no er uavhengig av butikken og nettbutikken vår, men drives av inntektene derfra. Så hvis du setter pris på nettstedet og tjenestene vi tilbyr, og ønsker å se det videreført og forbedret, er vi svært takknenmlige hvis du vurderer å handle hos oss neste gang du trenger fotoutstyr eller å få laget bilder.
Du finner butikken vår i Barcode, rett ved spor 19 på Oslo S.
Nettbutikken finner du her.



 -
 -
 -

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu