Digitaliser de gamle filmene dine hjemme

Vi har prøvd akkurat det, med en Reflecta Super 8-skanner. Les om hvordan det gikk.
Mine besteforeldre kjøpte et super 8 filmkamera av den ganske enkle typen da det første barnebarnet kom på slutten av 60-tallet. De filmet familien trofast hver sommer, og nå, som voksen, er det gøy å se disse korte filmene fra da vi var små. Men å rigge seg til med framviser, lerret, tre inn gamle, litt sprø filmer og slukke lyset for å se en 3 minutters filmsnutt, for så å skru på lyset, flytte rundt på filmhjulene, spole tilbake, og finne fram neste film og gjenta det samme er ikke noe man gjør ofte lengre. Meg inkludert.

Jeg har derfor lenge tenkt på å få digitalisert de gamle filmene. Det som har stoppet meg har vært kostnaden ved å få det gjort.

Men man trenger ikke sette ut jobben hvis man ikke ønsker. Det finnes muligheter for å gjøre det selv. En slik mulighet er Reflecta Super 8 skanner. Den tar vanlig 8mm og super 8 film og finnes også under merkenavnet Braun.

Jeg fikk en slik med meg hjem til test, og her kan du lese hvordan det gikk.

Oppi esken finner du selve skanneren med strømforsyning, samt litt praktisk tilbehør som filmhjul til å snurre filmen på når den spilles av, kabel for å koble til TV eller PC, adapter for ulike formater på hjul osv. Egentlig alt du trenger, bortsett fra minnekort. Den tar vanlige SD-kort opp til 32GB. Den tar filmhjul opp til 5 tommer.

Selv om skanneren kan kobles til PC, betyr ikke det at du trenger å gjøre det. Jeg har bare kjørt den som en frittstående enhet og tatt opp direkte til minnekortet, for å gjøre det minst mulig komplisert.

Bruksanvisningen som følger med finnes på en rekke Europeiske språk, men dessverre ingen skandinaviske, og det samme gjelder menyen på skanneren.

Menyen er ganske enkel. Du kan velge mellom å ta opp en film, se en film du allerede har tatt opp, spole tilbake, endre eksponering, øke eller redusere digital oppskarping og justere senter av filmruten i tilfelle noe er litt forskjøvet og et par andre ting.

Hvis du har en undereksponert film, kan det hjelpe å øke eksponeringen litt. Du kan velge halve trinn fra -2 til +2. Men normalt trenger du ikke å gjøre dette. En overeksponert film blir ikke alltid så mye bedre hvis du undereksponerer i skanneren, for høylys er allerede brent ut, så du får ikke mer informasjon. Men det vil se noe bedre ut i mange tilfeller.

Oppskarping fant vi ut atså best ut ved å la det stå på normal, men det finnes helt sikkert tilfeller der andre innstillinger kan se bedre ut. Det gjorde ikke det hos oss.

Klar til å skanne
Når du er klar til å skanne, setter du filmhjulet med filmen på den venstre spolen. Dersom den ikke passer, følger det med en overgang. Tre filmen som tydelig vist på skanneren, og tre enden på filmen inn i det tomme filmhjulet.

Så må du passe på at filmen kommer under to små haker ved skannefeltet, og lukk et lite lokk forsiktig over. Så velger du «Record» fra menyen og du er i gang.

Prosessen er veldig kjent hvis du har brukt framviser noen gang.

Skanneren setter i gang med en fart på ca 2 bilder i sekundet, noe som betyr at en 3-minutters super 8-film tar ca en halv time å skanne. Det er ikke all verdens til hastighet, og føltes litt irriterende når man har en anselig mengde slike å skanne. Samtidig, kan man jo se det på en annen måte. Hadde du gjort unna hele jobben på en ettermiddag, hadde du kanskje ikke følt at du fikk samme valuta for pengene.

Skanneren lager en del lyd mens den jobber, og det skulle vi gjerne sett at den ikke gjorde. Jeg endte opp med å sette den i et annet rom enn der jeg selv var, for å slippe å høre på den. Problemet med det er at når filmen er slutt, blir den ofte stående å hakke en stund før den innser at filmen er slutt og stopper opptaket. Vanligvis var jeg raskere med å stoppe den da, men det fikk jeg ikke gjort når jeg ikke hørte at den var ferdig. Det tok også lengre tid før jeg fikk satt i gang en ny film, så hele prosessen to lengre tid med skanneren i et annet rom.

Som på gamle filmframvisere må du spole tilbake filmen når du er ferdig, og det foregår fortsatt på den litt primitive måten ved at du bytter plass på filmhjulene og velger «Rewind». Da trenger du ikke tre filmen på samme måte. Men av en eller annen grunn er dette også en relativt tidkrevende prosess. Jeg lurte på om jeg skulle gjøre spolejobben på den gamle framviseren, for den var mye raskere på dette, men da passet ikke det ene filmhjulet, så det gikk ikke. På mine filmer som hadde visningstid på 3 minutter tok det 2 minutter og 20 sekunder å spole tilbake. Altså mye raskere enn å skanne, men det kan umulig koste mye å gjøre denne prosessen raskere.

Mens filmen skannes, kan du se hvert bilde på den lille skjermen på skanneren, så du har en viss kontroll på hvordan resultatet blir.

Bildekvalitet
Bildekvaliteten ble overraskende bra. Jeg må innrømme at jeg ikke hadde veldig høye forhåpninger når utgangspunktet var ekstremt små filmruter, filmet på et rimelig hjemmekamera fra 60-tallet. Og når man ser ting på moderne TV-er, ser man også feil mye bedre. Men dette var faktisk bra. Neida, det var ikke perfekt, det var ikke 4K, men det hadde beholdt den analoge følelsen man hadde fra filmene. Og ingen venter vel at en slik skanner skal trylle gamle amatøropptak om til moderne profesjonell kvalitet.

Filmene ble ca 217MB fra en 3-minutters film, så det er en svært anstendig datamengde man får ut av skanneren. Oppløsningen er 1440x1080 piksler på en 1/3" CMOS.

Jeg så jo bedre feilene ved opptaket, da en stor 4K HDR-TV nok gjengir mer detaljer enn et gammelt, grovt lerret, men det var nesten så det ble noe av sjarmen.

Da jeg satte meg ned for å se filmene oppdaget jeg at det var en ting som manglet, og som med fordel kunne vært lagt inn som funksjon i skanneren, og det er lyden av en framviser. Den er nesten som en kjenningsmelodi for slike filmer. Men jeg har fått tak i lyden, og kan legge den på filmene. Det er bare uendelig mye mer jobb enn om skanneren gjorde det i utgangspunktet.

Oppsummering
Etter å ha gjort jobben ferdig sitter jeg med inntrykk av dette er en litt gammeldags enhet, men at resultatet blir bra.

Den burde vært raskere, kanskje hatt en større skjerm og bedre brukergrensesnitt, enklere tilbakespoling og lagd mindre lyd. Den burde også ha en funksjon for å kunne legge lyden av en framviser rett på den ferdige videoen.
Men nå som prosjektet er over, og det jeg sitter igjen med er de digitaliserte filmene, er jeg veldig fornøyd med resultatet, og det er jo det viktigste. Noe redigering i etterkant kan være en fordel, men det gjelder jo alltid.________________________________________________________

Klikk her hvis du trenger en slik skanner.

 -
 -
Det er ikke så komplisert, og bruksanvisningen gir god forklaring hvis du leser andre språk enn skandinaviske.
 -
Menyene er enkle, men litt gammeldagse.
 -
Før du starter skanningen ber den deg velge 8mm eller super 8 med bryteren nederst på bildet.
 -
For å spole tilbake må du bytte plass på filmhjulene.

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu