Sigma 150-600 f/5-6.3 Sport for speilløse

Sigma har akkurat sluppet en ny versjon av det populære 150-600mm Sport, denne gangen for speilløse systemer. Konstruksjonen er ny, så vi tar en nærmere kikk på det.
Dette er ingen full test. Til det hadde vi dessverre alt for kort tid med objektivet. Men vi har fått lekt oss litt med det og kan bidra med noen betraktninger.

Da Sigma 150-600 kom ut for speilrefleksmodeller i 2014, ble det lansert to ulike varianter. En som het Sport og en som het Contemporary. Dette er to ulike objektivsierier hos Sigma, der Sport er proff-serien og Contemporary er mer forbrukerrettet.

Utfordringen den gangen var at Contemporary var omtrent akkuart like god optisk. Den fokuserte minst like raskt, den veide en kilo mindre og var betraktelig billigere. Så den store fordelen til Sport-versjonen kokte raskt ned til værtetting og byggekvalitet.

I dag har Sigma lansert en ny versjon av Sport-versjonen, og gjort noe med disse tingene. For det første har de skrelt av såpass mye vekt, at den nye med sien 2,1kg er mye nærmere Contemporary-versjonen på 1,93kg enn den gamle Sport-modlelen på 2,86kg.

For det andre har de kuttet prisen. Der den gamle koster 19 600, får den nye en pris på ca. 15 800. Det er fortsatt mer enn Contemporary på 11 944, men forskjellen er kuttet til halvparten.

Sist, men ikke minst har Sigma konstruert objektivet fra bunnen av for speilløse kameraer, og det gir høyere bildekvalitet, som vi skal se lenger ned i denne saken.


Konstruksjon
Objektivet virker svært godt skrudd sammen. Det er laget i Sigmas TSC-komposittmateriale som har vist seg å være både lett og solid. Det er værtettinger i alle sammenføyninger, så objektivet skal tåle å være ute en vinternatt.

Objektivet er nå 26,5cm langt 11cm i diameter og veier altså 2100g. Til sammenlikning er forrige versjon 29cm lang 12cm i diameter og veier 2860g. Det er med andre ord en mye hendigere konstruksjon. Den er lettere å ta med seg og lettere å bruke. Nå tar det også 95mm filter i stedet for 105 som måtte til på den forrige.
Foran på objektivet er det et gummigrep og det er en meget bred zoomring langt framme. Fokusringen er innenfor og er mye smalere. Det gjør det lett å ikke ta feil når man føler seg fram.

Objektivet leveres med avtagbar og vridbar stativfot. Denne har også Arca-swiss-feste, så hvis du har stativhode som tar Arca-swiss, så trenger du ingen hurtigplate. Du kan sette objektivet rett på stativhodet. Når du vrir på foten, har du tydelige indikatorer og tydelige klikk for hver 90 grader du vrir, slik at du vet at det blir rett. Du kan naturligvis velge vinkler mellom disse, hvis du ønsker det.

En solid solblender følger også med. Den har en gummiring ytterst for ekstra beskyttelse (støtfanger) og festes til objektivet med en liten fingerskrue, så det sitter skikkelig under alle forhold. Det er litt mer plunder å ta den av og på da, men du unngår at den detter av fordi den ikke er festet ordentlig.
I tillegg til dette følger det med en polstret hette i stoff til å ha over fronten (i tillegg til vanlig objektivdeksel) og bærestropp.

Det hele leveres i en ganske stor og meget godt polstret objektivveske som gir svært god beskyttelse når du ikke har objektivet på kamera.


Funksjoner
I gamle dager snakket man i liten grad om funksjoner på et objektiv. Man stilte blender og fokus, og det var det. I dag er objektivene utstyrt med en lang rekke ekstramuligheter, og dette objektivet er kanskje i toppsjiktet for akkurat det.

Med fem brytere, en knapp (som ligger tre steder rundt objektivet, men det er samme funksjon på dem) og mulighet for å koble til en dockingstasjon, kan dette objektivet fungere akkurat slik du ønsker. Bryterne er som følger:

• AF/MF – for å velge manuell eller autofokus

• Fokusbegrensning – Du kan velge hele området eller bare under 10m eller bare over 10m. Har du dockingstasjonen kan du endre dette etter eget behov. Minste fokusavstand er 58cm på korteste brennvidde og 280 på lengste. Størst forstørrelse får du med 1:2,85 på 180mm. Derfor er det også indikator for denne brennvidden på zoomringen.

• OS – Her kan du skru av bildestabilisatoren og velge om den skal virke både horisontalt og vertikalt, eller bare vertikalt.

• Custom – Med dockingstasjonen kan du legge inn noen egne funksjoner her, og med brytere kan du velge mellom to ulike slike. Dessverre får ikke Sigma lage dockingen for Sony E-fatning, så på denne modellen vil den bare være tilgjengelig med L-fatning.

• Zoom Torque – denne stiller motstanden i zoomen. Du kan enten låse den på korteste brennvidde, ha en ganske fast zoom som hindrer at den «kryper» eller en ganske løs, som er enklere å endre på. Når du zoomer kan du velge om du vil gjøre det med zoomringen eller bare trekke og skyve på frontdelen. Velger du å dra, er det absolutt best å ha bryteren i den lette posisjonen. Det er også når du zoomer på den måten at gummiringen foran kommer til sin rett. Vi synes det burde være mulig å låse objektivet i andre stillinger enn korteste brennvidde. Dette har de hatt på tidligere objektiver.

Har du objektivet med E-fatning kan du legge en funksjon på de nevnte knappene. Det er tre knapper, men de gjør det samme, og dette kan velges i kameraet. Vi testet med en A7R IV, og fikk valget mellom AF-ON og Focus Lock.

Det er tydelig at dette objektivet er gjennomtenkt, at de har lyttet til tilbakemeldinger og laget en versjon som tar hensyn til hvordan du ønsker å bruke objektivet.

Bildestabilisatoren skal kompensere for ca 4 blendertrinn, så du altså kan bruke inntil 16 ganger så lang lukkertid som du ville kunnet uten bildestabilisator.

Det er kanskje ikke en funksjon i så måte, men zoomområdet bør vi snakke litt om. Før den første versjonen kom i 2014, fikk du ikke 600mm annet enn som billige og dårlige speilteler eller som grisedyre proffobjektiver. Med introduksjonen av Sigma 150-600 fikk glade amatører også tilgang til denne brennvidden i høy kvalitet uten å måtte ofre sin førstefødte. Det er også en fin forlengelse av en 70-200 hvis du har det fra før, og har du ikke det, men kanskje en 24-105, så er ikke gapet større enn at det også går helt fint. Setter du objektivet på et APS-C-kamera får du brennvidde tilsvarende 900mm, og det er nok til det aller meste, inkludert fotografering av sola. Det er ikke alltid du trenger 600mm, og det er svært praktisk med en zoom. Vi er derfor litt fan av slike objektiver

I bruk
Vi skulle egentlig gjort en ordentlig test av dette objektivet, men på grunn av inntrufne omstendigheter ble det vanskelig. Vi har brukt det litt, og det er klart at det fortsatt er et stort og tungt objektiv, men det er alle slike objektiver. Dette er ikke større og tyngre enn alternativene, og også lett å bruke.

Bildestabilisatoren gjør en god jobb, men ikke overvurder den. Den klarer 4 trinn under gode forhold, men den klarer ikke alltid fire trinn. Dette er heller ikke unikt for dette objektivet. Det gjelder alle bildestabilisatorer. Tallet som oppgis er et tall oppnådd under visse testforhold, ikke et garantert tall.

Men stabilisatoren gjør at du kan håndholde 600mm uten problemer, og det er det som er det viktigste. Noen ganger må man pushe grensene, og da er det bedre jo krafigere den stabiliserer. Vi slet noen ganger med 1/50s på 600mm, men på 1/100s var det ikke noe problem.

Som nevnt over kan man både vrizoome og drazoome. Har du motstanden på laveste innstilling er det ingen sak å drazoome, men det føles litt rart å dra det så langt ut som du kan. Da må du ha lang arm for at det ikke skal føles feil å holde der ute på tuppen. Men skal du zoome fra den ene enden til den andre, er det lettere å dra enn å vri. Så for kortere zooming endte vi raskt opp med å vrizoome.

Autofokusen er rask og responsiv, men vi har ikke hatt anledning til å gjøre noen gode tester, eller sammenlikne. Sigma har ikke sagt noe om at autofokusen er endret, og da må vi nesten anta at den ikke er det, eller ville de alltid ha gjort et poeng av det. Det at noen glasselementer er litt mindre kan gjøre den litt raskere enn på speilrefleksversjonen.

Det føles bra, kvalitetsmessig, å bruke objektivet. Det er solid bygd og alt er godt skrudd sammen. Med detaljer som gir ekstra kvalitetsfølelse, som den solide solblenderen og den kraftige stativfoten, har vi ingen grunn til å tro at innmaten er noe annerledes.

Bildekvalitet
Vi hadde dessverre for liten tid med objektivet, og i for dårlig vær, til å kunne gjøre noen seriøs vurdering av bildekvaliteten. Det var har sett, ser bra ut, og Sigma hevder at den skal være bedre enn på forgjengeren. Vi hadde ikke forgjengeren å sammenlikne med heller, så det er vanskelig å si med sikkerhet.

Vi forsøkte å framprovosere en del optiske feil, men det var ikke så lett. Noe kan skyldes været, men Sigma har generelt vært flink til å korrigere for slike

Oppsummering
Alt i alt virker dette som en bra oppgradering fra speilrefleksversjonen. Det var tre ting som gjorde at objektivet ikke solgte så mye: Det var for tungt. Det ha de gjort noe med, Det var litt dyrt. Det har de gjort noe med. Og bildekvaliteten var ikke nevneverdig høyere enn på Contemporary-versjonen. Det kan det virke som de har gjort noe med.

Dersom det siste stemmer, har dette plutselig blitt et svært attraktivt objektiv som de som trenger en lang tele og ikke har råd til proffobjektivene til 100 000 +. Det er også svært nyttig med zoommulighet i mange tilfeller.

Objektivet kommer i første omgang til E-fatning og L-fatning. Det betyr at det også nå blir en lang telezoom tilgjengelig for Leica SL, og det er nytt, og svært spennende for man
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
150mm
 -
363mm
 -

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu