Soloppgang på Lista
Utstyr
  • D800
  • Nikon PC-E Micron NIKKOR 45 MM 1:2,8 D ED
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_1001401} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (4)
Bjørnar P.

Fin stemning, der sola er veldig sentral uten at den legger alt annet i skygge.
Jeg ville beskåret bildet en del på høyre side, frem til kanten av solstrålene. Det får fyret bort fra sentrum, og gjør dermed bildet mindre statisk og med en mer dynamisk komposisjon. Ville også skarpet opp bildet et hakk. Alle bilder taper skarphet når de skaleres ned i størrelse. Dette bør kompenseres ved en ekstra oppskarping ETTER nedskalering. Velg visning i 100% etter nedskaleringa, og juster skarphet etter smak utfra det du ser.
Knut B.

Jeg vet ikke, er redd for at det skal få overbalanse mot høyre, dersom jeg beskjære det på høyre side. Jeg skal prøve og se på det. En annen ting, dersom jeg gjør et blir bildet litt mindre rolig og kommer litt nærmere.

Dette at jeg ikke skaper opp bildet etter at jeg har formisket det er et bevist valg var meg. Jeg har faktisk ikke bare forminsket det kraftig, fra en bredde på godt over 7000 piksler til bare 1000. Har også godt ned til JPG 7. Med andre ord fjernet 30% av dataene i bildet. Dette er noe jeg gjør med alle mine bilder jeg legger ut på nett Et valg jeg har gjort for å hinder uønsket bruk av bildene mine.
Bjørnar P.

Å ikke skarpe opp bildet etter nedskalering gjør noe med skarpestinntrykket, og påvirker dermed bildeuttrykket ditt. Det hindrer ikke andre i å utnytte bildet, da de lett kan skarpe det opp til ønsket nivå i etterkant. At du bruker kraftig kompresjon kan jeg se på himmelen. Den har skjolder som mest sannsynlig er jpeg-artifakter. Det bidrar også til å påvirke helhetsinntrykket av bildet i negativ retning. Jeg tror derfor ikke det er oppskarpingen som avgjør om bildet ditt utnyttes av andre, men oppløsningen og selvsagt motivet. Ved en oppløsning på 1000px på lengste side er det veldig begrenset hva bildet kan brukes til ved utskrift, men på en nettside kan det fortsatt fungere. Å helt gardere seg mot misbruk og samtidig sørge for at bildet viser seg fra sin beste side er dermed umulig. Man må gjøre et valg. Kanskje er det noen som velger å kjøpe en bedre utgave av bildet fra deg siden web-bildet ikke er bra nok, men samtidig kan det tenkes at noen tror at originalbildet ditt ikke er bedre enn web-bildet, og da kan du miste salg... Vanskelig avveining.
Knut B.

Som ingeniør inne data og med faget datasikkerhet så har jeg en viss peilig. Og når jeg tidligere har drevet med grafisk og web leiout kan jeg også en del av dette også. Så det du skirver kjenner jeg bedre til enn de fleste. Men jeg har hidret at blidene mine blir printet ut eller trykt opp i stort antall. Andre kan ikke med andre ord lage gode bilder av dem og selge dem, og tjene penger på det jeg laget. Størrese og krypteringsgrad er i dag vanlige krav som stilles når bilder legges ut på nett. Familene min har slik avtale når det gjelder internett bruke av bilder fra min fars store blidesamling som fotograf, et av Norges størte i sitt slag.
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu