Hvit og lilla syrin
Strever veldig med å få bildene med marcro objektet helt klare. Dette bildet ble det beste, men jeg er ikke fornøyd. Tar gjerne i mot tips om hva som skal til for å få alt i bildet klart.
Bildet inngår i albumet Blomsterbilder - Forskjellige blomster
Utstyr
  • Canon EOS 6D
  • Canon Macro EF 100mm
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriNatur
  • Lastet opp
  • Visninger44
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_1002658} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (10)
Jostein S.
+1
Hei
En flott kombinasjon
Stilig
Jostein
Torunn O.

Hei!

Tusen takk, Jostein! Veldig koselig at du sier det. Kunne ønske jeg hadde greidd å få bildet av syrinene litt skarpere. Jeg tok bilde på bilde av dem, både med og uten stativ. Prøvde med manuell, Tv og autofokus uten å bli helt fornøyd. Mulig det er ekstra vanskelig med så mange små blomster?

Mvh
Torunn
Terje M.
+1
Fine farger i disse syrinene. Kanskje du skulle prøvd AV-modus istedet for TV. Litt mindre blenderåpning for å få alle skarpe, forusatt at fokus treffer. Tror jeg ville brukt manuell fokus.

Mvh
TerjeM
Walter S.
+1
Likte bildet spesielt fordi bakgrunnen tar opp noe av samme fargen som den lilla syrinblomsten har. Meget harmonisk fargepalett!

Når det gjelder ditt spørsmål om "klar" (i fra Egen vurdering) og skarpt så blir det lett missforståelser med upresis formulering. Ordet "klar" brukes helst som en motsetning til disig, f.eks.

Skarphet er noe helt annet. Det å sette fokus / stille skarp har med optikken å gjøre, mens klar / uklar har med været å gjøre (fuktighet i luften).

Når det gjelder "å få alt skarpt" så er du inne på noe som heter DOF (Depth of field) eller dybdeskarphet, noe som varierer fra objektiv til objektiv.

Kort fortalt så er det viktigste HVOR du setter fokus, spesielt med makro-motiver, hvor avstanden fra objekt (blomsten) til kamera er kort. DOF'en vil være meget smalt (et smalt område hvor skarpheten vil være bra) og blenderen styrer en del av den. Det står jo ikke her hvilken blender du har brukt, noe som vil være fint å vite hvis man skal gi råd....

Stor blenderåpning gir smal DOF, mens liten blenderåpning gir større DOF.

Du bør lese hvilke blender som gir best resultat for ditt objektiv. Man skal ikke bare blende ned alt man kan, fordi etter en viss verdi (vanligvis ved f/8 - 11 eller større blendertall) setter diffraksjon inn noe som da øker uskarpheten noe.

Nå er ikke jeg så veldig teknisk og enda dårligere til å forklare, men i dette tilfelle ville jeg ha satt manuell fokus på den første hele grenen med lilla syrin, den som viser en hel bue. Da ville skarpheten hat blitt best på akkurat den grenen og noe mere bakover.

Det gjør som regel ikke så mye at skarpheten blir mindre BAKOVER (som ved tuppen av den hvite grenen) og er ganske naturlig visuelt, men uskarphet inn mot betrakteren (altså foran, slik som nederst i bildekanten) er mindre heldig og oppfattes som regel som rart.

Skarpheten / DOF fra skarphetsplanet (der hvor du setter fokus) er som regel 2/3 deler BAK der DU SETTER FOKUS og 1/3 del foran. Dette er bare en tommelfinger-regel som er enkelt å huske.

På denne siden (hvis jeg har funnet riktig objektiv - jeg er dårlig kjent med Canon-utstyr: http://www.photozone.de/canon_eos_ff/458-canon_100_28is_5d
Kan du lese på side 2 under MTF-Resolution hvordan skarpheten måles ved de forskjellige blenderåpningene og resultat av diffraksjon er enkelt å oppfatte.

Du bør lese om DOF og hvordan valget av blender styrer dybdeskarpheten, og hvor "sweet-spot'en" til ditt objektiv ligger.

Lykke til!
:o)

Mvh,
Walter

Torunn O.

Hei Terje!

Tusen takk for positiv og konstruktiv tilbakemelding. Setter veldig pris på det.

Mvh Torunn
Torunn O.

Hei Walter!

Tusen takk for veldig utfyllende og lærerik kommentar. Synes du er kjempegod til å forklare. Veldig takknemlig for alt du har skrevet.
Ja, jeg mener skarp. Jeg har bare hatt kameraet siden jul. Før det brukte jeg Iphone5 til foto. Jeg har så ufattelig mye å lære, og nå hjalp du meg videre. Jeg vil lese meg opp på DOF og sweet spot som jeg pr nå ikke aner hva er. Flott med den linken til Canon også. Jeg strever også med manuell fokus, må som regel sjekke verdiene på lukketid og blender opp mot autofokus. Jeg er enig med deg i at det ser merkelig ut når macro er uskarpt foran. Så bra at du gjorde meg oppmerksom på hvor jeg skal sette fokus. Jeg hadde desverre slettet bildet fra kameraet, men jeg tror blender og lukketid var på autofokus, eller så hadde jeg stilt det manuelt inn på verdier i nærheten.

Ønsker deg en fin kveld :-)

Mvh
Torunn



Walter S.

Bare et lite tips til, Torunn.

Her på foto.no ligger det utrolig mye kunnskap som du kanskje ikke vet om og her er mye nyttig lesning til både nybegynner og til entusiasten.

F. eks. en side med som heter: Kunnskap, som du finner her:
http://foto.no/cgi-bin/index.cgi?articleCategoryId=27

Hvor vår flinke "læremester" og filosof Geir Brekke har skrevet en del lærerike artikler som kan være nyttig til deg.

F. eks. "den fotografiske verktøykassen", som tar for seg de enkelte aspekter som kontrollerer den fotografiske prosessen, brutt ned i de enkelte deler som lysmåler, blender, lukker, følsomhet, histogram, o.s.v.
:o)

Mvh,
Walter
Torunn O.

Hei Walter!

Supert å få tips. Tusen takk. Var nettopp inne på nettstedet du linket til. Jeg leste et par artikler, blant annet "Verktøykassen". Den må jeg tilbake til. Der var det mye nyttig, men jeg manglet kunnskap til å forstå alt. Jeg måtte fordype meg i Canons veiledningshefte underveis. Det er lærerikt å lese slike artikler, og jo mer jeg lærer, jo mer ser jeg hvor stort emnet foto er. Jeg var inne på Japan Foto i dag og snakket litt mer om foto, og da fikk jeg vite at for å bli riktig dreven i et fag ville det ta ca. 10000 timer. Det tror jeg så gjerne.

Apropos noe annet, i ettermiddag fikk jeg faktisk ganske skarpe bilder av syrinene ved å prøve "Av" med laaang lukketid og høye tall på blender og ISO.

:o)

Mvh
Torunn

Walter S.

Du skriver: "...Der var det mye nyttig, men jeg manglet kunnskap til å forstå alt."

http://foto.no/cgi-bin/leksikon/index.cgi

Alle monner drar.

Når det gjelder lang lukkertid og høy blendertall, så er det også et kompromiss (som alt annet innen fotografering) fordi da må det være absolutt vindstille, og det er det sjeldent.

Mvh,
Walter
Torunn O.

Hei igjen Walter. Tusen takk for kommentarene dine. Setter veldig pris på det.
Jeg tok bildene med lang lukketid og høy blendertall inne. Jeg prøvde å redigere et av dem i Photoshop, men det ble ikke særlig vellykket. I forhold til manuell instilling, ble disse bildene duse og kjedelige i fargene. Så det ser ut som det er vanskelig å få i pose og sekk. Det er nok noe jeg må prøve seg fram med.

Mvh
Torunn
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu