Avfotografering?
Dette bildet brukte jeg mye tid på. Ventet til tåken lettet slik at jeg fikk en innramming av selv hovedmotivet. Nå vil sikkert flere si: kjedelig, sett slike bilder mange ganger før. Ikke noe nytt. Jfr. debatten som går nå på Wagner sitt bilde. Uansett for meg var dette en fin opplevelse, naturen som maler seg selv frem foran mine øyne, da er det ikke avfotografering men en formidling av vår flotte natur. Jeg er alltid forsiktig med etterbehandlig, kun litt contrast, oppretting og skarping, fordi jeg vil formidle naturens storhet slik den viste seg for meg.
Jeg er i grunnen fornøyd. Naturen står på egne ben den, selv om noen vil kalle det avfotografering.
Utstyr
  • FUJIFILM X-Pro1
  • 18.0-135.0 mm f/3.5-5.6
  • Brennvidde23.3mm
  • Blenderf/6.3
  • Lukker1/75s
  • Nei
  • AnnetIkke noe spesielt. ISO var 200, F.6,4. Det var lite lys. Lukker 1/75. Det gikk med håndholdt.
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_1017526} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (18)
Walter S.
Det som imponerer meg aller mest her, Trygve - er selve speilingen og hvor skarpt den gruppen med bjørketrær ble i speilbildet! Nesten skarpere enn i "natura" oppe, men det kommer nok av at speilingens vinkel fremhever tre-kronene på en bedre måte, hvor de står mot tåkebeltet i bakgrunnen.

Snedig vinkling og bra utnyttelse av den situasjon du sto overfor da. Sarte, gode valører med et lite anstrøk av høstfarger.

Mvh,
Walter
Carsten W.
Nå har du skapt en dokumentasjon av konflikten som gjennomsyrer hele fotoverden:
et stemningsfullt bilde er ikke nok. Enten må overmettes fargene, eller ga på s/h, eller ha i hvert fall en naken kvinne i forgrunnen...;))
Underteksten var strålende.
Carsten W.
NB: du kunne kutte litt i bunnen. Men det skriver jeg hver gang. Vi blir visst ikke enig om det, men det er greit;)
God helg!
Knut Georg F.
Underteksten er påtrengende og forstyrrende for vurdering av produktet. Pent bilde,og ganske kjedelig som du selv sier. Jeg synes tåka i toppen skjemmer motivet.
mvh Knut
Tor Einar K.
Ikke en avfotografering.
Fordi du har jobbet med å la luftfuktighet og lys skape fargene og stemningen i bildet. Dette er et bilde som er skapt ikke et bilde som er tatt, stor forskjell.

Kjedelig, i utgansgpunktet ja i mine øyne.
Motivet ligger 90 grader på kamerastandpunkt og de interessante elementene er høyest ordinære og ligger langs en linje på tvers. Her er det din tålmodighet og kunnskap om lyset som har gitt et severdig bilde.
Den skarpe speilingen er en viktig detalj som gir dybde i bildet.
Mulig at luftfuktighet og større avstand er en forklaring på at trærne selv er mindre skarpe enn speilingen?

Da det er et tåkebelte øverst ville jeg beholdt litt vann nederst.
Og Carsten: Nakne damer er aldri galt for å dra opp oppmersomheten. Det slår som regel andre virkemidler som overmetting og s/h.

Knut: Det kan være greit å gjøre seg opp en mening om bildet før man leser ytterligere opplysninger som tittel og undertekst. Men opplysninger om fotagrafens intensjoner er svært nyttige for å vurdere om han har klart å formiddle sitt budskap.
Trygve B.
Takk for nyttige kommentarer. Jeg setter pris på det. Jeg synes selv at bildet ikke er kjedelig. Det jeg sa var at sikkert mange andre vil synes det. Jeg bare gjentar, det vil alltid være mange meninger om et bilde, og det synes jeg er helt ok. Det lærer man mye av. På dette området er foto. no best.
Agnar H.
Det er en naturlig høstlig ro over dette. Setter pris på dine refleksjoner rundt bildet. Jeg hadde kanskje ville kappet noe av tåken øverst. Da vil du få mer fokus på bygningene, trærne og speilingen :-)
Avsluttet .
Rigtig smukt stor slået natur gode spejlinger fin dybde i billedet vh Sus
Ingrid Milly L.
Jeg liker bildet veldig godt slik det er gjengitt og bildet gir meg faktisk en flott naturopplevelse foran ei datamaskin... Flott surrogat som blikkfang på en vegg i kjedelig institusjonsmiljø for eldre eller syke mennesker.
mvh. Ingrid Milly
Jan G.
Trygve, her er det både natur og kultur. En fin dokumentasjon på norsk landskap og arkitektur anno 2014. For meg er det koloritten som tiltaler meg i dette bildet. Jeg kjenner denne biotopen og kjenner meg godt igjen. Kan si meg enig i at mye som serveres på foto.no er banalt og kjedelig og uten emosjonelt innhold. Jeg merker meg at det etter omleggingen av siden er mye mindre kritikker å få. Sannsynligvis er mine bilder kjedelige i andres øyne, mens de var mer spennende og interessante for et halvt år siden. Kan det være at mange er redde for å si sin hjertens mening?
Mvh Jan
Walter S.
Hei Jan!

Mye enig i det du skriver her, og jeg opplever mye av det samme selv.

Håper at Trygve tilgir meg at jeg benytter hans bildetråd til dette. Du skriver bl.a.
"...Jeg merker meg at det etter omleggingen av siden er mye mindre kritikker å få. Sannsynligvis er mine bilder kjedelige i andres øyne, mens de var mer spennende og interessante for et halvt år siden. Kan det være at mange er redde for å si sin hjertens mening? "

Det har ingenting med dine bilder å gjøre, de er omtrent det samme som før - det er publikummet og har med omstendigheter i BK å gjøre. Pluss at så mange av de seriøse og ivrige kommentatorer har forlatt foto.no etter omlegging til ny plattform i mai 2014.

Jeg mener at grunnen til denne ulykksalige endringen er at det nå bare heter Bildekritikk (BK). Før så hadde vi lange samtaler, diskusjoner og følte oss mere fri til skrive "litt mellom linjene" i BildeGalleriet (BG) enn det er nå.

Mange føler enten at de i BK "må prestere" og er usikre på sin egen standard når det gjelder kravene og forventningene i BK.

Andre igjen (eller muligens de samme...?) er enda mere redd for å kommentere fordi alt nå skal være så forbasket stivt, profesjonelt og høyttravende alvorlig (i forhold til de frie tøylene vi hadde i BG) - og "...vinklet mot det faglige.." som en av de "toneangivende" skrøt av i forum.

Mao - vi ble tvunget til å bli "proffe" og "faglige" (hva nå menes med dette) og ikke får "leke" lenger som vi pleide (og trivdes med det!).
Jeg vil påstå at det ble lastet opp vel så mange gode og solide bilder i BG før, enn det er tilfelle nå. Ja, faktisk så var standarden høyere enn den er nå

Admin har gjort seg selv en bjørnetjeneste og "slått ut barnet med badevannet" med omleggingen og har greid å "drepe" lysten til å være lykkelig amatørfotograf og kunne slippe seg løs. BK nå er omtrent slik BK var før omleggingen. Færre og færre kommentarer og noen få her som deler ut "fag-kommentarer" på en oven-fra-ned tone i et forsøk på og redde "stumpene".

Jeg må si at jeg lærte like mye den gang, selv om arenaen var mindre "seriøst" i BG enn det var - og er nå - i BK.

Mvh,
Walter
Tor Einar K.
Jeg er svært beæret over at du til tross for min spinkle deltagelse benevner meg som toneangivende Walter, dog i anførselstegn.
Jeg kan ikke se at det var det du gav utrykk for i din PM til meg idag?

Når du først refererer til en tråd ville det også være nyttig å lege ved en lenke:

http://foto.no/cgi-bin/diskusjon/lesTraadHier.cgi?id=724773

Vil også få lov å beklage at dette kommer opp under bildet til Trygve.
Trygve B.
Helt ok at denne diskusjonen kommer her under mitt bilde. Jeg støtter Walter i hans kommentar som henspiller på Jan. Deltakelsen her på foto.no er nok nå en helt annen. Jeg er usikker på om det har med omleggingen av siden å gjøre. Jeg har ikke tenkt så mye på det. Jeg legger ut bilder slik som før. Jeg betaler jo for å være medlem her, og er jeg rimelig fornøyd med bildet mitt, så hviler jeg rimelig trygt i det. Evt. andres bemerkninger lærer jeg mye av og setter pris på det, så sant de ikke er spydige og usaklige. Årsaken tror jeg ligger mer på det at mange går over til andre sider som er mer lettvinte. Jeg tenker på Facebook, Flickr, 500px etc. Der kan man enten trykke likes eller kommentere hvis en vil det. Her må man bruke mer tid og skrive mer. Et annet moment kan også være at mange går trøtte og tar pause fra foto.no. Dog jeg holder fortsatt fast ved at denne siden er best med tanke på å lære mer. Så, som Walter sier, det har ingen ting med Jan, mine eller andres bilder å gjøre.
Tor Einar K.
Jeg tror nok at Walter har rett i at omlegging har gitt en dip for en periode. Men det har i alle år vært hissige debatter om at BK/BG ikke har fungert og om at aktiviteten synker. Derfor tror jeg det er en generell trend. Man kan idag fremstille bilder svært raskt og enkelt. Dermed blir det muligens færre personer som bruker mye tid på dette.

For meg har denne siden gitt meg motivasjon og mye verdifull kunnskap gjennom mange år. Om det skulle bli færre brukere vil jeg håpe de som blir igjen vil opprettholde aktiviteten på et høyt nivå. Det er tross alt bare medlemmene selv som kan gi nettstedet innhold.

Viktigst må det være å gi alle de nye deltakerene en god mottakelse.
Inger Anne Maritsdotter V.
Speglinga, haustfargane og skodda sammen med eit idyllisk motiv er tiltalande i dette bildet. Eg legg merke til at du er forsiktig med å auke fargemetning i redigering etterpå, slik sett framstår bildet meir realistisk i forhold til korleis du opplevde stemninga der og då. Samstundes har du etterkvart klart å skape ditt eige særpreg på bildene dine, særleg slike tåkestemningsbilder som dette, og det er positivt etter mi meining. Også at du planlegg fotograferinga di ifht. været og m.h.t. tidspunkt og lysforhold.

Om eit bilde er avfotografering eller ikkje er eit tema som, for meg, er ganske lite relevant, når eg gir bildekritikk.

Eg registrerer at det har utvikla seg ein generell debatt under dette bildet ifht. korleis bildekritikken har utvikla seg etter den nye plattformen på foto.no vart endra i slutten av mai.

Eg kan berre snakke for meg sjøl ifht. det. Når det gjeld facebook så bruker eg ikkje det til bildekritikk, og eg ser at mange medlemmer frå foto.no er meir aktive med å legge ut bildene sine på facebook. Eg opplever sjølv at facebook og foto.no kan ikkje samanliknast i så måte, og eg saknar fotomiljøet som fans på tidlegare BG(bildegalleriet)

Sjølvsagt er det me som medlemmer som er med å skape både eit godt miljø og aktivitet.

Det handlar om trivsel for min del. Eg gjorde eit forsøk ei lita stund etter omlegging til ny plattform, men opplevde at dei som sit i redaksjonen ignorerte ulike ynskje til endringar frå ulike av oss medlemmer.
Når gullmedlemskapet mitt gjekk ut i september såg eg ingen grunn til å¨fornye det.

Og når eg nemner trivsel så handlar ikkje det om at eg ikkje ynskjer konstruktiv bildekritikk, eller at eg søker det sosiale på sider som facebook. Eg syns at bildekritikk høyrer heime på foto.no, men då må folk komme på banen og bli meir aktive, og aktiviteten totalt sett må opp.

No har eg vore medlem her frå juli 2003 og opplevd heftige debatter her tidlegare.

Det eg hugsar som var mest konstruktivt i "gamle dagar" var at me avtalte via ein debatttråd i forumet avtalte at ALLE medlemmer skulle ha ein dugnad på bildekritikken kor me 1 dag la ut 1 bilde kvar og GAV fleire konstruktive bildekritikker.

Dette var med å skape ei viss form for samhold, i allefall denne dagen, men det heile rann ut i sanden etterkvart.

No er det naturleg at me alle har ulike preferanser og tilnærming til foto. Me har ulikt syn på ting, og ulike smak.

Det er opp til oss sjølve korleis me vil utforme den nye bildekritikken på foto.no.

Eg har eit ynskje om at fleire av "den gamle gjengen" kjem tilbake og fortsette som før.

Slik eg ser det er det kun navnet som er endra, bildekritikken kan bli det som før var den gamle bildegalleriet. Det vert nemnt at folk ikkje vågar å bruke BK slik som dei før brukte BG.
Eg meiner det må være rom og plass til at folk må få være seg sjølv. Det er mange måtar å kommentere eit bilde på. Nokon uttrykker seg med få ord, mens andre formulerer seg meir utfyllande. La folk få lov å føle seg fri til å opptre slik dei ynskjer sjølv.

No vart denne bildekommentaren mykje lengre enn eg til vanleg pleier å skrive p.g.a. debatten som oppsto under dette bildet.

Vonar du syns det er ok, Trygve.

God søndag!

Mvh Inger Anne (som har eit håp om at det gode fotomiljøet på foto.no skal gjenoppstå )
Trygve B.
Gode synspunkter, Inger Anne.
Eirik B.
Interessant tematikk du tar opp i underteksten. Jeg har ikke fulgt diskusjonen som du refererer til.

Noen ganger er det etter min mening en ren avfotografering fotografen ønsker. En dokumentasjon av de faktiske omgivelsene om du vil. Og da er vel bildet et stykke på vei vellykket dersom det er det som kommer ut i andre enden. Andre ganger ønsker fotografen noe annet. Jeg mener at så lenge fotografen har fått til det han ønsket, så er han et viktig skritt på veien til å ha et vellykket bilde.

Samtidig så er vel målet for fotografen å fange betrakterens interesse. Å engasjere, provosere, behage osv. øynene til et publikum. Jeg kan jo bare snakke for meg selv, men jeg føler i hvertfall at så lenge betrakteren er helt likegyldig til et av mine bilder så er bildet ikke vellykket nesten uansett hvor fornøyd jeg selv er med mitt bilde, og hvor mye glede jeg hadde av å ta det. Da vil jeg eventuelt prøve å komme meg ut igjen på samme sted enda en gang, ta bildet på nytt med det formål å gjøre det mer interessant for betrakteren. For fotografi handler jo om å formidle.

Og en ting er sikkert, det er ikke uten videre lett å formidle et fantastisk naturlandskap ved hjelp av fotografi. Jeg har ikke tall på alle de gangene jeg føler at jeg har vært omgitt av fantastisk natur og blir fryktelig skuffet når jeg kommer hjem og åpner bildefilene ("fangsten") på skjermen. Men gode og gjennomtenkte komposisjoner kan hjelpe oss til å, gjennom fotografiet, å formidle den samme fantastiske følelsen som vi selv fikk da vi befant oss midt i landskapet i "real life".

Angående dette bildet, så synes jeg du har fått til et godt fotografi. For meg fremstår det som et dokumentarisk landskapsfoto (hvis jeg kan bruke et slikt uttrykk). Det formidler en faktisk plass slik den er... på sitt beste.

Jeg opplever en ro og varme, gjennom det blikkstille vannet, fargene og det varme gode lyset. Ofte må man opp grytidlig og stå klar når solen står opp for å få til en slik atmosfære. Du får lønn for "strevet" her synes jeg. Synes alt fremstår som naturlig og etterbehandlingen virker edruelig og overhodet ikke overdreven. Øynene mine ledes mot trærne med tilhørende speilinger. Som tidligere nevnt synes jeg speilingen av trærne fremstår som skarpere enn trærne i seg selv. Jeg mener bestemt at dette har med bakgrunnen å gjøre. Når trærne speiler seg i vannet blir det mer kontrast mellom speilbildet og vannet som bakrunn enn det blir mellom trærne og landksapet bak... hvis det var forståelig skrevet.
Sissel Kleivdal H.
Du er en god natur-formidler . Alltid godt å se inn i dine motiver. Her har du fanget en virkningsfull stemning. Å hvilken speiling! En treffende tittel!

Mvh
Sissel
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu