Nikolaikirken & Mariakirken 1100-tallet
Nikolaikirken er den største og er bygget en gang før år 1200. Den har sitteplasser til 250 personer og var i sin tid fylkeskirke for Hadeland. Mariakirken er noe mindre og er bygget engang før 1150, den har 150 sitteplasser. De var også valgkirke under det første valget for riksforsamlingen på Eidsvoll i 1814, det er Norges første nasjonale valg. Mener det var Nikolaikirken dem brukt, er litt usikker på det.
Det går også ett sagn om to søsken som var uvenner. Disse to søstrene var begge kravstore, vanskelige og sta. Og de ble ikke enige ei heller venner, ihvertfall ikke på lenge. De kun således ikke gå i en og samme kirke, så det ble bygget en kirke til dem hver! Også kan man jo spørre seg selv om; Det ble kanskje krangling videre over at den ene fikk en større kirke enn den andre?
I middelalderen var det ikke uvanlig med mange kirker og at de lå tett, gjerne ikke så langt fra hverandre heller. Noen ganger 3-5 km fra hverandre. Det er også en milestein for pilgrimmer foran kirkene som forteller at det er 533 km igjen å gå til Nidaros. Snakker om langt å gå!
Kilder: Infoskilt, brosjyrer og egen interesse for historie. Har skrevet oppgave om tiden og kirkene engang.
Ble mye historie skriving på meg, det er lov å droppe den! Jeg liker historien og stedet godt. Sagnet om de to søstrene syntes jeg er spennende, men det er og forblir ett sagn.
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2015-03-22 00:34:15
    Versjon #2
  • Lagt inn: 2015-03-22 00:36:18
    Versjon #3
  • Lagt inn: 2015-03-22 00:50:37
    Versjon #4
  • Lagt inn: 2015-03-22 01:03:39
    Versjon #5
Utstyr
  • Canon EOS 7D
  • Canon EF 17-40mm f/4L
  • Brennvidde17.0mm
  • Blenderf/9
  • Lukker1/3200s
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriLandskap
  • Lastet opp
  • Visninger57
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_1025764} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (10)
Anders S.
Bildeversjon 3 er lagt ut for raskt, himmel er mislykket på den versjonen. Synd at det ikke er mulig å slette en versjon! Alternativet er å slette absolutt alt også begynne på nytt, det vel tungt og dumt nå i 2015. Ihvertfall med tanke på hvor mye tid jeg bruker på historien og infoen om bildet! Må vel kunne la seg fikse? Slik at det er enkelt og mulig å slette en versjon 2,3,4 osv av ett bildet!
Hilsen Anders
Jostein S.
Hei
Veldig interessant historie. Virkelig spennende å lese
Vår lokale historie har mye å fortelle oss. Veldig fint at noen formidler slikt
Jostein
Arild T.
Veldig spennenede og interessann undertekst og bilde du presenterer her! Et bilde får en helt annen dimensjon og verdi når det hører en historie til. Flere her inne burde gjøre det på denne måten.

Ha en fin søndag videre!

Hilsen Arild
Anders S.
Takker så mye for hyggelige tilbakemeldinger, Jostein & Arild! Veldig koselig at dere verdsetter historien, og gidder å lese den! Det er ett spennende område, med mange vakre motiver og mye historie. Historien fortjener å huskes og leses igjen og igjen, slik at den ikke går tapt!
Takker igjen!
Hilsen Anders, god søndag til dere!
Vidar Magnus J.
God bildeserie og fin historisk dokumentasjon i undertittelen. Vakkert fargebilde og fine kontraster i svart/hvitt-versjonen. Ved slike bilder er det alltid interessant å høre om gamle sagn tilknyttet stedet.
Anders S.
Tusen takk for hyggelig tilbakemelding, Vidar Magnus! Det setter jeg pris på!
Hilsen Anders
Geir K.
Flott bildde av kirkene dette Anders. Originalen er meget fargerik og fin med tilhørende kondensstriper som pynter himmelen.
Setter alikevel en knapp på sort/hvitt versjonen som passer fint til tiden og den tilhørende teksten. Tross kondensstripene som da selvsagt ikke var på denne tiden.
Flott med lærerik tekst til bildet. :-)

Geir
Roar K.
Fortellende serie der jeg ville unngått halve steinstøtter i venstre bildekant på de to første.
Greit utsnitt på V3 der jeg ville økt fargemetting og kontrast noe.
V4 ville jeg retta opp litt ved å nappe rett ut i øvre venstre hjørne.
Forslagene ikke ment som annet enn korrigeringer som kan brukes eller forkastes.

Roar
Anders S.
Tusen takk så mye for hyggelige tilbakemeldinger, Geir & Roar! Det setter jeg stor pris på!
Hilsen Anders
Hilde P.
Hei
Vet ikke hvilken versjon jeg likte best,enten originalen eller versjon 4.Men begge gjør seg godt og jeg liker kirkebilder og så en god historien attpåtil er ikke å forakte!Bra ;)
Hilde
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu