Før lyset slås av..
Min reise inn i og utforskning av sort/hvitt landskapet fortsetter. Det er ubeskrivelig frigjørende å fotografere i sort/hvitt, og kanskje i særdeleshet for oss som har størst fokus på landskap og stemninger knyttet til lyset. Med sort/hvitt som utgangspunkt trenger jeg ikke å bekymre meg for om solnedgangen blir "mislykket" eller ei, og man har hele dagen som en eneste stor mulighetsoase.. Dette bildet hadde jeg egentlig tenkt å fotografere i farger, kvelden før var kveldslyset her oppe helt ubegripelig vakkert.., men jeg var selvfølgelig på kveldsvakt og kunne bare observere på avstand. Denne kvelden ble ikke helt det samme, men som bildet viser...sola klarte å presse inn litt lys i fjellsiden og under toppen av fjellet. Ikke nok lys til at det ga et interessant solnedgangsbilde i farger, mens det (etter min mening) fungerte veldig bra i sort/hvitt;)!
Bildet inngår i albumet Tjeldøya -
Utstyr
  • Nikon D800
  • 14.0-24.0 mm f/2.8
  • Brennvidde20.0mm
  • Blenderf/11
  • Lukker5s
  • Nei
  • AnnetHar brukt fire filter; NiSi Polafilter, Lee ND 0.6 Graduated soft, Lee ND 0.3, Lee SW 150 Light Red
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_1027809} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (4)
SveinM M.
Interessant med s/h på slike motiver.. Funker bra dette, ja! :)
Lasse S.
Dramatisk og fin sorthvittgjengivelse. Flott med elva i forgrunnen.
Voldsomt filteroppsett. Det går ikke ut over gjengivelsen (ser jo bra ut i denne størrelsen)?
Fred Åge H.
Takk for kommentarer, SveinM og Lasse. Når det gjelder filteroppsettet, så kunne jeg nok ha kuttet ut Lee ND 0.3 her. For det røde filteret fører også til lengre lukkertid, og på dette bildet var jeg kun ute etter cirka 1 sekund eller deromkring. Men som nevnt i kommentaren over, var jeg egentlig ute etter fargebilder, og det røde filteret ble bare plassert tilnærmet håndholdt foran de øvrige filtrene (jeg har bare filterholder til tre filter). Når det er sagt så har jeg brukt fire filter til de fleste av mine sort/hvitt bilder i det siste, og flere av dem har jeg lagt ut her på bildekritikken. Jeg var også i begynnelsen spent på om det ville få noe å si for kvaliteten, men det er umulig å se noen forringelse i kvaliteten. Polafilteret anser jeg for en del av grunnoppsettet. Det graderte filteret må jeg ha siden jeg ikke tar flere eksponeringer og legger dem sammen. Så bruker jeg ofte et gråfilter, for lengre lukkertider. For ekstra effekt ift sort/hvitt fotografering ett rødt filter (denne effekten vises mye bedre i mitt bilde "Spøkelseshuset"). Vips så har jeg brukt fire filter;)!
Lasse S.
Takk for at du deler din erfaring med filtre. :)
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu