Kom innenfor!
Gangbrua heises for å slippe inn en besøkende seilbåt. Fredrikstad står i "giv akt" for å hilse sine gjester velkomne.
;o)
Bildet inngår i albumet Mitt Fredrikstad - En rusletur gjennom byen, sett gjennom mine objektiver.
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2015-08-15 12:49:04
    Versjon #2
Fotograf
Utstyr
  • Nikon D5300
  • Nikon AF-S Nikkor 12-24mm f/4 IF-ED
  • Brennvidde17.0mm
  • Blenderf/7.1
  • Lukker1/250s
  • Nei
  • AnnetPåstander om at "horisonten" er skjevt:
    Ikke vet jeg, kan godt hende det er noe optisk forvrengning på bygningene bak, fra min Dx 12-24mm vidvinkel, men i Post har jeg (i mangel av noe bedre) brukt den store lysmasten, til venstre for seilbåten og vestre broklaff, som lodd.
    DENNE lysmasten ER loddrett, og resten blåser jeg i!
    ;o)
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_1034051} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (9)
John B.
Stilig bilde fra havneområdet i Fredrikstad! Har alltid hatt angst for å bli med opp på en sånn bro!!
Gode og fortellende bilder....
Lasse S.
Flott motiv og god tittel. Uvanlig skjevt bilde fra din hånd. Er det bruas vinkler som virker inn? Det er kanskje pirkete, all den tid billedopplevelsen er god, men jeg foretrekker rett horisont og arkitektur som står godt i slike bilder. Bevisst skjevt kan funke iblandt, men da må det kraftigere vinkler til.
V.2 er trivelig i farger og stemning, men lider litt av samme problem. Jeg kan ikke se at du tilfører noe ved å beholde vidvinkelgeometrien fra hellende objektiv.
Walter S.
Takk for kommentaren, John og Lasse!

@ Lasse. Horisonten er ikke skjev, sjekk elvas horisont i bakkant. Når det gjelder å rette opp "arkitektur" så er jeg enig med deg HVIS bildet ligger i kategori "ARKITEKTUR" - hvor det kreves rette linjer og rette vinkler - Men bildene mine ligger alltid i kategori "Landskap" og da tar jeg meg den friheten å legge ut bilder slik de er her.

Når det gjelder V2 og det med å "tilføre noe" så er jeg også uenig, fordi - for meg er det å fotografere når jeg ser gjennom søkeren på kamera, komponerer og - Eksponerer når jeg liker det jeg ser i søkeren - Hvorfor skal jeg da forandre noe i etterkant? Det var jo slik jeg ville ha det der og da, ellers ville jeg ikke tatt det bilde.

Jeg kunne selvfølgelig rettet opp kamera og fått rette(re) linjer, men for meg så var det et poeng å få med det røde banneret (i V2) i forgrunnen, i hvert fall hele ordet "Glommafestivalen" om ikke toppen ble med. Dessuten var det i nedrekant masse rot og forstyrrende detaljer, bl.a. en steintrapp ned til elven, derfor kuttet inn til sykkelhjulet.

Skulle jeg rette opp linjer og vinkler så tilfører jeg ingenting, men "trekker faktisk fra" noe som var der når jeg tok bildet. Slik jeg ser det så er det ikke "meislet i stein" at ethvert bilde som innehar hus / bygninger absolutt MÅ ha rette linjer.
:o)

Mvh,
Walter
Lasse S.
Når det gjelder slike ting som å rette opp, så er det Fotografens soleklare rett å gjøre som han vil. Jeg fremlegger min mening, hverken mer eller mindre. :)
At ikke horisonten i originalen er skjev forstår jeg ikke. Huset som ligger midt i bildet er upåvirket av optiske ting og skal stå dønn rett, om det da ikke er arkitektonisk skjevt.
Lasse B.
Hei Walter. På meg virker bildet også skjevt. Var det første jeg la merke til og stusset over da jeg åpnet bildet, men masta på seilbåten ser jo ut til å være rett?
Jon Tore J.
Flotte og litt spesielle linjer og ett stilig bilde Walter.
Versjon 2 blir for skjevt for meg, men fargene er flote
Bjørnar P.
Originalen er i tilnærmet vater. At en vannlinje ikke er parallell med øvre eller nedre bildekant betyr ikke at kameraet ikke var i vater da bildet ble tatt.
Bildet har ingen horisont, og kan følgelig heller ikke ha en horisontlinje. Vannlinjer blir ofte skjeve slik vi ser det her, og det bør de være når vi ikke fotograferer rett mot dem. Dersom du retter opp vannlinjen her på en enkel måte, blir husene skjeve. Der ER mulig å rette opp alt, men da skaper du en illusjon av at fotografen fotograferte rett mot vannlinjen, noe han ikke gjorde. Det er dermed ikke noe feil i bildet slik det fremstår her.
I v2 ville jeg personlig rettet opp husveggene, men jeg respekterer at fotografen ser annerledes på det. Hans valg er uansett ikke feil, da han viser virkeligheten slik objektivet ser den. Hadde vårt syn sett i like vid vinkel, ville vi opplevd det likedan.
Roar K.
Her må valget bli nr. 1.
Her kunne man kanskje tenke seg at fotografen skiftet ståsted for å endre vinkel som for eksempel for å få begge de to høyreiste byggene inne i broas gap. Men den står vel ikke oppe lenger enn til at båten har passert.
Men dette funker som bare Walter det også så negativfingeren får få ha en hviledag den også..
Jeg tenkte faktisk bare flere versjoner eller kanskje også en serie.

Roar
Walter S.
Takker alle for sine bidrag og tanker om bildene her.

Nøytral Bildekritikk finnes ikke (med noen få og sjeldne unntak) og kritikken som fremkommer her er jo bare et uttrykk for meninger, hvor selve grunnlaget for kritikken ALLTID vil være farget av ens egen preferanse for en viss foto-stil som man SELV behersker og foretrekker, og noe man helst vil se hos andre også...

Jeg må få nevne Bjørnar sin, i så måte, meget nøytrale og nøkterne omtale, basert på kunnskap, fakta og erfaring. Takk, Bjørnar!

Roar var i usedvanlig "snill" humør i dag da han (bevisst?) unnlot å heve pekefingeren på den nok så sterke linjen som går rett ut i venstre, nedre krysset i V1. Jeg VAR OBS på den, Roar, men med så mange linjer opp på hverandre, så var det bare umulig å finne en bedre løsning.
;o)

En tilleggsopplysning: Eneste grund for at jeg legger ut bildene min her er at det er min (noe tungvinte) måte å fylle opp min Portfolio på. Portfolioen er nå nesten eneste grunn til at jeg opprettholder mitt snart 7-årige medlemskap her på foto.no

Åpner man Portfolioen så vises jo KUN originalen (i fra BK), mens V2 og etterfølgende versjoner aldri få se "dagslys" igjen. Dermed er også min egen kvalitets-granskning av versjonene heller "slapt" og ikke så rigorøst som på originalen.

Mvh,
Walter
:o)
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu