'' Kaldvell ''
Mye skal læres for en fersking - nå er det vann det jobbes med. Hadde ikke stativet med meg så bildet ble ikke så skarpt som jeg skulle ønsket. Fungerer dette? Burde jeg brukt andre kombinasjoner med blenderåpning/lukkertid? Tips og råd mottas med takk!
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2004-09-06 23:06:20
    Versjon #2
Utstyr
  • Nikon D70
  • Nikon AF-S NIKKOR 18-70mm 1:3.5-4.5G ED
  • Brennvidde18mm
  • Blenderf/22
  • Lukker1/1s
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriNatur
  • Lastet opp
  • Visninger527
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_103691} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (31)
Kai Frode G.

Vannet ser fint ut det. Jeg har fotografert lite vann selv, så jeg kan ikke så mye om vann og lange lukkertider. Planlegger å kjøpe meg et ND filter for å kunne bruke lenger lukkertider. Jeg lurer på om vannet hadde blitt enda penere og mer diffust med lenger lukkertid. Hvis bildet er tatt håndholdt er du bra stødig på hånden! Den tørre kvisten i forgrunnen kunne vært fjernet. Jeg liker fargetoningen.
Atle E.

Flott motiv, og godt komponert bilde. Kanskje du kunne ha skåret vekk de bladene helt øverst.

Mvh Atle
Avsluttet .

Motivvalget ser bra ut det. For å få mer smell i fargene kunne du kanskje hatt en noe kortere lukkertid. men det ville gått på bekostning av vannsløret selvsagt. Blender måtte evt justeres deretter.

Nei jeg tror det er bra eksponerig nå også, men som du selv sier, det går ikke så bra med et sekunds lukkertid uten stativ. Det blir rett og slett ikke bra i det hele tatt.

men det ser somsagt ut til at du har kontroll på selve eksponeringen. jeg hr bestandig med meg stativet. Det er stuet oppe i sekken på ryggen og er aldri i veien. Anbefales på det sterkeste !!!

Godt jobba dette her Tone....du har et godt fotoøye, og erfaringen kommer etterhvert hvis du står litt på over tid.

svenn
Kurt S.

Hei.
Synes faktisk det er akkurat passe slørete effekt på vannet. 1 sek synes derfor passende i den belysningen du hadde. Med stativ ville nok dette blitt bra. Muligens ville jeg beskjært en smule i overkant og også fjærnet kvisten som nevnt. Et ND-filter, som Kai Frode nevner, er ellers absolutt å anbefale.
Jeg har det innebygget i mitt kamera og det funker fint. Du kan da bruke mye lengre lukkertider uten at motivet blir overbelyst.
Ellers ble bildet fint. Spesielt foran treet over nederste trinn synes jeg ble stilig. Der kan man liksom se ''suget'' i den rennende vannmassen.
Lykke til videre -:)
mvh Kurt
Tone B.

Takker for raske tilbakemeldinger og gode råd. Får se om ikke jeg kan anskaffe meg et ND-filter - det er stadig noe på ønskelisten :-)

Vannføringen var ganske stor i elven og det suste bra fra seg. Fikk besøk av noen karer som drev på med laksefiske lenger oppe i elva som lurte på hva jeg holdt på med. De kunne fortelle at de hadde tatt lakser på 12 og 14 kg dagen før!! Det er mye laks som er på vei opp disse trappene for å gyte - det hører også med til historien at de hadde hjulpet noen gla lakser på veien oppover. Synd at jeg ikke var der da!

Er enig med at greinen i forkant skulle vært fjernet - bare synd at jeg ikke gjorde det før avfotografering (prøver å være nøye med slike ting). Prøvde å fjerne den i PS før jeg la bildet ut, men det ble for ''kladdete'' og da valgte jeg og beholde bildet slik det er. Kanskje jeg prøver videre så får vi se. Mye å lære i PS også! Men det er gøy - og det er det viktigste!

mvh Tone
Inger-Lise S.

Aldeles nydelig! Fin og passe sløreffekt her. Jeg likte komposisjonen veldig godt.Mangler litt på skarpheten.. Fine farger. Enig i at du kunne kuttet litt oppe,men ikke nødvendig. Bildet er flott!

mvh Inger-Lise
Steinulf L.

Mye gode råd her. Jeg synes du kan kappe litt i toppen, helt ned til trappa, og muligens litt i vensttre kant. Fint bilde.
Anniken S.

Et nydelig sted for fotografering. Du mangler litt på skarpheten til at dette blir helt bra. Et stativ og litt senere på kvelden så har du det perfekte bilde.
Ville nok som de andre her ha kuttet litt i toppen. Liker bladene du har tatt med i venstre bildekant, en pitteliten kutt her også. Motivet er flott, bare noen få justeringer gjør dette til et klassisk fotografi.
Vibeke P.

Dette var vakkert, men mangler litt på skarpheten som du selv nevner. Ville frisket opp fargene en smule, virker litt grått slik det er nå - men likte det svært godt!

Vibeke : )
Nina S.

Veldig vakkert, synes også det ble mørkt i venstre billedkant, men vakkert og fint sløret vann.
Mvh Nina
Carsten S.

Ser du skal leke litt med vannet du også. Stativ er viktig, ja. Og Gummistøvler! Da skal du gå in i vanneet og finne det fineste utsnitt ;)
I steden for ND filter kan man også gå tilbake et seiner tidspunkt om dagen. Min fosse foto er tat ca. 21:15 og med 13s lukkertid, for eksempel.

mvh, Carsten S.
Ronny J.

Som nevnt over; litt for mørkt til høyre, ellers pent innrammet av bladverk.
Kunne tenkt meg litt mer grønt i det grønne, for å si det sånn.
RJ
Fred S.

Ikke så uskarpt, da. Riktig pent dette, liker vinkelen du har tatt bildet fra, og for en gangs skyld synes jeg det grønne viltvoksende rundt hovedmotivet fungerer fint. Har ikke lest kommentarene over, men regner med at mange har påpekt kvisten som stikker opp midt på bildet. Den ville jeg ha fjernet.

vh fred
Kay R.

Hei Tone...

Fint nok dette ja.. Kunne med fordel vært enda litt skarpere. Synes også det e passe slør i vannet. Bilde tåler nok også mer farge og kontrast. Kvisten e nevt. Totalt sett e det hær et veldig fint bilde men æ tror du kan gjøre disse småtingene for å sette prikken... En god jobb..

MVH Kay:-)
Roger K.

Hei hei Tone
Stikker innom som snarest, litt opptatt om dagen. Dette er vel noe jeg ikke kan utale meg så mye om, men som ønskes mere kunskaper om da. Som bilde for øyet mitt likte jeg godt det jeg ser og et godt motivvalg.

Ha en god natt

Mvh RK
Steinulf L.

V#2 er en forbedring!
Jóhann Á.

Hei Tone!
Sløringen har du inne, helt topp! Et veldig fint sted, du har der. Hvis du kan ta en tur til er det helt sikkert verdt det. Ta med stativ og noe for å dytte greina unna mens du tar bildet. Likte forresten v1 bedre, syns vesentlige deler ble også borte i v2, gjerdet på ''brua''. Men uansett er det fint jobba, Tone, selv om det er rom for forbedringer!!
Bjørn H.

Liker V2 helt klart best Tone ...

Syns kompet sitter bra, liker vinkelen og sløret på fossen....men, .... savner bedre skarphet :))

Bjørn ;¤
Siren L.

Hei,
liker den slørete effekten godt!

siren
Torbjørn S.

Se her var #2 kommet uten at jeg måtte be om den :) Mer ryddig og fin den, synest jeg. Synest du er bra stø på hånden med en lukketid på 1s og uskarpheten ødelegger ikke såå mye. Fint, men litt grått.

TS
Inger Anne Maritsdotter V.

Ville ha beskjært bort hele buskveksten til venstre her og ca. 3 cm av øvre del ; ville beholdt alt av den fine slørete fossen.
Ellers bra ;-)
-IAV-
willy m.

Hei Tone..er innom mellom eksamensskriving:)) flott som alltid og som vanlig har alle andre sagt det som er å si:) bildet kunne jeg godt hatt i ramme:)))
mvh willy
Janne L.

Jeg synest dette ble aldeles nydeligt. Flott sløret effekt på vannet som renner i trapper nedover. Nydeligt.
Janne
Per Harald O.

V2 en forbedring, MEN det handrer om stativ...
Kristian S.

V1 er best. Utenom at det er litt uskarpt, er det helt rått.

KES
Avsluttet .

Jeg liker også vinkelen du har tatt bildet fra........fungerer utmerket.
Fargene og komposisjonen er også meget bra.

MvhJRH
Kjetil S.

Hei Tone.

Skarphet og det tekniske er nevnt uten at jeg syns de evt. mangler sjenerer så mye. Iallefall syns jeg det er noen snertne diagonaler og spenstig komp. der du etter min mening har dratt dette ut av de ''fastsatte retningslinjer''. litt modig er du*S*
Hold deg til V1 du.det var jo den du valgte først og det er litt viktig...det å holde på det man har valgt først og ikke la seg rive med til alskens beskjæring og andre forslag. Man skal uansett føle seg vel med de ''nye'' forandringer man gjør. Gjør man ikke det er man ute å kjøre med seg selv. syns nå jeg. Det er tross alt fotografen som skal være fornøyd..ikke den gemene hop.....

Ha en fin dag


K:-)
Lars-Anders M.

Meget vakkert. Rogivende.
Fotograf Carl-Åge H.

Hei og hå Tone!

Er sent ute ser jeg, men legger nå igjen noen ord allikevel. Herlig bruk av lang lukkertid. Flott komposisjon. Liker denne typen bilder.

Mvh Carl-Åge
Odd Tore S.

Jeg synes at vannet ble bra her, det ser passe sløret og ikke-glassaktig ut.
Trist du ikke hadde stativ slik at du kunne kontrollere skarpheten på omgivelsene bedre.
Ellers er min erfaring at det ikke er mulig å gi ett svar på hva lukkertiden skal være, det avhenger helt av vannets strømningshastighet og lysforholdene. Mitt råd etter ca. 100 forsøk i Skarselva (uten å komme i mål enda) må bli å variere lukkertiden med en faktor på minst 4, og i tillegg ta flere bilder med hver lukkertid. Bilder som i utgangspunktet er tatt helt likt, kan likevel bli svært forskjellige. Det er ikke vanlig at strømningsmønstret er så godt definert og stabilt som på ditt bilde.
I stedet for gråfilter bruker jeg polafilter. Da kan du regulere hvor mye refleks du vil ha, og fremheve stryk og skumdotter, se f.eks. bilde nr. 110111 . Det gir opptil 4x lukkertid.
Jeg synes bra om v1, gjerne litt småfixing som fjerne gren og rotet over vannledningen. Fossen i v2 blir vel snau. Fosser gjør seg vanligvis mye bedre i gråvær enn i full sol, da blir det for hvitt!
MVH
Odd Tore
Avsluttet .

Hei hei
Bra bilde. Du har fått til lang siktlinje. En ting som kanskje snarere er en inspirasjon for fremtidige bilder enn en kommentar til dette bildet, er å få litt energi inn i bildet. Har sett en del vannbilder og prøvd meg litt selv, men jeg synes de blir litt myke (noe som forsåvidt kanskje er vitsen med lang eksponeringstid). Jeg tenker at vann er jo energi, og hvordan skal en få frem denne (ur)kraften? Forslag?
Beklager, der gikk jeg litt ut over viddene. Jeg synes bildet er bra, men tror jeg ville økt fargemetningen litt.


Tore §:)
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu