Minnelund innepå Skauen (serie med SPENNENDE HISTORIE)
I nordre enden av Bjørknessjøen, ligger en vakker perle litt for seg sjøl, stille på en liten forhøyning i landskapet, en lysning i skauen. Her ble det anlagt en gravplass i 1887. Den ble anlagt fordi de gamle stiene og kjerreveiene ofte var uframkommelige igjennom skauen og til Sivilisasjonen. Gravplassen var i bruk i 40 år, og den siste graven er fra 1927. I 1903 fikk befolkningen på skauen sitt eget kapell, Mangen Kapell. bilde nr. 1038207 Det er bare en enkel gravstein igjen her og det er den på bilde i V2 og 3.

Rakeie gravplass var benyttet av dem som bodde i Baronskogen og andre skoger som tilhørte Anker H. Stang – senere A/S Stangeskovene. Området blir lokalt kalt «Skauen». 25 bosteder i området rundt brukte gravplassen: Gran, Buhol, Tangen, Myrvold, Brattlia, Netmangen, Grueseter, Brateseter, Gransbråten, Skøyenseter, Skillinghaug, Øvre Takholtlia, Nedre Takholtlia, Rakeie, Pålerud, Buneset, Søndre Rakeie, Midtre Rakeie, Nordre Rakeie, Søndre Bjørknes, Nordre Bjørknes, Søndre Haukelia, Nordre Haukelia, Øvre Haakelien, og Nedre Haakelien.

Navnene på disse bostedene er gravert inn på en minnestein som er reist på Rakeie gravplass høsten 1983. Steinen ble reist etter initiativ av et utvalg med medlemmer fra kulturkontoret, menighetsrådet, A/S Stangeskovene og historielaget. Oppsitterne på Skauen nedla et stort arbeid i rydding og stell av gravplassen før avdukinga av steinen, da området var fullstendig gjenvokst av skog allerede på 1950-tallet.

Den første som ble gravlagt der var Gunhild Bjørknes i 1887, den siste var Andreas Buhol i 1927. Etter at Mangen kapell ble tatt i bruk i 1903 brukte mange innbyggere i området, såkalte «skauinger», fortsatt gravplassen. Hvor mange som totalt ble gravlagt er det ingen oversikt over. Gravsteiner eller jernkors var lite brukt på denne gravplassen. Det ble hovedsakelig brukt trekors, som nå er råtnet ned. Et antall av korsene stod fremdeles på 1950-tallet. Bare en jernplate over grava til Kristoffer Sørensen, som døde i 1909, 93 år gammel, er fortsatt i behold. Protokoller som viser hvor folk ble gravlagt er ikke kjent.

Kilde: Wikipedia og egen viten fra området.

Til slutt så må jeg nevne at jeg har jobbet i mange dager og timer med dette prosjektet, jeg er fortsatt ikke ferdig. Men her er en begynnelse. Bildene har vært igjennom Lightroom, hvor jeg har gjort mitt beste med utsnitt og beskjæringer. Vanskelig, fordi det er så mye vegetasjon, greiner og kvister som må tas hensyn til. Pluss store trær.
Har også jobbet mye med lys og stemning i serien. Setter pris på ærlige innspill!
Anders


  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2015-11-11 21:07:23
    Versjon #2
  • Lagt inn: 2015-11-11 21:08:03
    Versjon #3
  • Lagt inn: 2015-11-11 21:08:43
    Versjon #4
  • Lagt inn: 2015-11-11 21:09:25
    Versjon #5
  • Lagt inn: 2015-11-11 21:10:02
    Versjon #6
  • Lagt inn: 2015-11-12 21:27:30
    Versjon #7
Utstyr
  • Canon EOS 5D Mark III
  • EF24-105mm f/4L IS USM
  • Brennvidde24.0mm
  • Blenderf/8
  • Lukker1/200s
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriLandskap
  • Lastet opp
  • Visninger93
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_1038702} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (15)
Anders S.
Hei!
Jeg måtte ta med historien, den er så rikholdig og spennende. Og jeg syns den skal huskes og memoreres for kommende tider og generasjoner. Tenk hvordan livet var på Skauen før i tida? Jeg tenker ofte på de folka, "skauingene" som bodde der i gamle dager. De levede ett liv som jeg har stor respekt for! Og da har jeg skrevet litt om dem, til dems minne!
Anders
Arild T.
En flott serie du har her med svært så interessant historie til!
Rent billedmessig vil jeg berømme deg for de flotte avstemte fargene, ikke bare i dette bildet, men i de aller fleste bildene du presenterer her inne. I tillegg er du veldig flink på lyssetting av dine bilder. Høstfargene og lyset i denne serien er utrolig flotte!

Hilsen Arild
Anders S.
Hei Arild!
Hjertelig takk for god ordene til dette bilde og de andre! Det setter jeg enormt høyt, det gleder meg så MYE å lese det!
Tusen, tusen takk!
Hilsen Anders
Arild H.
Sier enig i alt som Arild Tingvoll skriver..
Det ble en riktig flott serie.
Berit A.
Enig med Arild jeg også, dette ble særdeles nydelige bilder fra en plass jeg ikke har hørt om. Så flott at du også skriver litt om historien bak bildene. Tror jeg må ta meg en tur dit. :)
Sissel Elisabeth H.
Takk for historien, og en serie med bilder der du formidler en lun og severdig stemning. Høstbladene på bakken og fargetonene er med på å forsterke dette.

Mvh

Sissel Elisabeth
Anders S.
Hei Arild, Berit og Sissel Elisabeth!
Mange tusen takk for deres hyggelige tilbakemeldinger! De glerder og inspirerer meg!
Tusen takk,
Hilsen Anders
Jostein S.
Hei
Veldig interessant historie du presenterer her
Det aller beste motivet er V6 synes jeg
Men jeg hadde ønsket meg fargene i originalen
Fin harmoni i dette motivet hvor du ser ut over fjorden og langt innover i motivet
Jostein
Anders S.
Hei Jostein!
Tusen takk for hyggelig tilbakemelding og innspill, ikke minst. Det er det jeg har holdt på med nå, en ny utgave av V6 med bedre farger, slik som du nevner. Jeg har forsøkt å få til samme gløden i fargene i V7, slik de er i orginalen. Jeg landet på dette resultatet, som er ute nå.
Tusen takk igjen, og for en artig "utfordring" i Lightroom. Det bestandig gøy!
Hilsen Anders
Vidar Magnus J.
Flott bildeserie i vakre farger og god interessant historie bak bildene, noe som forteller mye om gamle tider.Fin bildebehandling, vakre høstfarger og gode dybder i bildene.Synes orginalen og V6 med vannet i bakgrunnen kommer best ut, men jeg liker også resten av serien.
Sissel Kleivdal H.
En interessant historie med en flott serie i vakre høstfarger fra 'minnelunden'.
Du er en god formidler Anders!

Sissel
Trygve B.
En nydelig serie med så mye info til. Et godt stykke àrbeid dette.
Anders S.
Hei Vidar Magnus, Sissel og Trygve!
Mange tusen takk for hyggelige tilbakemeldinger fra dere!
Hyggelig å lese deres ord om denne serien!
Hilsen Anders
Roar K.
Fin serie der nok V1 blir min favoritt.

Roar
Anders S.
Tusen takk Roar for din kommentar! Hyggelig å høre fra deg!
Hilsen Anders
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu