Dagpåfugløye i stuplanding
Utstyr
  • Canon EOS 60D
  • 18.0 - 300.0 mm
  • Brennvidde189.0mm
  • Blenderf/16
  • Lukker1/80s
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriNatur
  • Lastet opp
  • Visninger48
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_1055132} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (7)
Anne Ø.
Nydelig denne sommerfuglen, fine farger på den.
Ser det er blender 16. Da skulle alt egentlig bli skarpt her, men opplever dette uskarpt. Så jeg lurer på hvor i bilde du søkt skarpheten skulle ligge.
Bruker du manuell fokus?
Det hvite bak forstyrrer mye.
Cato M.
Hei Anne
Jeg satset på å få øynene i fokus, husker ikke nå om jeg brukte manuell fokus på dette bildet. Den flyttet seg hele tiden, så det var litt jobb å "fange" den med kamera. Jeg har ikke helt forstått ennå hvorfor jeg ikke får til en bedre dybdeskarphet. (Jeg har ikke makroobjektiv, så jeg vet ikke om det ville hjelpe med å få hele bildet skarpere.) Det hvite bak er gjenskinnet fra en nesten hvit stengel som sola skinner på, den kan sikkert klones bort. Jeg setter stor pris på din ærlige kommentar
Bjørnar P.
Dersom dette er et frihåndsopptak, er det forståelig at det ikke er skarpt. En lukkertid på 1/80s med en brennvidde på 189mm er nesten dømt til å mislykkes uten god støtte eller bildestabilisering.
Jeg ville brukt 1/500s eller kortere her.
Cato M.
Hei Bjørnar
Takk for din kommentar. Jeg forsøkte flere ganger med kortere lukkertid. Med 1/1000 ville ikke kamera ta bilde, med 1/500 som jeg også forsøkte med flere ganger som du tidligere har anbefalt, så ble bildene nesten helt svarte. Det er frihåndsopptak og jeg har bildestabiliseringen på, men det ser ikke ut til at det hjelper så veldig mye. Du har jo en fantastisk dybdeskarphet i dine bilder og jeg har spekulert mye på hvordan du får det til. Jeg prøver og prøver, noen bilder blir kanskje bra, men ikke bra nok. Vår Herre har gitt oss nøttene, men ikke knekket dem.
Bjørnar P.
Dersom bildene dine blir veldig mørke når du velger veldig kort lukkertid, betyr det at kombinasjonen lukkertid, blenderåpning og ISO ikek gjør det mulig å få en normal eksponering. Når eksponeringsautomatikken ikke lenger har virkemidler å ta i bruk for å få korrekt eksponering, vil bildet bli undereksponert eller overeksponert.
Jeg ser du har brukt 200 ISO på dette bildet. Ditt kamera vil ta tilnærmet støyfrie bilder på mye høyere ISO enn det.
Jeg vil anbefale deg å sette ISO på auto uten begrensninger oppover. Da kan du alltid velge en tilstrekkelig kort lukkertid og den blenderverdien du behøver, og kameraet kan justere opp ISO for å sikre en korrekt eksponering.
Jeg bruker auto ISO på de fleste bilder, og opplever sjelden problemer med det. Litt støy er uansett langt å foretrekke framfor uskarpe bilder.
Forøvrig vil du sannsynligvis bli overrasket over hvor mørke bilder som kan reddes under etterbehandling. Bare prøv.
Cato M.
Hei Bjørnar
Jeg setter stor pris på dine gode råd. Til å begynne med brukte jeg bare autofokus, men det er ikke alt innen foto den kan brukes på. Dette med ISO er et interessant tips som jeg ikke har tenkt på annet enn at det var en i fotobutikken som anbefalte å sette ISO på 200 (helst 100) for å få minst mulig støy. Nå må jeg bare fortsette å øve og prøve med nye ideer.
Bjørnar P.
Rådet du fikk var nok godt ment, og generelt er det jo slik at man ikke bær bruke høyere ISO enn nødvendig. I ditt tilfelle virker det som du ofte bruker lavere ISO enn nødvendig, og da kan auto ISO være et godt valg. Jeg tviler på at du ser forskjell på støynivået på 100 og 800 ISO ved betraktning av hele bildet.
Anbefaler deg å teste selv, slik at du vet hvor grensa for ISO går for din del mht støy. Husk også at ved utskrift blir støy mindre synlig enn ved visning på skjerm.
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu