Rød oktoberrose
Et utskudd i rosehekken som ikke har oppdaget høsten ennå, mens de andre rosene er blitt til nyper.
Utstyr
  • Canon EOS 60D
  • 18.0 - 300.0 mm
  • Brennvidde53.0mm
  • Blenderf/22
  • Lukker1/80s
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriNatur
  • Lastet opp
  • Visninger40
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_1056790} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (4)
Avsluttet .
Ja det går helst i surr både for den ene og andre angående været.
En vakker rose som må nyte siste rester av "sommersol" før den falerer. Ser det er en knopp også, kanskje blomstrer den også snart.

Bildet er ikke helt skarpt. Tror jeg ville tatt et skritt til venstre, slik at sollyset ble mer bak din rygg. Dine valg av blender og lukker her er også avgjørende uten at jeg skal gå i dybden på det. For disse tallene har jeg ikke så veldig mye greie på; forhold blender og lukker. Eller på lykke og fromme:)

Artig innslag der man forventer mer høstfarver nå.
mvh arild
Cato M.
Hei Arild

Takk for din kommentar. Jeg tok noen bilder fra ulike vinkler som er noe skarpere, men det er som du sier ikke helt enkelt å finne riktig forhold mellom blender og lukker. Jeg må bare prøve og prøve. Ditt forslag om å skygge litt for sola tar jeg som et godt forslag. Kanskje knoppen blir en novemberrose hvis været holder ?
Bjørnar P.
Ble bildet slik du tenkte det? Når man ser gjennom søkeren, ser man bildet slik det vil bli på største blenderåpning dersom man ikke har trykket inn en nedblendings-knapp. Ikke alle kamera har en slik knapp, og mange fotografer bruker den aldri.
Sjansen for å dermed ende opp med et bilde som ser helt annerledes ut enn det man så i søkeren, er dermed stor.
Du har brukt blender 22 her. Da blir dybdeskarpheten dramatisk større enn ved største blenderåpning, og det vil prege hele bildet.

Nærbilder av denne typen ofte blir bedre med liten dybdeskarphet enn med stor ved at hovedmotivet fremheves. Prøv største blenderåpning neste gang. Kanskje blir du positivt overrasket over resultatet.

En ulempe med så kraftig nedblending som f/22 er også at ISO-verdien går i været og lukkertida lett blir farlig lang.
Her har du endt opp med 3200 ISO og 1/80s. Lukkertida forklarer sannsynligvis hvorfor bildet ikke er skarpt, men høy ISO gir i tillegg bildestøy eller mangelfull detaljgjengivelse dersom det brukes støyreduksjon.

Ved å bruke største blenderåpning får du dermed flere fordeler:
-Fremheving av hovedmotivet
-Mindre bildestøy pga lavere ISO
-Bedre skarphet pga kortere lukkertid
Cato M.
Hei Bjørnar

Takk for at du tar deg tid til en en fyldig kommentar. Jeg har gjort som du tidligere har tipset meg om å sette ISO på auto og det synes jeg har gitt atskillig bedre resultater på flere av bildene jeg har tatt i det siste, men ikke akkurat på dette. Jeg har stort sett hatt en større blender enn 22 og da har ISO blitt mye lavere. Rosen og rosenknuppen har jeg i hagen ennå, så jeg skal prøve ut tipsene dine før frosten kanskje tar motivet. Det som er en utfordring, er å få fokus der jeg vil ha det. Det blir litt "lykke og fromme" som avsløres først når jeg får bildet opp på dataskjermen, fordi jeg synes ikke kikkehullet eller skjermen på apparatet har god nok oppløsning. (Jeg tror synet mitt er relativt bra i forhold til alderen.) Kanskje neste bilde blir en "frostrose" ?
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu