Vind og regn på Vestlandet
Spettmeisen på middagsbesøk
ISO3200 er på grensen her. Fint å være tilstede å se Spettmeisen reise seg opp mot vinden og regnet som pisker ned i 45 grader.
Utstyr
  • Olympus E-MD1
  • 300mm PRO 4.0
  • Brennvidde300mm
  • Blenderf/6.3
  • Lukker1/80s
  • Nei
  • AnnetFantastisk med IS i både hus og linse som synkroniserer sammen som resulterer i større muligheter på frihånd.
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriFugler
  • Lastet opp
  • Visninger380
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_1062305} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (17)
Bjørnar P.
Fint motiv i pent lys. God skarphet og troverdige farger og kontrast.
Støyen er til å leve med, men den er også lett å filtrere bort ved hjelp av en maske uten å påvirke de fine detaljene i fuglen.
Jeg du opplyser at du brukte 300 f2/8. Antar det er Olympus sin 300mm du henviser til, men den som har IS har lysstyrke 4 ,og ikke 2,8.
Stusset litt på valget av blender også. Hvorfor blende ned til f/6,3 her? Den økte dybdeskarpheten er jo uten verdi her, og den tvinger ISO opp på et nivå hvor støy blir et problem.
Morgan K.
Hei Bjørnar.
Selvfølgelig er det blender 4, Skrivefeil.
Jeg blendet ned for å få hele fuglen skarp.
Redd for å ødelegge den regndråpeeffekten jeg fikk hvis jeg tar støyen.
Hvordan mener du man best tar ISO støien? Jeg bruker Photoshop 2017 norsk.
Setter pris på dine kommentarer.
Mvh Morgan
Ragnar S.
Spennende positur på spettmeisen der detaljer i fjærdrakt kommer godt fram. Godt fugleportrett dette, leser jo med interesse Bjørnars kommetar uten at det forringer det gode inntrykk.

Mvh Ragnar S
Bjørnar P.
Tror du får tilstrekkelig dybdeskarphet med f/4 også, men ta noen tester for å se hva du selv liker.
Husk at f/4 på et m4/3-kamera tilsvarer f/8 på "fullformat". Støy kan filtreres bort uten nevneverdige bivirkninger dersom en velger de riktige parametrene, men det enkleste er utvilsomt å unngå støy på opptaket. Ta noen tester på hvor grensen går for deg selv mht dybdeskarphet og lukkertid, og ISO-verdien blir ikke høyere enn nødvendig.
Morten W.
Hei
Jeg kommenterer aldri på fuglebilder hvor
foringsautomater eller annet synes.
Men det her, det er så rent og så flott at jeg ikke kunne la være.
Så er morsomt at jeg selv har brukt Nikon i alle år, men har nå gått over til Olympus med alle sine smykker av noen objektiver.
Antar det ikke er den nye MK2 du har brukt, for da ville det vel stått.
Men altså, et supert bilde av en av favorittene mine blandt småfuglene.
Morgan K.
Tusen takk for konstruktiv kritikk av alle, det har vært lærerikt og oppmuntrende.
Skal trene meg på blender og ISO, Bjørnar. Satte pris på dine kommentarer.
Ellers har jeg nå fått meg min mk2, Morten, og jeg har solgt alt mitt Canon full format. Før når jeg gikk på tur merket jeg ikke at jeg hadde kaffetermos og vannflaske med, nå veier kaffen og vannet mer enn Olympus utstyret. Jeg bruker ikke store utskrifter så jeg håper at jeg blir fornøyd med dette halvformate systemskiftet.
Jeg observerer på finn.no at gode fotografer selger ut sin nye OM DE1 mk2 så det virker som det er blandede erfaringer med huset.
Morten W.
Hei igjen
Jeg stusset litt når du skrev at det lå flere E1 mk2 til salgs på Finn. Sjekket finn i dag og det var ikke ett eneste der.
Men flere E5 og E10 mk2. Mange av de skal nok selge pga toppmodellen som de vil ha.
Morgan K.
Morten. jeg har sett 2 mk2 hus på finn.no og noen PRO linser fra samme annonsør. Husene er der ikke lenger, men ser det er PRO linser til salgs som ennå ikke er solgt.
Morten W.
Hei igjen
Jeg stusset litt når du skrev at det lå flere E1 mk2 til salgs på Finn. Sjekket finn i dag og det var ikke ett eneste der.
Men flere E5 og E10 mk2. Mange av de skal nok selge pga toppmodellen som de vil ha.
Morten W.
Du vet at flere am modellene har sin mk2 versjon?
Morgan K.
Morten, jeg har sett 2 stk EM1 mk 2 til salgs av 2 anerkjente fotografer på finn.no. Jeg var flere ganger om dagen på finn.no den tiden da jeg søkte etter noen objektiver. Jeg mailet den ene av dem da han budde i nærheten av meg og han svarte at han var skuffet av den dårlige billedkvalitet i forhold til det han var vant til, han brukte stor utskrifter av og til.
Morten W.
Det sier seg selv at brikken i m4/3 har dårligere utgangspunkt enn en 24x36 brikke.
Så da stusser jeg igjen da vet du: Hva slags "anerkjent" fotograf kjøper et nytt system uten å sjekke ting på forhånd?
Morgan K.
En god og anerkjent fotograf er i dette tilfellet en som har det som yrke, har galleri flere steder, selger sine produkter og har en god omtale.
Alle bør vi ha et åpent sinn når nye produkter kommer som det er knyttet stor forventning til, men egne resultater får man først når man prøver utstyret selv, og ikke alle har samme opplevelser.
Vet ikke noe mer om dette og kan ikke forklare noe ytterligere annet enn at jeg observerer at noe skjer i markedet. Følger interessert med uten for store meninger om det.
Morten W.
Jeg skal bli ferdig med dette nå, men svaret ditt satte bare denne galleristen i et enda merkeligere lys.
Marianne J.
Utrolig flott bilde.
Per Inge Ø.
Spennende bilde fordi fuglen er i aktivitet - den spiser. At foringsskålen får stor plass i bildet gjør da ikke så mye. Fin detalj at maten synes i fuglens nebb, vi ser tydelig at det er et solsikkefrø med skall.

Du hadde ikke trengt å blende ned en 300 millimeter på den avstanden det her må være snakk om. Etter min mening ødelegger ikke støy et bilde, så fremt detaljene er beholdt. Derimot ødelegges bildet lett av for mye støyreduksjon. Jeg mener derfor at det er bedre å tolerere synlig støy enn å risikere å tape detaljer.

Jeg er overrasket dersom noen mener at bildekvaliteten fra Olympus-systemet generelt ikke er god nok. Riktignok er det mindre å gå på ved meget høye ISO-verdier sammenliknet med 24x36 mm, men det skulle ellers ikke være noen grunn til å skuffes over Olympus og særlig ikke med den optikken de leverer.
Arild T.
Nydelig bilde! Det meste er sagt før meg her.

Hilsen Arild
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu