- Fridtjov den frøkne skodar utover Sognefjorden -
1913 reiste keisar Wilhelm II av Tyskland ei statue av Fridtjov den Frøkne på Vangsnes. Statuen er 10,5 meter høg, og på 12 meter høg sokkel strekkjer den seg 22,5 meter til vers. Statuen står på ei lita høgde over ferjekaien på Vangsnes med utsikt over Sognefjorden. Avdukinga av statuen føregjekk den 31. juli både med kong Haakon og den tyske keisaren til stades. Det var ein folkefest med truleg over 5000 tilskodarar.
Ved avdukinga 31. juli 1913 sa keiseren blant anna: For at hvile efter tungt og ansvarsfuldt arbeide søker jeg herop. Jeg har nu i tyve aar paa mitt skib reist til Nordden og er blit mottatt i Norge med gammel germansk gjestfrihet. Det var mig en trang at vise et ydre tegn paa min taknemlighet mot det norske folk. Gjennem de hellige sagn fandt jeg anledning til dette. Særlig tiltalte mig sagnet om Herskeren i Balestrand, Kong Bele, Ingeborgs fader, den tapre helt. Dette staar nu formet for os, Kong Bele av Gørtz’ kyndige haand paa gravhaugen, medens Fridtjof er det mesterverk, som professor Unger har skapt.
Det blei laga ei revyvise om statuen av Vilhelm Dybwad, Fridtjof hin frøkne, som blei framført på Chat Noir i Oslo i 1913 og som ser kritisk på dimensjonane til statuen og keisar Wilhelm II.
Statua er ein av dei største i Skandinavia.
Biletet bør betraktast som rein dokumentasjon. Vanskeleg å få fram storleiken på statua med vidvinkel.
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2017-07-25 22:24:25
    Versjon #2
  • Lagt inn: 2017-07-25 22:25:29
    Versjon #3
Utstyr
  • FUJIFILM X-T1
  • XF23mmF1.4 R
  • Brennvidde23.0mm
  • Blenderf/7.1
  • Lukker1/180s
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_1071932} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (12)
Roar K.
Ikke veit jeg om han var jomfru siden han ble kalt den frøkne, men tanken er der.
Kanskje skulle du hatt en persom foran som hadde gitt litt inntrykk av hvor høy den er slik jeg har gjort her med denne Shiva statuen i Murudeswar i Karnataka i India som er 38 meter høy
http://www.pbase.com/kneppen/image/150250959

Roar
Arild T.
Takk for raskt svar, Roar, men "frøkne" betyr Den modige, så du bør ikke ha sut for at han var jomfru, om det er rette betegnelsen på en mann, da:)
Ja, en person rett framfor hadde nok gjort seg for å få frem den reelle størrelsen på statuen, men saken var den at det var mange turister der, men ikke i rett posisjon. Måtte faktisk klone bort en som var helt uti pereierien på bildet her.
Når det gjelder høyden på din Shiva-statue i India, så ser jeg at jeg desverre kommer til kort her, 16 meter for kort med denne her. Dukker det opp en amerikaner som ser bildet her, så har nok han større saker å briefe med. Kan bli en flott intern konkurranse på Foto.no, dette her. America first som Trump ville ha
sagt det:) Men takk for dine degresjoner omkring bildet, Roar!

Hilsen Arild

Frode L.
Flott at du bidrar med oppklarende informasjon om den spennende historien rundt keiser Wilhelm! En annen statue (og en annen historie) befinner seg mellom Askvoll og Dale (i Sunnfjord), der en lokal helt skuer vestover mot Island: "Ingolfr Arnarson frå Dalsfirdi fyrstur landnámsmadur á Islendi (874)"
Avsluttet .
Interessant historie, men først og fremst merker jeg meg at dette er et spennende og fint bilde med god komposisjon hvor både skulpturen og skyene bidrar med å skape balanse. Jeg ser for meg at bildet kunne blitt enda bedre med litt mer "clarity" og litt mer lys i sokkelen / berget under statuen. vennlig hilsen Kjell Øyvind
Per L.
Fine bilder av den flotte statuen som jeg også har hatt gleden av å oppleve in natura. Jeg liker best originalen der vi ser en del av den flotte naturen han skuer utover! Mvh Per
Harald N.
Originalen er godt komponert med Fridtjov som skodar utover Sognefjorden.
Mvh Harald
Sissel Kleivdal H.
Den er så visst frittstående denne skulpturale fremstillingen av Fridtjov den Frøkne, som i flott helfigur - med overnaturlig størrelse - skuer over praktfullt landskap.
En flott og interressant dokumentasjon, i tekst og bilde.
Severdig!

Sissel
Ragnar S.
Originalen får fram det majestetiske på en utmerket måte der Fridtjov skuer ut over Sognefjorden, så V1 for meg.

Mvh Ragnar S
Øyvind B.
Spennende historie Arild. På dialekt og gammelnorsk blir det også ekstra svung over det...
Blir jo mer som en dokumentasjon dette.
Lurer likevel på om litt mer tilføring varmt-gult lightroom etc. hadde gjort seg. Ikke sikker, og kan være at det var nettopp blåtonen du følte var riktig, slik du husker settingen der og da.
Mvh Øyvind
Arild T.
Takk til Roar, Frode, Kjell Øyvind, Per, Harald, Sissel, Ragnar og Øyvind for kommentarer!
Frode: Takk for at du likte historien og at du minna meg om statua av Ingolfr Arnason!
Kjell Øyvind: Kan vere samd med deg at heving av skuggane i sokkelen samt meir clarity kan ha noko for seg. Takk for tips!
Per: Artig at du har sett statuen live!
Øyvind B: Det er ein rein dokumentasjon noko eg har skrive om i infoen til biletet.. Tilføring av gult kan vera ein ide å merka seg.

Hilsen Arild
Keshav N.
Hei Arild flott bilde av en velkjent statue.Var det ikke slik at keiseren rakk akurat å komme seg tilbake til Tyskland før ww1 braket løs.
Hilsen fra Ålesund Keshav
Arild T.
Hei Keshav:
Takk for kommentar! Jo, keiseren måtte stime ut fjorden da første verdenskrig var i emning, men det var i 1914. Avdukinga av Fridtjov var året før, i 1913.

Hilsen Arild
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu