Jettegryte - serie
Den store "gryten", også kalt for "Katedralen" og "Hvalgapet" finner man på øya Herføl på Hvaler. Øya har ikke fastlandsforbindelse.
Bildet inngår i albumet Svaberg og kyst i Østfold - Bilder fra mine turer langs kysten her på Kråkerøy, Hvaler og Østfold forøvrig.
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2017-10-09 12:04:25
    Versjon #2
  • Lagt inn: 2017-10-09 12:04:47
    Versjon #3
Fotograf
Utstyr
  • Nikon D5300
  • Nikon AF-S Nikkor 16-85mm G ED VR
  • Brennvidde20.0mm
  • Blenderf/8
  • Lukker1/400s
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_1076338} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (9)
Agnar H.
Hvaler-farger dette. Massivt og solid. Likte kanskje best V3. Vannet på V2 er grønt, kan tyde på at dette er brakkvann, men mulig jeg bommer her. Og så er min favorittkombo brukt; D5300 og 16-85mm. Fin den :-)
Walter S.
Denne gryten har ikke forbindelse med sjøen, men ligger et stykke opp i høyden, så dette er regnvann som samles og sollyset lager fort grønnalger der.

I V3 har jeg såpass lavt vinkel at det er blå himmel som speiler seg i vannet.

Takk for kjapp reaksjon og din kommentar, Agnar!

Mvh,
Walter

P.S.: Ja, D5300 leverer hver gang!
Per L.
Flott serie fra spennende natur! Som vanlig veleksponert med tiltalende farger! Jeg synes best om strukturene og fargene i V3! Mvh Per
Oddmund K.
Nydelig serie av vakker og spesiell natur, som vanlig velkomponert og teknisk på topp. Liker aller best V3
Mvh Oddmund
Walter S.
HE-He!
Det ser nå ut til at jeg har bomma totalt igjen, ser det ut som.

V3 er den som appellerer til flest her, mens jeg har vurdert den til å være "sistemann" (i serien av 3)!

Takk for kommentar, Per og Oddmund!

Mvh,
Walter
Roar K.
Ikke helt sikker på hva som er jettegryta her for ser ingen sirkelrunde hull og fordypninger som er typisk for jettegryter da de er gravd ut i fjell av vann og grus som roterer og virvler rundt og rundt og gravde sirkelrunde hull hvilket skjedde etter siste istid hvilket jeg for sikkerhet skyld sjekket ut flere steder på nett for å være sikker på at en gammal steingal gubbe ikke husket feil.
Det store trekantgapet skyldes nok en annen grunn muligens som følge av istiden den også. Kan ikke huske og finner heller intet som forteller om jettegryter som er gravd inn i berget på denne måten.
Hullet til høyre for denne nærmere kamera i V3 kan nok være en jettegryte selv om den ikke er helt sirkelrund på overflaten.
Ser forøvrig flere steder hull som kan minne om jettegryter som har endret form etter å ha blitt slitt og slipt gjennom århundrer.
Nå er ikke jeg noen geolog så jeg kan bomme litt her. Har bare hatt stor interesse for stein og alt som har med stein å gjøre lenge selv om jeg hverken samler eller sliper lenger nå.
Fotografisk sett her ser jeg ingen grunn til å velge den ene foran den andre eller tredje her. De utfyller hverandre i utsnitt og vinkler. Ser ut til å være et interessant sted for steingærninger dette.

Roar
Avsluttet .
Fin gjengivelse av interessant landskap, alle bildene viser god komposisjon, fine farger og fin tilpasning til lyset. vennlig hilsen Kjell Øyvind
Walter S.
Takk til Roar og Kjell Øyvind for kommentar, og Roar for kunnskapen om stein og jettegryter generelt.

@ Roar: Har selv ingen kunnskap om geologi og jeg gjentar egentlig bare det som jeg selv har hørt om dette fra de fastboende, pluss det jeg fant 2 steder på nettet om "Katedralen" som den heter her ute.
---------------------------
Sakset fra Visitoestfold.com

"For å nå Kjerka eller Katedralen må vi passere et parti med rullestein ut mot odden i sydøst. Her ute mot Hvalerdypet har vi allerede sett en god del jettegryter, men den vi skal til nå er helt spesiell. Jettegryta som også kalles Hvalgapet ligger vakkert til som en stor gotisk bue med et vannspeil i forkant."

og fra http://www.visithvaler.no/herfol/

"Fra Linnekleppen kan du fortsette turen sydover over svabergene mot «Katedralen», den store jettegryten med form som et gotisk kirkevindu. Ved «Katedralen» er det et fantastisk landskap av svaberg. Nyt svabergenes alle former som istiden har skapt."
-------------------------------------------------

- Når det gjelde de jettegrytene som du beskriver, sirkelrund og loddrett ned i fjellet, så har jeg også sett en del her ute, men Katedral-formen er for meg et mysterium (hvordan det har oppstått).

Mvh,
Walter
Arild T.
Eksotisk bilde av naturens eget kunstverk! Her har du fått godt frem strukturene og fargesjatteringene i berget samt gode lys- og skyggevirkninger.

Hilsen Arild
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu