Misjonshuset
Denne serien er en kort dokumentar. Selv om kommentarer - som alltid - er velkomne, er det ikke rene fotografiske vurderinger jeg først og fremst er ute etter denne gangen. Alle kan se at bildene er tatt under dårlige forhold, og uskarpe. Jeg hører imidlertid gjerne hva du mener om formidlingen, og om den dokumentariske verdien.<br><br>- Bomben var plassert i en folkevognbuss rett utenfor Bandidoshuset. Dette misjonshuset lå rett over gaten. Da bomben gikk av, fór motoren rett over gaten, tvers gjennom denne døren, og endte sin ferd i altertavlen innerst i lokalet, hvor den ble sittende fast. Den var vel en en av de få identifiserbare del som var igjen av folkevognbussen, resten ble praktisk talt pulverisert.
Bildet inngår i albumet Smellet i Drammen - <br>Jeg satt i en sen telefonsamtale. Brått kom et smell, sterkt som et altomfattende, dypt drønn. Jeg kunne kjenne trykkbølgen inne i stua. Jeg fòr til vinduet og så en ildsøyle slå kanskje 100 meter til værs, ikke mer enn et par hundre meter unna i luftlinje. Noe dramatisk hadde skjedd.<br><br>Jeg avsluttet telefonsamtalen, samlet i en fart sammen fotoutstyret, og hastet en liten stund senere nedover Konnerudgata. Det var 4. juni 1997 kl. 23.45 at Bandidosbomben smalt. Jeg nådde vel ned omtrent et kvarters tid etterpå. Nedre del av gata så ut som en krigsskueplass. Murstein, fasadedetaljer, vindusglass og bildeler lå strødd i stor omkrets. Midt i gata sto en totalt smadret bil, det var umulig å se hvilket bilmerke det hadde vært. Et beige pledd var lagt over en stor bylt inne i bilen. Folkevognbussen bomben hadde vært i, var det ikke spor av. Sannsynligvis var den fullstendig pulverisert.<br><br>Ødeleggelsene var store - ja, enorme.<br><br>
Det var sent på kveld, mørkt, en kaotisk atmosfære og folk som fløy hit og dit. Ikke lett å få konsentrert seg om å ta gode, skarpe bilder. Det viste seg dessverre at jeg heller ikke hadde mange bildene igjen på filmen, men noen få ''skudd'' ble det, før de få fotografene som hadde rukket tidlig fram, ble skysset utenfor de provisoriske sperringene.<br><br>I parentes kan jeg bemerke at Drammens glassmestere hadde travle tider i de første par ukene etter hendelsen. I mitt hus måtte 7 vindusruter skiftes. Jeg hørte at det måtte skiftes ruter over en kilometer unna. Det var kraft i disse ca 50 kiloene med sprengstoff.<br><br>Bildene jeg viser her, gir seg ikke ut for å være blinkskudd på noen måte. Dette er umiddelbare, uskarpe inntrykk festet på film i en atmosfære av kaos, katastrofe og forferdelse.
Utstyr
  • -
  • -
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriPresse
  • Lastet opp
  • Visninger151
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_108563} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (4)
Rune S.

Husker dette godt.

Min søsters familie bodde i 1. Strøm, ikke så veldig langt fra Konnerudgata. Flere viduer røyk med i smellet, og de hadde et svare strev med å roe ned barna som ble livredde. Svogeren ruslet også ned på området, inntrykkene han fikk vil han ha med seg resten av livet.

Jeg kom til byen noen dager etter, men da gikk det ikke an å se noe pga sperringene og bryske politivakter.

Synd at Drammens Is gikk føyka... Etter at Godset også rykket ned har vi bare Aass igjen, og et ''høl i E-18''.

mvh Rune S. (utfytta drammenser)
Rune S.

Det er forresten utrolig at det bare gikk ett liv tapt! Dessverre var det en kvinne som var på feil sted til feil tid. Etter hva jeg husker kom de som var det egentlige målet for bomben uskadd fra det hele, selv om de befant seg inne i bygningen. Hehe, han ene ''tøffingen'' kom luskende i bare trusa...
Kristoffer L.

Ja, ingen ville vel trodd at noen i bygningen hadde kunnet overleve dette. Det var vel to Bandidos-medlemmer som hadde ligget og sovet i kjelleren. En stund etter eksplosjonen kom de krabbende ut, slukøret og desorientert, i bare trusa.

Jeg pratet med et par som bodde på hjørnet like ovenfor misjonshuset. De hadde ligget og sovet, og våknet av at de befant seg helt oppunder taket. Sjokkbølgen hadde løftet både senga og dem. Der hang de vektløse i en liten brøkdel av et sekund, før de gikk i golvet med et brak.

Det var en lykke at ikke flere liv gikk tapt. Selv hadde jeg kjørt oppover Konnerudgata bare en halv time før ekslosjonen. Da var det mye trafikk der. Det står ikke til å nekte for at tankene arbeidet litt med dette etterpå.

Rune S.

Ja... Har jo kjørt forbi dette bygget i årevis, som gammel Konnerudramp, og vet godt hvor trafikkert denne gata er.

Ble jo godt engstelig da jeg fikk telefon om smellet like etterpå, tenkte jo på om familie eller venner hadde vært i nærheten da det smalt. Det hele var uhyggelig.

Rune
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu