"Par i hjerter"
Fotograferer ikke i skjul eller ved bruk av åte. Jeg klarte å snike meg relativt tett inn på dette smålomparet i august 2022. Først krøp jeg sakte frem bak noen trær, men allerede da var de klar over mitt nærvær. Gradvis, etter hvert som de ble fortrolig med mitt nærvær, akte jeg meg svært forsiktig frem mot vannkanten slik at jeg satt stille helt åpent foran dem. Etter en time begynte de "å danse", og kom temmelig nær der jeg satt. Det ble etter hvert mye "liv" i tjernet, og det virket ikke som om de var svært brydd av mitt nærvær. Hele seansen varte et par timer. Utrolig spennende. Har tatt mange bilder av forskjellige scener. Hardt lys. Håndholdt. Eksponeringskompensasjon -1. Ikke så lett å få begge smålomene skarpe.
Jotunheimen 05.08.22.
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2023-01-27 08:00:32
    Versjon #2
Utstyr
  • Canon EOS R5
  • RF100-500mm F4.5-7.1 L IS USM
  • Brennvidde500.0mm
  • Blenderf/8
  • Lukker1/2500s
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriFugler
  • Lastet opp
  • Visninger61
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_1154257} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (11)
Arne S.
Å… det må ha vært en flott opplevelse. Har aldri sett disse flotte fuglene andre steder en på bilder. Syntes du har fått begge to skarpe og fine også. Man kan jo selvfølgelig ønske å komme nærmere, men hadde selv vært kjempefornøyd med et sånt bilde.
Mvh Arne
Geir F.
Takk for det, Arne. Smålomen er en sky fugl, og det var utrolig kjekt å være med denne seansen. Har tatt mange bilder fra denne opplevelsen. Legger ut et par linker til seansen der de "danser";
http://fokus.foto.no/bildekritikk/bilde/1151049-dance-me-...p;offset=0
http://fokus.foto.no/bildekritikk/bilde/1149493-dance-me-...utvalgid=0
Jeg har for øvrig tatt mange fugle-, dyre- og naturbilder fra området rundt hytta vår i Jotunheimen. Tålmodighet er stikkordet!
G
Arne S.
Herlige bilder Geir!
Bare å være i Jotunheimen er jo en nytelse i seg selv.
Mvh Arne
kaare F.
et lekkert bilde med fin skarphet bra
Geir B.
Veldig flott og skarpt bilde. Fin komposisjon. Din tålmodighet og utholdenhet ga full uttelling.

MVH

Geir
Geir F.
Takk for kommentarer
G
Arild T.
Et godt fuglebilde med bra skarphet og fine farger.
Fokuspunktet ser ut til å ligge på den borteste fuglen, og det er fin skarphet på hode og halsparti på de begge, men avtar på den nærmeste fuglen , det ser man særlig på bakparten der fjærdrakten ikke er på nivå med hode og halspartt. Når det gjelder utsnittet ville jeg personlig ha beskåret en del i toppen av bildet; da får man på en måte større "nærhet" og fokus på fuglene.
Jeg vet du toler konstruktiv kritikk, men jeg regner med at du ikke er enig med det det jeg skriver:)
Godt nyttår, forresten!


Hilsen Arild



Geir F.
Godt nytt år, Arild, og takk for kommentar.
1. Skarphet/ fokus: Setter fokus på øyet med R5, og siden smålomene ikke ligger i samme plan og dessuten svømmer noe diagonalt er det ikke mulig å få alle deler av begge fuglene like skarpe (som påpekt).
2. Utsnitt: Ser ditt poeng med et tettere utsnitt som vil fokusere mer på smålomene. Bakgrunnen for mitt valg av utsnitt er at kutt oppe medfører et mer panoramisk/ trangt utsnitt med lite dybde som jeg ikke er like fortrolig med samtidig som fuglenes svømmeretning er skrått opp og inn i bildet. Alternativt kunne jeg kuttet både oppe og i front, men da blir smålomene midtstilte. Beskjæring på alle kanter vil medføre økt crop faktor med noe redusert kvalitet på bildet som resultat.
Dette er min vurdering som selvfølgelig ikke er noen fasit.
Takk for at du kommer med utfordrende kommentarer.
G
Rune J.
et fantastisk bilde av smålom. Enig med Arild T om at et kutt i topp hadde gjort seg. Ser poenget med beskjæring og redusert bildekvalitet, samt diagonalen i bildet, men tror likevel at bildet hadde tålt et kutt i toppen. Mvh Rune J
Vidar S.
Vil begynne med å si tusen takk Geir! Du har brukt energi og krefter på å få til dette. Her kan man nyte fruktene så og si helt gratis, fantastisk bilde!

Jeg har heller aldri sett disse fuglene, fascinerende å se, er disse litt forhistorisk i trekkene kanskje?
Vare eller sky, mine umiddelbare tanker bare?.

Helt utrolig stilig å se dette paret på vannet.

Teknisk har du vært dyktig vedrørende skarphet her.
Knivskarpt og flott plassering i forhold til lyset.

Virkelig en sjeldenhet dette Geir!

Mvh
Vidar
Geir F.
Takk for kommentarer også til Rune og Vidar. Ser at beskjæring oppe er et alternativ. Personlig synes jeg det blir litt "trangt". "Luft" rundt disse sky fuglene assosierer jeg med "frihet". Kjekt at andre finner alternative uttrykk.
G
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu