Isfjorden
Isfjorden er ei bygd og et tettsted i Rauma kommune i Møre og Romsdal. Senteret i bygda ligger på Hen, rundt 6 km øst for Åndalsnes. Bygda omkranser den omtrent seks kilometer lange Isfjorden, og strekker seg østover, omtrent én mil innover Grøvdalen og Dalsbygda. Tettstedet har 1343 innbyggere per 1. januar 2022.

Bygda er omkranset av markerte fjelltopper som Kirketaket (1439moh), Gjuratinden (1712moh), Store Venjetind (1852moh) og Romsdalshornet (1550moh).

Elvene Isa, fra Grøvdalen, og Glutra, fra Dalsbygda, møtes og renner sammen ut i Isfjorden. Begge er gode lakseelver.

Isfjorden er kjent som «konfeksjonsindustriens vogge» i Norge. Grunnen til dette var at det var det en utstrakt handel til Nord-Norge fra Rauma. De fleste av Nordlandshandlerne i Rauma, kom fra den forholdsvis lille bygda Isfjorden. Denne handelen ga bygda en enorm optimisme og det blomstret opp med skomakerverksteder og det ble sydd klær nær sagt i alle hjem. Nordlandshandelen utløste et enestående håndverksmiljø. Varene var opprinnelig hjemmeproduserte, men etterhvert ble det etablert flere fabrikker. Dette gjorde at Isfjorden senere har blitt kalt konfeksjonsindustriens vogge i Norge.
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2023-05-04 13:43:40
    Versjon #2
  • Lagt inn: 2023-05-04 18:31:56
    Versjon #3
Utstyr
  • NIKON Z 50
  • NIKKOR Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VR
  • Brennvidde28.0mm
  • Blenderf/8
  • Lukker1/500s
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriLandskap
  • Lastet opp
  • Visninger38
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_1157642} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (10)
Arne S.
Vakre bilder fra Møre og Romsdal dette Agnar. Flott og veldig interessant med all historie og info. også.
Mvh Arne
Keshav N.
Helt enig med Arne.
mvh Keshav
Geir B.
Hei Agnar.
Takk for flotte bilder og interessant historie.

MVH

Geir
Per L.
Flott, veleksponert landskapsbilde med bygda fint plassert mellom fjord og snødekte fjell! Mvh Per
Jostein S.
Hei
Så FLOTT er det altså i Isfjorden!
Er det Romsdalens perle, eller!
Dette ble nesten drømmeaktig, og de skyene gjør det hele magisk!
Holder originalen som soleklar favoritt
Agnar H.
Mange takk til Arne, Keshav, Geir, Per og Jostein for nesten drømmeaktig kommentarer mellom fjord og snødekte fjell. Om dette er Romsdalens perle vet jeg ikke Jostein. De fleste fra vårt distrikt har vel eget hjemsted som Romsdalens perle...

Ellers er bildekommentaren klipp og lim fra vår gode venn Wikipedia.

Legger ved en versjon 3. Det er en totalt uredigert versjon av RAW-filen. Så synes jeg det er en interessant diskusjon hvor mye en ut fra den skal plusse på og legge til. Og beskjære. Jeg har min måte. Ser mange bilder på Facebook og Istagram som er kraftig overredigert. Fargespaken blir dratt til maks. Og så får de masse kommentarer som "Så flott", "Nydelig" osv. Jeg liker det ikke.

Så kan det diskuteres om mine grep her er innafor; for mye eller for lite? Dette synes jeg på generelt grunnlag er spennende å få forskjellige synspunkt på. Hvordan dere andre fremkaller/redigerer bilder. Tips og råd. Kunne godt vært en egen tråd i Forum. Er jo ellers ikke så mye som skjer der.

Det er ofte at det legges ut bilder på Bildekritikken der det klør i fingrene etter å få RAW-filen og komme med egne forslag til beskjæring og redigering. Ikke for å være belærende, men for å komme med innspill. Personlig har jeg lært mye av gode fotografer her, pluss lest meg opp litt på redigering. Har så landet på et nivå som p.t. funker for meg. Kanskje jeg ser annerledes på det om et år eller tre.

Har nå og da plukket fram gamle bilder og ser at den jobben jeg gjorde med redigering for 8-10 år siden ikke er slik jeg ville løst det pr i dag. Slik sett har foto.no vært en nyttig arena for læring og utvikling. Tenker spesielt på heftige diskusjoner om utstyr og redigering som var for en del år side. De fleste av disse dyktige fotografen har forlatt foto.no; sikkert av forskjellige grunner.
Sindre Andre H.
Fine bilda ! Alle med gode farga, lys og skarphet !
Arne S.
Hei igjen Agnar.
Det er nok sikkert dem som ville syntes at også du har dratt litt hardt i fargespakene her Agnar.
Men jeg syntes du sier det veldig fint når du sier at du bruker et nivå som passer for deg.
Vi tar jo i utgangspunktet bilder for oss selv, så derfor bør jo fargene justeres etter egen smak. Selv syntes jeg noen bilder nesten ikke trenger farge mens andre popper mere frem med litt ekstra farge.
Fotografering er jo også en kunstform, og man trenger jo ikke engang bruke riktige farger.
Selv syntes jeg det er spennende at vi kan eksperimentere litt og være litt kunstneriske av og til. Det gjør bare hobbyen mer variert og spennende.
Så er det jo bare en bonus hvis det er fler en en selv som liker det.
Mvh Arne

Agnar H.
Mange takk til Sindre Andre og Arne for hyggelige kommentarer. Det finnes ingen bastante regler for bilderedigering. Det er individuelle preferanser som bestemmer hvor en vil legge lista. Tar stort sett landskapsbilder og da blir det gjerne noe demping av høylys og lysning av de mørke partiene. Som her.

Som en kan se ut fra original RAW her så er det gjort en del justeringer på beskjæring, justering skygge og høylys samt noe oppskarping. Ikke mye mer enn det, beskjeden økning av fargemetning.

For mye for noen, for lite for andre. Passe for meg.
Arne S.
Å det blir veldig fint til slutt også Agnar! :-))
Mvh Arne
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu