-Rødnebbterne-
Rødnebbterne (Sterna paradisaea) er en kystbunden overflatebeitende sjøfugl som tilhører slekten havterner (Sterna) i gruppen terner (Sterninae), ei gruppe som videre inngår som en underfamilie i måkefamilien (Laridae). Arten er en langdistansetrekkfugl, og én av kun to terner som hekker i Norge. Den andre er makrellterne (S. hirundo). Rødnebbterna er en usedvanlig dyktig flyger som trolig trekker lenger enn noen annen fugl i verden. Her fotografert 1000 moh i Jotunheimen.
Rødnebbterne er en slank fugl som blir 28–39 cm land og veier 90–120 g, mens vingespennet utgjør 65–75 cm. Arten skiller seg fra makrellterna gjennom å være noe mindre generelt og gjennom å ha et mindre og noe rundere hode med et kortere rødbrunt nebb. De nedre ekstremitetene er også røde og svært korte, og tærne er utrustet med svømmehud mellom seg. Stjerten er lang og dypt kløftet. Fjærdrakten er i hovedsak lysegrå og hvit, mens hodekappen er sort og rekker fra nebbet og ned til i underkant av øynene langs sidene og til ned mot ryggen i nakken.

Rødnebbterne lever av småfisk, krepsdyr og insekter (voksne og akvatiske larver) som fuglene fanger inntil 50 cm under vannoverflaten. Arten kan henge stille over vannoverflaten og stupe etter byttet, som gjerne er en liten fisk.
Utstyr
  • Canon EOS R5
  • RF100-500mm F4.5-7.1 L IS USM
  • Brennvidde500.0mm
  • Blenderf/7.1
  • Lukker1/3200s
  • Nei
  • AnnetEn meget elegant, rask og dyktig flyger. Utfordrende eksponering pga hardt lys, mørk bakgrunn og kombinasjon av hvit og svart fjærdrakt.
    "One-shot". Håndholdt. Eksponeringskompensasjon -1. Kort lukkertid.
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriFugler
  • Lastet opp
  • Visninger52
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_1163677} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (10)
Olaf M.
Veleksponert og velkomponert motiv. Personlig ville jeg lysnet øyet et par knepp. Interessant kommentar til motivet. Gjør opplevelsen av bildet til en spennende opplevelse
Mvh Olaf
kaare F.
et lekkert bilde bra skarphet bra
Geir F.
Takk for kommentar, Olaf. Jeg er prinsipielt enig i din kommentar. Jeg forsøkte først å lysne øyet uten vesentlig effekt; -det ble faktisk blassere. Dette trass i at bildet er tatt i RAW. Undereksponerte bildet da jeg tok det for å unngå utbrente partier. Siden det ikke ble noe bedre av forsøk på å lyse opp øyet har jeg faktisk gjort det motsatte ved å øke kontrast og senke lyset på øyet. Dette for å markere det litt tydeligere på den helt svarte "hetten".
G
Geir F.
Takk for det, Kaare.
G
Roar K.
God fanget rødnebbterne som jo normalt er ganske rask i lufta.

Roar
Mats L.
Underbart fin bild där allt stämmer. Skärpan sitter där den ska och den ev oskärpa som syns på vingspetsen visar bara med vilken fart den flyger. Lite brus dessutom.
Geir F.
Takk for kommentar, Roar og Mats
G
Harald N.
Flott fluktbilete av rødnebbterna. Fint med interessant og utfyllande tekst.
Mvh Harald
Arne S.
Herlig action foto av Rødnebbterna dette Geir. Kan ikke finne noe jeg ville ha forandre på her. Syntes den lille hvite prikken i øyet fremhever øyet på en fin måte. Mange ganger vanskelig å få frem øye på fugler som har sorte felter rund øynene som her.
Liker også godt all den fine informasjonen som du skriver under bilde. Flott dette Geir :o)
Mvh Arne
Geir F.
Takk for gode tilbakemeldinger, Harald og Arne.
G
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu