Månen er nær
Tutlet meg ut rundt midnatt med stativ og tok noen månebilder med Tamron 300mm linse. Ikke så veldig spennende, men artig!
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2004-12-26 01:59:43
    Versjon #2
Utstyr
  • Canon EOS 20D
  • Tamron 28-300mm
  • Brennvidde300mm
  • Blenderf/18
  • Lukker1/160s
  • FilmtypeDigital ISO 200
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriNattbilder
  • Lastet opp
  • Visninger440
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_120349} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (14)
tor andreas n.

utrolig bra månebilde til å være med en sånn linse. Trodde ikke man fikk et så stort månebilde med en 300 linse. man får vell kanskje ikke noe bedre fokus på en sånn avstand? kunne vært noe skarpere.
Per-Arne H.

Ja, jeg eksperimenterte med forskjellig blender og lukkertid, alt på iso 100 og 200. Lukkertider på 1/160 skal ikke gi noe uskarphet pga bevegelse av månen, og kameraet stod med 2 sekunder delay for å unngå rystelser fra fingre. Da er det stort sett optikken igjen... :) Og det er jo ikke en 10.000-kroners linse det er snakk om, og det er -4 grader, uten varmepose rundt linsen, så det KAN være litt dugg inni...hvem vet. Hadde vært morro å prøve et 300mm L-objektiv på samme innstillingene, men jeg har ikke 40 tusenlapper, desverre. Snufs!
Per-Arne H.

Rettelse: Det bildet er IKKE tatt med tidsforsinkelse, så selv med en solid tripod og 1/160s lukkertid KAN selvsagt fingerfjusk være grunnen til uskarphet. Neste på handlelisten er en fjernutløser, og da skal jeg ut igjen! :)
tor andreas n.

hehe.skal ikke så mye til for å få et litt blurete bilde, .hva koster omentrent den linsa di? er det 70-300 mm?
Jeg skal også invistere i fjernutløser til kamera mitt=) er jo et must. ETTER stativ:P
Per-Arne H.

Linsen er en Tamron AF28-300mm f3.5-6.3 XR Di LD Aspherical blabla, mer info her, hvor vi kjøpte den:
http://www.ddmr.no/index.php?page=vis_produkt&ProduktID=650

Investèr litt penger i et godt stativ. Vi har arvet/knabbet en tung og solid tripod fra svigerfar. Stativet er utrolig stabilt og godt, men veldig kjip å dra med seg på ferie osv, så jeg tror jeg skal kjøpe en monopod. Vi har også en sånn:
http://www.amazon.com/exec/obidos/tg/detail/-/B00006HOKV/...1?v=glance
Kjempefin for hva som helst, bortsett fra de helt store naturbildene hvor den lett forsvinner i gresset. :-)
tor andreas n.

Ok..ikke ille pris på en sånn linse.
Har tenkt å invistere en omentrent 700 kr i stativ. Tror ikke du det holder? Trenger ikke verdens letteste stativ. Man betaler vell ganske så mye ettersom vekta. har jeg fårstått.
Fint å lite stativ den moonpoden:) Handy å ha med seg på flye.
Per-Arne H.

Stativer koster alt fra noen hundrelapper til en halv månedslønn, så det er bare lommeboka og hvor god deal du kan få som stopper deg. Sjekk stativ og forhør deg i fotobutikker, og sjekk så priser online.
Der ligger linker til mange nettbutikker på linksiden her på Foto.no, f.eks DDMR, som du fikk link til over.
Men nå har vi beveget oss langt forbi bildekritikk her. Send meg gjerne en mail på per@12b.no, så kan vi pludre videre via el-post. :)
tor andreas n.

takk for tipsene:) Kan sjekke de linkene. Har ganske godt forhold til fotovideo.no Kjøpte blandt annet EOS der:)
Kan sende mail om det er noe mere jeg lurer på:) har forsåvidt fått vite det jeg lurte på.
Anders F.

Litt uskarpt bilde av månen, det ser ut som et utsnitt av et større bilde, og det er det sikkert (du har jo ikke noe 6000mm-objektiv). Jeg tror det er mer å gå på i bildebehandlingen, med oppskarping (USM), men jeg vet ikke sikkert, så du bør kanskje prøve mer. Versjon 2 ble noe bedre, men ikke bra; de mørke områdene ble så gjengrodd at de går i ett med bakgrunnen.

P.S. Med et f/2.8-objektiv er det ikke sikkert du trenger stativ engang...men stativ er antakelig billigere enn et slikt objektiv. Uansett vil ikke lange lukkertider være idéelt, pga jordens bevegelse i forhold til månen (evt omvendt om du ser det slik).
Per-Arne H.

Okey, takk for tipset. Ja, det er et utsnitt av et vesentlig større bilde, men jeg så ikke helt vitsen med å plage dere med 5-6 millioner sorte punkter. :)
Lukkertiden er såpass kort på dette bildet, og de andre 25 jeg tok den kvelden, at månens bevegelse nok ikke har noe å si på skarpheten, så som jeg nevner, da er det ikke så mye annet som kan påvirke det, annet enn optikken og bevegelse i stativet. Jeg skal gjenta forsøket når jeg får fjernutløseren. Ville vært veldig interessant å låne en 20.000-kroners linse med samme brennvidde for å sammenligne skarpheten i optikken.

Jeg forstår ikke helt hva du mener med ''oppskarping (USM)''. Er ikke USM Canon sin Ultra Sonic Motor system, som gir lydløs og lynrask fokus? Eller er det også et begrep for noe skarphetsgreier?
Lars Erik N.

Det ville nok vært stor forskjell med en dyrere linse og et bedre stativ. Slik det er nå er det veldig uskarpt. USM er noe du bør kjøre på alle bilder. Det er en del av bildebehandlingen og er helt nødvendig på bilder fra Dslr hvis du skal ha frem alle detaljer. USM står også for ''Unsharp mask''. Les her: http://home.online.no/~carnholm/txt/01usm.htm

Jeg har gjort samme som deg. Alle bildene jeg tok av månen var utrolig kjiipe i kvalitet (rett ut av kamera). Etter en tur i PS så syntes jeg selv at jeg fikk frem litt mer:

bilde nr. 62590

Viktig at du bruker RAW formatet til slike bilde. Da har du litt mer å gå på når det gjelder bildebehandlingen.

Mvh
Lars
Per-Arne H.

Jeg håper forkortelsen USM for Unsharp Mask er en lite utbredt forkortelse, for det var utrolig irriterende når du har Canon-optikk. :)
Stativet er nok ikke en feilkilde her, det er garantert. Det blir også litt urettferdig å sammenligne et bilde tatt med 800mm og 300mm, men joda, der er nok litt å hente med Raw og doktorering i PS. Takk for tipsene!
Lars Erik N.

Husk at mitt bilde (på 800 mm) er tatt med et rimelig 400mm zoom linse og et dårlig 2x teleconverter fra soligor!! Du har nok bedre forutsetninger med den linsa du bruker her enn det jeg hadde. USM er nok mye brukt desverre :-)


Lars
Per-Arne H.

Nuhvel, Tokina-linsen ligger ca 2K over Tamron'en i pris, men nok om det.
Poenget er at med 800mm fyller månen vesentlig mer av bildet og du har MERE bilde å jobbe med i Photoshop. Å gå fra kanskje 500*500 pixlers måne til f.eks 1300*1300 (300mm til 800mm, grovt regnet), gir deg vesentlig mer rom for detaljer. :-)
Man kommer ikke unna at mere mm gir mere bilde...desverre. Men som sagt, nytt forsøk med fjernutløser og RAW, og kanskje konverterring hvis julegratiale holder til alt jeg vil ha. :)
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu