Januar lys
Med månen rett opp og sola til høyre ble lyset av det spesielle slaget. Ganske mørkt men flotte farger til tross. Månen lyste opp forgrunnen min og sola satte farger på frostrøyken i horisonten. En heldig setting for mæ med andre ord. E det likanes eller?

MVH Kay:-)
Fotograf
Utstyr
  • 20D
  • Tamron 28-75mm XR DI F/2.8
  • Brennvidde28mm
  • Blender-
  • Lukker30s
  • Nei
  • Annet- Stativ
    - Fjernutløser
    - Manuel fokus
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriNatur
  • Lastet opp
  • Visninger1524
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_123976} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (49)
Bjørn H.
Hei Kai ....

Æ lik det, og det e meget likanæs :))

Her serverer du et deilig bilde ..

Herlige toner og flott lys ... og teknisk bra som alltid -

Tja...... har vel ikke noe særlig å pirke på, annet en at du kan rense og fjerne noen flekker som ligger litt under sola ...

Topp det hæær ...

Bjørn ;¤
Gaute B.
Ja, det her er flott som vanlig. Det er godt å få litt lys i hverdagen igjen.......
Vegard L.
Hei Kay. Flott bilde med fint lys. Det hadde kanskje vært en tanke å ta et bilde der månen ikke var overeksponert og klonet denne inn i bildet?. Ellers er bildet bra teknisk. Det hadde vært interessant å se et bilde i breddeformat av dette motivet for å se hvordan det hadde funket.
Mvh Vegard
Jan M.
Fint bilde med gode farger
Venche J.
Flott dette, men hadde det vært mitt bilde ville jeg rett og slett latt være å ta med månen. Tror et kvadratisk format hadde løftet bildet adskillig, sett med mine øyne.

Lyset ute ved havet nå er jo bare ubeskrivelig. :)

Wenche.

Hege J.
Dette kan du, Kay!
Et nydelig bilde, helt enkelt. :)
Har ingenting å utsette her...

Mvh Hege
Jan R O.
Hei
Synes ikkedette var av dine bedre. Noe kjedlig forgrunn og mye himmel. Tror nesten jeg ville vurdert midtstilt måne, men uansette middels bilde.
Jan
Kay R.
Hei. Takker for kommentarer

Bjørn: litt slurv fra min side. Flekkene burde selvsagt ikke vært med.
Vegard: Vel, månen vil jo alltid være over eksponert i slike bilder. Sjøl synes æ det e passende og at en slik måne e vel så fin som en klar måne. Å manipulere inn en måne e noe æ alldri gjør...!!!
Wenche: Fint å høre din mening men æ e nok totalt uenig. Synes månen hører til bildet og et kvadratis format kommer ikke ut av brikken....!!!

Takk til Gaute, Jan, Hege og Jan R også...

MVH Kay:-)
Jan R O.
Enig i at du ikke skal klone inn en måte, det vil trolig se kunstig ut. Mange har forsøkt dette opp gjennom årene, med mindre hell etter min mening.
Jan
Stine J.
Fantastisk flott lys! Syns alt stemmer her og har ingenting å utsette. Veldig bra dette, Kay. :-)
mvh Stine
Inger Anne Maritsdotter V.
Hei Kay

Liker både formatet og bildeutsnittet ,
velkomponert og med masser av fin stemning , du har utnytta lyset bra her,
månen ser litt utflytende ut ( for lang lukkertid?) men ikke sjenerende ,
syns dette var bra:)

Mvh Inger Anne
Frank N.
Fint bilde. Liker kompen din og du har fanger noen lekkre farger.
Kjetil S.
Hei Kay.
Flekk under solen? :) står sola så høyt i Vadsø nå på denne tiden?..hehe.
Ser du har prøvd å dempe månen og vet ikke helt hva jeg mener om det. Ble vel litt kunstig.
Flott lys, stemning og farger i bildet som jeg nok ville komponert uten månen.
Liker spesielt forgrunne godt.

Ha en fin kveld.

K :-)
Kristoffer R.
Hei Kay,
Flott fanget stemning her -- mye du har hentet fra lite lys her! Jeg synes kanskje den utbrente sola tar litt mye oppmerksomhet, men ellers var dette veldig ålreit. Absolutt likandes, altså.
Elin B.
Nydelig bilde..ikke noe å utsette på her :)

Mvh
Elin
Grethe B.
Vakkert og stemningsfullt, teknisk upåklagelig for meg iallefall.
Stilig måne, satte en spiss på det hele! Flott lys i det hele tatt! Likandes ja, flott!!

mvh
gt
Bjarne B.
Et nydelig vinterlys Kay, med farger som er pastellaktige i fargetonene og topp teknisk utførelse. Absolutt likandes, ja!

Mvh Bjarne
Arnstein P. F.
Et lite spørsmål til denne utrolig flotte naturskildring - hvorfor kommer det fram ''stråler'' rundt månen? Er det brukt spesielt filter, eller...? Selv likte jeg fargene, lyset og stemningen i den nederste del av bildet.
Mvh Arnstein
Inger-Lise S.
Hei Kay! Dette var nydelig. Vakre farger og jeg har sansen for den store forgrunnen.Flott lys.
Ser ut til at du har etpar flekker på objektivet ditt..Under sola og øverste sky.
Ellers bare flott etter min mening.

Inger-Lise:)
Roger K.
Hei hei Kay!
Nå har du en kjempeflott tid lysmessig å fotografere i. Skille mellom dag/kveld i sør/nord kommer godt frem så langt nord. Jeg ble veldig fascinert av dette den tiden jeg var på Svalbard hvor dette var enda mere fremtredende. Har ikke noe å pirke på her. Bare nyter et bilde som bør få stå slik det er.

Ha en fin kveld

mvh RK
Kurt S.
Hei.
Utrolig vakkert lys, flotte fargetoner og et nydelig bilde.
Ang. månen: Den kan bare være som den er. Teknisk lot det seg neppe gjøre å unngå at den ble utbrent. Iallefall ikke på det tidspunktet da du tok dette bildet. Å manipulere inn en måne er jeg heller ikke for. Det vil nesten alltid virke unaturlig. Derfor: La månen være som den er. Fotografi blir uansett aldri virkelighet. Siden du har lagt ut bildet her på galleriet har jeg lov å si: Synes månen ble ''kul.'' -:)
Strålene rundt månen tror jeg avhenger av hvilken blenderåpning du bruker.
Hvilken iso hadde du forresten her ? Bildet ble jo veldig klart og fint uten antydning til korning.
mvh Kurt
Kurt S.
Sa du hadde lagt bildet ut på galleriet. Ser nå at det er på bildekritikken.
Det gikk litt i ball her. Ja, ja det er sent på natta.
God Natt.
Kay R.
Takker for kommentarer...

Kjetil: Sorry, gikk litt i ball for mæ. Regner med du skjønte ka æ mente. Vi har selvfølgelig akkurat sett årets første glimt av sola og den står nok ikke så høyt nei... :-D

Arnstein: Her e det ikke brukt noe slags filter nei. Eksponeringen e gjort på ettermiddag/kveld. (passe mørkt). Lysforskjellene ble sikkert ikke så enorm som de hadde blitt på en nattehimmel. Fikk pene stråler istede for utbrent kant rundt månen. Som Kurt sier har nok dette også med blenderen å gjøre. ser faktisk mer ut som sol en måne, men det e faktisk månen du ser. Sola lyser inn fra høyre... Det e lurt å ta slike bilder før det blir alt for mørkt. Detaljene kommer bedre frem samtidig som eksponeringen blir litt lettere.

Kurt: bildet e tatt med iso 200 raw. At det e lite støy takker æ min 20d for. Slike bilder e av en annen verden med dette kameraet. Du får låv til å si ''kul'' måne på bildekritikken også...he,he... så vanskelig kan man vel ikke være. Om det e bildegalleriet eller bildekritikken spiller liten rolle for mæ. Setter stort sett ikke ut mer en et bilde i uken, så da tenker æ at det alikevel kan stå på kritikken... Kritikk e jo både positiv og negativ som du vet. Glad for din positive..he,he..

Ha en fin natt folkens...
MVH Kay:-)
Johan K.
Hei
Flott bilde dette. Liker komposisjonen meget godt. Og fargene, lekre.
Men jeg blir ikke fult så glad i den utbrente månen. Men, det er jo ikke å unngå å få den utbrent på denne typen bilder. Lime inn en ny blir vel i drøyeste laget. Så da får det heller være slik det er. For jeg tror ikke bildet fungerer fullt så bra uten noe som helst der oppe.
Likevel, flott bilde synes jeg.

Johan
Odd Tore S.
Det går mot lysere tider, det viser bildet ditt som forresten har ganske typisk Kay R. stil.
Når det gjelder diskusjonen om månen bør man gjerne spørre seg om hva som skal styre valget: Skal månen se ut slik som vi ser den når vi ser dette motivet, dvs. lys og med tegning, eller skal vi la fototeknikken diktere hva som er et akseptablet resultat? Om fototeknikken hadde kommet lenger, ville det vært mulig å få til en måne som så mer slik ut som når vi ser den med øynene.
Hvis vi går tilbake til s/h og ortofilm som var ekstremt følsom for blått, ble det svenske flagget et mørkere kors på lys grunn. Ved å bruke gulfilter kunne det fikses. Var det manipulasjon?
Er det uakseptabel manifpulasjon å ta to bilder av samme motiv rett etter hverandre, eksponere det ene etter landskapet, og det andre etter månen, og så føye dem sammen? Det man gjør da er jo å rette opp en teknisk svakhet med dagens fototeknikk. Forutsetningen er naturligvis at sluttresultatet skal være naturlig, dvs. usynlig for den som betrakter bildet.
Om man limer inn månen fra et annet motiv eller skifter brennvidde blir saken en annen. Jeg er såpass purist at jeg ikke synes noe om det ved naturfotografering. For bilder som utgir seg for å være manipulasjoner blir saken naturligvis en annen.
Angående 20D og støy: Jeg har prøvd 20D på mange nattbilder nå. Det blir bra, men ikke helt støyfritt i mørke partier selv ved ISO100. Når bildet resizes til tillatt format her, synes jeg at støyen øker og får et mye mer grovkornet preg. Har du lignende erfaringer også, eller kløner jeg? Jeg bruker bikubisk resizing, som skal være det beste som er tilgjengelig i PS. Bildene ferdigbehandles bortsett fra usm i fullt antall pixler.
Odd Tore
Tom R.
Hei Kay. Dette falt i smak hos meg. Likte kompen med den høye himmelen.
Herlige farger med en fin forgrunn som løfter bilde. Flekene er nevnt, kanskje du må få renset brikken. Ha forsatt en fin fotodag.

Tom:)
Kristian S.
Enkelt og fint, men tror man blir fort lei... Kanskje det kunne vært litt penere lys?

KES
Steinulf L.
Svært vakkert. Har imidlertid sans for OTS's argumentasjon om månen. Man må kunne rette opp fototekbiske svakheter.
Stig B.
Fin komposisjon, der månen gir det fine høydeformatet i dette tilfellet. Fine fargetoner, som alltid fra deg.

Mvh Stig
Nina S.
Veldig vakkert dette ja, enig om dette med månen, tror vel så vakkert uten.
Mvh Nina
Rune H.
Hei :)
Du spør om det er likanes - så absolutt!
Mange kommentarer overfor - men at månen skal kuttes, eller midtstilles støtter jeg ikke!
Liker komposisjonen slik den er! I forgrunnen har du diagonallinjer ned mot høyre hjørne, bak horisontlinja så lager skyene diagonalvirkning ned mot venstre. At så da månen er oppe til venstre blir da riktig for meg!
Rune :)
Lars Christian H.
overlater til de andre å komme med utdypende svar :) Jeg har bare ett ord å si: Vakkert.
Kay R.
Hei..
Takker for innspill...

Månen e jo nevnt av flere som et litt utbrent element i bildet. Det e jo selvsagt sant. Det e jo opp til en hver å si om dette e likanes eller ikke. Som sagt e æ ganske glad i denne effekten på månen. I så måte kan man jo si det samme om vannet på slike lange eksponeringer. I virkeligheten e det jo ganske kraftige bølger og god vind, men den lange eksponeringen får det jo til å se stille og øde ut i en flat struktur... Burde dette også rettes opp?. Skjønner godt at mange gjør dette på sine bilder. Dæm har min fulle forståelse og æ ser slett ikke ned på det. Alle har sin stil og gjør det på sin måte. Så lenge det gjøres på en god måte e det jo mulig å oppnå praktfulle resultater med denne teknikken.
Poenget mitt e bare at æ e en av dæm som ikke gjør det. Ikke fordi æ ser ned på teknikken, men fordi æ utfordrer mæ sjøl som fotograf til å få et best mulig resultat under opptak. Tenker på samme måte når det kommer til komposisjon. Prøver å gjøre den så godt som ferdig under opptak så cropping blir minimal. Selvsagt også en fordel når bildet skal skrives ut.... Nevner bare dette så Dere skal skjønne kordan æ tenker. Alt handler egentlig bare om min måte å gjøre ting på. Ser ALLDRI ned på at folk benytter seg av de teknikker som finnes....

Odd Tore: Vel, som tidligere nevnt e æ meget fornøyd med det lave støynivet som kommer fra 20d. Har fått noen bilder kor støyen kommer mer frem, men det har vel også en del med forskjellige eksponerings teknikker å gjøre. Dette e ikke noe som har plaget meg nevneverdig. Stort sett har mine opptak kommet ut ganske støyfritt. Du ''kløner'' helt sikkert ikke, men æ opplever bare ikke de samme probleman som du nevner...hmmm...

Takk til alle for kritikk...
Ha en fin natt..

MVH Kay:-)

Odd Tore S.
Hei igjen!
Etter å ha sett problemene som andre har (med D100), forstår jeg at både 300D og 20D er bra så lenge man ikke undereksponerer og må lysne opp etterpå i PS, og at jeg kanskje stiller for høye krav.
Like fullt ser jeg behov for å fjerne fargestøy i mørke partier, så her må mer forskning til.
Jeg er forresten helt enig med deg i at så mye som mulig skal gjøres under opptak. Men av og til kommer man ikke i mål i forhold til målsettingen.
Om jeg føler for det, kommer jeg til å legge ut et industrifoto hvor månen ser ut som en kjempestor stjerne. Det var det jeg ønsket også på det motivet. Slik ser den ut på originalfilen også. Regner med at det blir noen kommentarer på den.
Odd Tore
Odd Arild E.
Flott bilde med et flott lys - både fra måner og sol. Månen slik den er her går godt an. Fore øvrig får en gjøre det en mener gjør bildet slik en ønsker det, både ved opptaket og ved etterbehandlingen. Foto- og etterbehandlingsteknikken får en så beskrive, spesielt dersom manipulasjonene endrer bildet vesentlig.
Odd A
Asbjørn M.
Fløyelsmykt og behagelig å se på dette.
Som nevnt tidlegere, et Kay R. bilde!
Du har din spesielle stil med metta farger og myke toner.
Det kler bildene dine. Som sagt, det er din signatur! ;-)
Håvard M.
Hei Kay
Fint vinterbilde som du har tatt, skyene ser ut som fjell i bakgrunnen.

Mvh Håvard.
Ketil M.
Vakkert og flott at du tar det slik du gjør det!
Janne L.
Nydeligt bildet av et flott landskap. Flott med solen. Stille og fredelig stemning over bildet.
Janne
Odd Eirik S.
Motivmessig er det meget pent å se på. Plassering av elementene stemmer bra og bildet har en innbydene stemning.
Flott forgrunn med fin diagonal som leder innover i bildet. Der treffer man den mørkeste delen av skybanken og ledes mot det lyse partiet i høyresiden. Som en flott motvekt til dette har man månen høyt oppe på himmelen. Jo her stemmer det meste. Fin balanse i bildet.

Ser at det er store diskusjoner vedrørende månen. Jeg tenker gjerne på hva som er salgbart og i hvilken form det skal selges. Jeg gjorde en test med noen bilder som er tatt i motlys en klar vinterdag der sola kommer midt i mot. Blå himmel og noen snødekte trær. Når utropene ''å så nydelig'' kom så gjaldt det spesielt et bilde der sola er fullstendig utbrent litt oppe i høyre hjørnet på bildet. I forbindelse med en julemesse så solgte jeg en del julekort her før jul. Dette var et av de motivene som gikk unna.

Mitt generelle inntrykk er at det er et sprik mellom det som forventes/kreves av bildene på dotten og det som er salgbar vare utenfor.
Men hjelpen og vurderingene jeg får her på dotten ser jeg på som uvurderlig og et redskap for å komme meg et hakk videre. Tror aldri jeg vil eller kan akseptere at noen skal diktere hva som er riktig eller galt. For hvem kan vel si det. I så fall hadde det ikke vært særlig mangfold innen fotokunsten. Det er helt greit med retningslinjer. Men der stopper det.

Synes vi har svært sammenfallende meninger. Du gjør ting på din måte, jeg på min og slik skal det være. Jeg benytter de verktøy som er tilgjengelig for å skape bildet slik jeg vil ha det. Som oftest kommer det ut av kamera slik jeg ser ønsker det. Men kloner gjerne litt om det er nødvendig. Dette kaller jeg ikke manipulasjon. Skulle man opplyse om alle slike detaljer så tror jeg det hadde blitt for mye av det gode. Er ikke tilhenger av å klone inn elementer som ikke var i bildet opprinnelig. Men en å fikse litt på månen gjør jeg om det faller seg naturlig.

Du nevner dette med utskrift. Der har jeg lært en ting. Ikke komponer for trangt. En periode var jeg veldig flink til dette. Men i ettertid oppdaget jeg jo at det var umulig å levere bilder i alle formater når komposisjonen fylte hele ramma. Nå beregner jeg meg litt å gå på slik at jeg kan levere flere formater uten å måtte beskjære bildene så deler av motivet blir borte.

Til slutt litt pirk. På min skjerm som er HW kalibrert så ser jeg banding i fargene på himmelen. Min erfaring vedrørende dette er bruk av feil fargerom under innlasting av og i etterbehandlingen av bildet. Nå ser jeg at du har knyttet en ukjent profil til bildet. T766 6500K høres ut som en skjermprofil og burde vel ikke benyttes som fargeprofil for et bilde. Jeg jobber alltid i Adobe RGB (1998) fargerom. Helt fra RAW til bildet er ferdigbehandlet og lagret. Etter dette konverterer jeg til det fargerom jeg skal benytte for destinasjonen. sRGB for WEB eller Epson for utskrift. Med Adobe 7.0 eller høyere benyttes skjermens profil for å gjengi fargene riktig på skjermen. Nå er jo skjermprofilene basert på sRGB så det gjør jo kanskje ikke så store forskjellen om du benytter den når bildet lagres for WEB visning. Det verste er om bildet tas fra RAW format med en sRGB profile. Har flere nattbilder der jeg har sjekket og sett at banding oppstår hvis jeg benytter sRGB men ikke når jeg benytter Adobe RGB (1998) eller profiler med videre fargeområde son Widegamut eller Pro Photo.
Du ka lese mye mer om dette her: http://www.drycreekphoto.com/Learn/profiles.htm
Mulig dette er kjent for deg, men det skader vel neppe om jeg nevner det.

Litt pirk helt til slutt. Synes det ser ut som om månen er lysblå i midten. Var den slik i orginalfilen eller har du brukt burn tool? Det strider litt mot mine erfaringer at det er mer fargegjengivelse i midten av månen en det er i ringen rundt. Så her ville jeg ha valgt fargen i midten med Color Select, benyttet Hue/Saturation til å få frem et gulere toning. Tilslutt glattet det hele med Smudge tool.

Ble vel litt i overkant av hva en kommentar skal inneholde.

Uansett så er bildet dit meget severdig og det falt godt i smak hos meg.

mvh
OddES
Kay R.
Hei Odd Eirik..

Ser du har hatt veldig god tid igår kveld. Takker for en god innlevelse og fordypning i bildet. allltid ekstra artig det....
Først til fargeprofilen: Vel som du selv sier brukes t766 som er min eiza monitor fargeprofil. Det er kun for webfremvisning. Bilde er både tatt og behandlet i adobe rgb. Går mye samme vei som dæ. endrer profil til destinasjon eller formål helt til slutt når bilde er ferdigbehandlet. Du har kanskje rett i at sluttprofilen og jpg-komprimeringen gir en litt uønskeli effekt. Orginalfilen ser ikke helt slik ut.

Har ikke brukt burn tool på månen. Har derrimot lekt litt med selective color og kanskje vært litt for hard på grøten... La litt rødtone i de hvite skyene uten å tenke på månen. Så faktisk ikke det sjøl før du nevnte det.. Så litt slurv fra min side. Da e det jo godt at du minner mæ på det...
Takker for en god kommentar...

Takker til alle andre som også har bidratt under mitt bilde..
MVH Kay:-)
Lars Åke A.
'Men kloner gjerne litt om det er nødvendig. Dette kaller jeg ikke manipulasjon.''

Jeg kaller det manipulasjon. Støtter dem som ikke kloner.
Odd Eirik S.
Din lek med selective color ante meg. Når jeg valgte fargen i månen så dukket den samme fargen opp i skyene nede til høyre.

mvh
OddES
Jonny E.
Hei hei Kay

Månen passer jo godt inn der den e, men måtte du bruke 30 s lukkertid
for og få frem detaljan eller kunna du klart deg med kortare
lukkertid for og få månen bedre eksponert?
Eg liker ellers bildet godt, men det va no den der månen.....

Ha ei god natt

. JonnyE
Anya K.
Utrolig flott bilde.. igjen :)
Avsluttet .
Velig flott bilde både teknisk og fint å se på.

Forgrunnen er noe mørk men det er fint slik at man ser himmelen og høydeperspektivet.
Veldig flott bilde.

K.L
Avsluttet .
Hei Kay

Delikate toner og nydelig komp. Dette kan du godt Kay! Jeg har ikke mye mer å tillegge enn det som allerede er sagt.

MvhJRH
Vegard L.
Jeg har ventet på nye bilder fra din side, men du kommer vel sterkt tilbake?
Mvh Vegard
Rolf J.
Hallo Kay.
Dette er likande bilde, meget vakre farger, liker utsnittet og synes ikke at månen skal bort. De som ser solen på bildet får ved anledning ta seg en tur å besøke deg en vinterdag.
Det tekniske er allerede grundig belyst og jeg har ikke noe å tilføye.
Rolf
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu