min kjæreste har et gammelt kamera som likner et trekkspill. Dette har stirret på meg såpass lenge at det fortjente å bli foreviget. Selv kjører jeg hovedsaklig digitalt ,både når det gjelder musikk og foto.Det har med kontroll å gjøre. alikevel vil min fascinasjon alltid ligge mer mot det analoge og akustiske. Jeg synes vinyl, gamle speilreflekser, violiner og orgler har en historie. Deres enkelhet gjør at man må gå mer inn i tingen og elske den og lære å utnytte den.
Jeg holdt på med mørkerom og fremkalling i 1992, men fant fort ut at det drepte min motivasjon totalt. ikke pga fremkallingen, men kameraet. tror jeg da. Min mor ga meg det til 18-års dagen. Et hun hadde kjøpt som var smuglergods eller noe på 70-tallet. Da kostet det 6000, så jeg vil tro det var rimlig bra i forhold til den tids pengeverdi. Dette kom altså en vakker dag i januar i en pakke til skjeberg folkehøyskole utenfor fredrikstad, hvor jeg da levde og herjet. Jeg knipset løs til den store gullmedaljen og gikk virkelig inn for å finne gode vinkler og motiver. Hadde allerede da lekt meg med film lenge og det klødde virkelig i fingrene. Jeg satt i mørkerommet. Klokken tikket og jeg ventet. Endelig. Denne feelingen var som julaften når man var liten. Så mye gledet jeg meg. Jeg tar ut negativene av trommelen, skyller dem og alt det der. Spennende. Men så...helt blank. Jeg ruller og ruller. ops, der kom et bilde. Det var dritbra. Topp kontraster og fett komponert. Så blank leeeeeeenge. Og så et bilde til. Jeg kjørte noen filmer til og lånte kamera av en kompis...Alikevel følte jeg at det ble altfor mye tilfeldigheter, og det å miste bilder for meg, er som å skjære i malerier. Det kan aldri gjenskapes, og selv om bildene var dårlige, får man aldri vite det sikkert. Eller om de var american photographer forsider. Derfor droppet jeg alle tilfeldighetene og fortsatte med musikken og filmingen. Så kom de digitale kameraene og endelig fikk jeg sjansen til å lage det jeg ville uten flere tilfeldigheter. Art by accident er bra det, men det skal være frivillig, ikke tvang. Dette kameraet som jeg har tatt bilde av har jeg ikke brukt selv, men jeg tipper det ville blitt mange fine slåsskamper, tilfeldigheter og frustrasjoner. Lenge leve teknologien, og respekt til de som orker nostalgien.
Bildet inngår i albumet mellom himmel og jord -
Utstyr
  • -
  • -
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriDiverse
  • Lastet opp
  • Visninger766
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_131549} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (5)
Knut-Inge J.

Mykje bra mellom himmel og jord.... Litt usikker på kva du vil formidla, men ein gang var jo dette eit klenodium. Støvet fortel imidlertid at tida har løpt frå det. The times they are a-changing, særleg mellom himmel og jord...
Det tekniske er det jo lite å setja fingeren på.
Tarjei Ekenes K.

historien kom etter kommentaren din, så der har vi det.

blir som en naken dame på sidene dette,
men ikke noe mer, vil jeg tro...

måtte nesten bare legge den i en mappe, følte jeg
kunne kanskje vært en annen'

:-D ! sånn tar jei av !
Ådne K.

Artig fortelling du har lagt til dette bildet. Velger å ikke kommentere selve bildet du har lagt ut her. Er ikke ofte man får så mye bakgrunnsinfo, men det er jo bare hyggelig. Jeg får bare si at det er bra at du blei dratt inn i stillbildefoto igjen når det digitale kom på banen, for du har bidratt med mange stilige og teknisk gode bilder her på dotten. Liker spesielt katteserien din. Prøver selv å overtale moren min til å la meg bruke et gammelt brownie kamera som hun har liggende, men typisk at affeksjonsverdien skal råde over verdien av at noe faktisk bør bli brukt til hva det er laget for :)
Stå på videre!

-ÅK-
Kristoffer L.

Dette bildet gir nostalgiske assosiasjoner.

Da jeg var litt mer enn en neve stor, fikk jeg overta min fars første kamera, et Kodak Vest Pocket belgkamera (trolig anskaffet omkring 1930, da han var 12 år gammel). Kameraet var så lite at når det var foldet sammen, fikk det plass i en skjortelomme. Det brukte 126-film, og hadde til og med databakstykke - en liten luke en kunne skyve ned på bakstykket, slik at en kunne notere med en styluspenn på filmens dekkpapir. Trykket fra pennen gikk gjennom dekkpapiret og inn på filmemulsjonen, slik at skriften ble synlig i nedre kant av bildene, når de ble kopiert.

Som guttunge tok jeg endel bilder med dette kameraet, som faktisk fungerte helt utmerket - og fortsatt gjør det, om 126-film skulle la seg skaffe.

På grunn av sin alder, belgen mm. ble dette kameraet en inngangsport til fotografi som for meg også var omgitt av adskillig mystikk. Til tross for at jeg har hatt en god del kameraer etter dette, har mystikken holdt seg. Jeg behøver ikke engang kjenne særlig godt etter.

- Kristoffer
Kjell G.

Jeg kom tilfeldigvis innom og fant dette bildet som umiddelbart aktiverte nostalgi. Et teknisk bra og interessant bilde som også bringer tankene til alle kassene som står rundt omkring med førsteklasses, filmbasert utstyr som fallbys til kilopris, fordi den digitale verden har festet grepet så utrolig raskt og kraftig.

mvh kjellg
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu