Storskarv 030905 II
Storskarven, nå minst 5 stk., ser foreløpig ut til å ha tatt permanent opphold på Østensjøvannet. Kanskje en problematisk konkurrent til toppdykkerne.
Utstyr
  • Canon 1D Mk.II
  • Can 500/4+2x konv.
  • Brennvidde1000mm
  • Blenderf/11
  • Lukker1/500s
  • FilmtypeISO 400 RAW
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriNatur
  • Lastet opp
  • Visninger1829
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_159823} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (37)
Tore K.
Naturbilder med Liv og uttykk.
Det liker jeg.

Skarpt og detaljert.
Skarven har til og med
kontaktlinsene på.
Artig med virkningen av vannet.

Bestemt kar denne dykkeren.

--T
Odd Tore S.
Ut fra mine forutsetninger for å bedømme bilder som dette må jeg bare si at dette er helt overbevisende utført, skarphet, farger, posisjon av fuglen.
Jeg vil spesielt fremheve ''ansiktsuttrykket'' og de glatte linjene med speilinger og farger i vannet.
Siden det er en debatt i gang om smisk & co vil jeg også understreke at dette er min ærlige mening uten noen form for baktanker.
Hvordan gikk det med fotofangsten 091005?
Odd Tore
Espen A. I.
Dette er den største farveklatten jeg har sett på lenge. Vakkert og etter min unge forstand perfekt. Du er et ikon for oss alle Carsten, dine bilder er flott inspirasjon.

Mvh Espen AI
ingebjørg fyrileiv g.
Et flott bilde av en flott fugl. Kan ikke komme med noe konstruktiv kritikk her. Skarpt, fine farger og gode linjer og dynamikk i bølgene. Kjempefint.

-ingebjørg
Lasse H.
:-0

Heisann, dette var et bilde som omtrent slår seg vei gjennom synsnervene. Vil si dette sitter som et skudd, farger, skarphet og ikke minst de markerte horisontale linjene gjør bildet til et usedvanlig skue. Bildet er svært bra men jeg vil ikke si det er avslappende å se på i lengre tid, grunnet de enorme kontrastene i speilingene på vannet.

Mvh
Lasse
Carsten A.
Takk for kommentarer.

Dette var et av mine aller første møter med storskarven på Østensjøvannet, akkurat her passet den på å dukke opp på noenlunde brukbart hold og i fint lys. I slike situasjoner gir meget lange brennvidder svært gode muligheter. Det er generelt riktig at godt teknisk utstyr ikke er noe selvsagt og nødvendig for å lage bilder, men like selvsagt er det at i endel fotosituasjoner, f.eks. når det gjelder naturopptak, er forholdsvis avansert utstyr, f.eks. i form av meget lange brennvidder, mye av en forutsetning. Ellers har storskarven her noen relativt forutsigelige vaner, har man etterhvert litt peiling på dem blir det enklere å løse det fotografiske. Det går faktisk an å beregne sånn noenlunde hvor den vil dukke opp etter en svømmetur, og her var jeg ganske heldig med mine beregninger og en løpetur på ca. 75 meter.

Når det gjelder det fotografiske utbyttet fra onsdag 5. okt. 05 som Odd Tore S. spør etter så ligger et av dem her: bilde nr. 198664 - jeg møter ellers så mange hyggelige og interesserte folk på Ø-vannet at det blir ganske vanskelig å holde styr på hvem man traff når og under hva slags forhold. Ø-vannet gir ikke bare naturopplevelser og muligheter for foto, det er faktisk også en fin sosial møteplass!

MVH CA
Geir Arne M.

Det er i tillegg til nærmest perfekt teknisk også en meget god komposisjon.
Linjene i vannet - fuglens positur - der den nærmest vil ''komme og ta deg''

Jeg går ut fra at dette ikke er noe stort utsnitt ?

Et aldeles nydelig bilde Carsten.


mvh
geir
Odd Tore S.
Jeg mente 09. oktober, skarv i fin profil på påle. Det så ganske spennende ut med stor nok Canon. Og jeg er aldri synlig.
Odd Tore
Ann F.
Kjære Carsten, kan du en gang være så snill å legge ut et bilde som
1) IKKE er teknisk så perfekt som jeg i min amatørverden kan se det;
2) IKKE har nydelige farger som omkranser og fremhever fuglen;
3) IKKE får oss naturinteresserte med skarve lyssvake 300 mm til å innse at fugler og dyr får man la være, blomster står oftest uutfordrende stille og er allerede fotografert for-, bak-, neden- og ovenfra av så mange at det knapt BØR gjøres på nytt, og følgelig fører alt dette samlet til en sinnsstemning hvor man vurderer å begynne med stavsprang (det MÅ da være enklere enn å få til et duganes fuglefoto), hekling av rosa sengehygger og/eller rote frem de gamle penslene for porselensmaling fra innerst i boden.

That aside, bildet er vakkert. Og ikke har jeg sett skarvens øye så nær noen gang.
Og mens jeg nå er inne på ett av dine bilder, bilde nr. 198664 viser interessante lysforhold og vanlig uorganisert masseoppflyvelse.

Mvh Ann

Jeg må se å komme meg til Ø-vannet igjen, ser jeg.
;-)
kai j.
Dette var virkelig en lekkerbisken Carsten, nydelige speilinger og en spennende plassering av skarven.
Knallbra.

Mvh Kai jensen
Kjartan T.
Lys, miljø og fugl er virkelig godt på dette bildet. Jeg for min del lurer litt på hvorfor du har valgt denne komposisjonen? For meg fungerer det ikke at du har kappet fuglen og midtstilt hodet, noe som fører til en veldig tom flate på høyre side i bildet. Jo, bølgene er vakre, men bildet er klart best i den delen der fuglen speiler seg i vannflata. Jeg savner å se mer av mellomskarven.

Ellers et beundringsverdig bilde fra deg igjen.
Kjell G.
Denna haru vøri hældig med, Carsten!
(Med hell menes ikke flaks). Dristig midtstilling, som du helt sikkert har gjort bevisst.

Dette er et veldig flott bilde!

mvh kjellg
Lars-Anders M.
Jeg syns kontrasten virker unaturlig skarp. Ellers ok.
Tor-Ståle H.
Hei Carsten,

Du hadde et tidligere bilde, bilde nr. 179525, som virkelig var (les: fremdeles er!) et meget bra bilde mht. skarphet og farger.

Dette bildet (fra samme opptak?) har et utrolig bra fargespill mellom refleksjoner i vannet og toppdykkerens fjærdrakt. Men som bla. Hr. Mosskull bemerker, blir det for skarpt, det avsløres spesielt i fjærdrakten på halsen.

Utsnittet med bare halv fugle er jeg personlig ikke fan av.
Rune Edvin H.
Stilig, dog litt hard kontrast i fuglens ansikt.
Rune
Tor-Ståle H.
'toppdykkerens fjærdrakt'' - skal selvfølgelig være ''skarvens fjærdrakt''...
Anders Patrick K.
Jeg syns bildet satt godt, fargespillet pent, men etter min mening litt for mye metning. Virker som du har skrudd opp metninga i PS eller lignende, og overdrevet litt. Mulig det er lyset og at det er helt naturlig, men det virker ikke sånn.

apk
Anders Patrick K.
Jeg syns bildet satt godt, fargespillet pent, men etter min mening litt for mye metning. Virker som du har skrudd opp metninga i PS eller lignende, og overdrevet litt. Mulig det er lyset og at det er helt naturlig, men det virker ikke sånn.

apk
Helge A.
Her syns jeg vannflaten konkurrerer med fuglen om oppmerksomheten, og at førstnevnte vinner. Ellers skarpt og fint bilde av skarven.

Helge
Ketil K.
Synes dette ble noe mer enn et skarve skarvebilde! Selv om det var relativt lang avstand til skarven i opptaksøyeblikket, og det er blitt litt lav skarphet på halsen, skulle ikke det bety noe for totalinntrykket av en flott komposisjon og et bilde med smell i.

Et bilde som ikke står tilbake for Jan Wærness bilde nr. 115242 , ditt har finere vanntegninger, se ellers Jan Wærness’ skarveportrett bilde nr. 104546 av skarv i vårdrakt. Et slikt motiv får bli en annen utfordring!

Enig i at skarven sikkert kan bli en alvorlig konkurrent til toppdykkerne ved Østensjøvannet. Som kjent skiter jo også skarven ned trærne den sitter i så bladverket etses bort og trærne dør. I ettermiddag var det 7 skarv ved vannet, det kan bli urovekkende mange flere etter hvert som storskarven ser ut til å bre seg i stor fart i Sør-Norge.
Jonas L.
Skarpt og fint portrett av skarven. Spreke og fine farger.
Jeg er, i likhet med et par andre, ikke helt fortrolig med utsnittet som er valgt. Enig med Kjartan på dette punktet.

mvh JL
Stine J.
Skarphet, farger, lys og speiling i vannet er som vanlig 100% på plass her. Rette og slett nydelig lys!

Ved å velge å kutte fuglens bakre del vekk, syns jeg imidlertid komposisjonen ville blitt bedre ved å ha mer luft over og til høyre for fuglen for å unngå midtstilling av hodet.

mvh Stine
Per Harald O.
Vel, får henge meg på skrytet!

Imponerende brennvidde! Hvilket stativ og hode bruker du? Vekt?
Takker for svar, hilsen Per.
Carsten A.
Geir AM: ''ikke stort utsnitt?'' -jo, relativt, ca. halvparten av originalopptakets flateinhold.

Odd Tore S: Søndag 09. oktober, skarv i profil på påle, kommer.

Kjartan T: Opptaket har en god del mer bak, over og foran fuglen. Det utsnittet som er vist er etter min mening det enste mulig av dette opptaket. Mer av fuglekroppen tilfører intet til bildet, og hva midtstilling angår er den ene delen av bildet opptatt av fuglen, den andre av vannflaten. Såpass mye vann *foran* hovedelementet må det også være når det er såpass mye bak hovedelementet. Hvilket altså er min vurdering.

TSH: bilde nr. 179525 er lagt ut 10. juni d.å., mens bildet her som opplyst er tatt opp 3. sept. 05, det er mao. langt mellom de to opptakene.

Ketil K: Ja, 7 idag, men jeg forstår man skal ha sett 10 stykker der nå. Kan ikke være tvil om at dette blir en alvorlig konkurrent om matfatet med toppdykkerne, i tillegg til at de herper vegetasjonen.

Per Harald O: Stativet er et karbon Gitzo (husker ikke modellbetegnelsen) med en midtsøyle som kan justeres i lodd uavhengig av stativet ellers (meget nyttig for panorering, som det blir mye av). På dette et Manfrotto 3-veis hode, hvor to av kontrollene (sideveis og opp/ned) holdes relativt løse. IS og demping med to hender fører ofte (men ikke alltid) til skarpe bilder også med brennvidder i området 500 - 1000 mm.

MVH CA
Tor-Ståle H.
Greit nok at jeg i farten ikke fikk med meg det med datoen. Jeg ser på bildene - stor sett ikke tittelen, da den er ubetydelig for bildekritikken/kommentaren. Så min kritikk/komentar består:

Hei Carsten,

Du hadde et tidligere bilde, bilde nr. 179525, som virkelig var (les: fremdeles er!) et meget bra bilde mht. skarphet og farger.

Dette bildet har et utrolig bra fargespill mellom refleksjoner i vannet og skarvens fjærdrakt. Men som bla. Hr. Mosskull bemerker, blir det for skarpt, det avsløres spesielt i fjærdrakten på halsen.

Utsnittet med bare halve fugler er jeg personlig ikke fan av.
Carsten A.
Vel, jeg har oppfattet denne vurderingen, den står jo tydelig nok tidligere. Jeg har svart på det jeg oppfattet som et spørsmål.

MVH CA
Tor-Ståle H.
Vel, det var nok heller et spørsmål om overdrevet oppskarpning.
Svein B.
Synes ikke dette er av dine beste bilder Carsten- bildet virker både oversaturert og til dels overoppskarpet (sees best i ringene på vannet bak skarven), og komposisjonen er jeg ikke helt fortrolig med. Flotte linjer i vannet- det er du en mester på, men at de er så intressante at det forsvarer å kutte skarven på den måten du har gjort er jeg mer i tvil om.

At bildet med sine kraftige farger er iøyenfallende er sikkert, men bildet blir for min del svært ''teknisk'', lite innhold og stemning- som må til for at bildet skal stå seg når jeg ser på det for andre, tredje og fjerde gang.

Tar jeg i betraktning brennvidden (500mm + 2x= 1000mm) du har brukt- så vet jeg av egen erfaring at dette er et meget godt resultat, men på en annen side er utstyret du har godt nok til å ta bilder langt over denne kvaliteten også.

Ellers er det intressant at skarven etablerer seg rundt omkring i innlandet, her i mine områder har vi den helt oppe i områdene innover mot Jotunheimen på sommeren, og utover høsten øker antallet i Gudbrandsdalslågen og Mjøsa. Vi må uansett håpe at den ikke påvirker eller utkonkurrerer for mye av det livet vi allerede har, men det er klart at skarv i store antall vil virke inn på faunaen i begrensede områder i allefall.

Mvh
Svein B
John S.
Jeg ser at diskusjonen dreier over fra begeistring til finterping på detaljene. Dette er jo greit nok, som en del av virkeligheten. Men jeg oppfatter det som at det er et forsøk på å få ''siste ordet'' i diskusjonen. Jeg er av den oppfatning at dette er et av de beste fuglebildene jeg har sett og det er nok det beste skarvebilde jeg har sett. Jeg har også prøvd meg på skarven i østensjøvannet med mye dårligere resultat http://www.foto.no/cgi-bin/bildegalleri/vis_bilde.cgi?id=197853

a)Jeg synes ikke det at ''halve'' skarven bare er med gjør bildet til et ''dårlig'' bilde, snarere tvert i mot. Kanskje er det ikke en arts beskrivelse, men bare et veldig bra bilde. b) Jeg synes ikke bilde blir kunstig fordi det er skarpt (men så er jeg en enkel sjel) c) Forskjellen i bilde fra CA og mitt ligger i *) bedre utstyr **) mer erfaring (bedre fotograf) *** mye mer tolmodighet ****) CA er mye mer kritisk til eget arbeid enn jeg og de fleste her på foto.no

Jeg bukker meg i støvet og gratulerer. Jeg håper vi treffes snart ved østensjøvannet for jeg har et noen spørsmål om hvilket kamera og linse jeg skal kjøpe meg. Jeg har et par kontroversielle ideer som jeg må trenger å få luftet.

John
Carsten A.
Hei John, vi treffes jo ofte på Ø-vannet, sikkert også senere idag, jeg regner med å være der ved ca. 14.00-tiden (dvs. om ca. 2 timer fra nå), tar vel sikte på vestsiden, du vet jo hvor.

MVH CA
André M.
Vakkert og teknisk fullkomment, Carsten.
Georg K.
There is one point I would like to mention - as a comment - a very simple, and still in the end to my mind also an important point - this is a highly attractive image of a subject I normally would not spend very much attention to.
It is a well-known, often used as an almost standing expression - the bit arrogant, ironic classification as a '' bird-photographer '' - used often also in order to communicate doubts about the availability of people involved in such subjects, to express their motifs in an other than strictly naturalistic way - leading to the idea that the maximum of quality is reached by being at the right place, at the right time with the right ( expensive equipment ) and creating images as close as possible to the realistic setting.
When there is one important thing I've learned in almost 2 years of participation here - then it is surely that such general statements do not lead anywhere - they might help from time to time to defend and opposing position - but they are generally to short thought.
This image is clearly not the one I would have opened as the first thumbnail - but after having done so - it is for me as someone absolute bare of any experience with such images a great - and positive surprise.
It is not the discussion about oversharpend - half or full bird - I have no opinion about the accuracy of the colour-saturation or not - the surprising and really satisfying part in my eyes is the sense of composition in this image.
The word composition is mostly used in order to describe something related to the order of elements in an image - while I would like to devote this word here to the expression of the photo.
Looking at this image, it makes a very specific impression about light, mood and moment accessible - the way the water appears in this image is just mind-blowing.
An intense image - attractive even for people who would not be able to see the difference between this bird and a swan, duck or whatsoever - the appeal is going further, reaches - and for the sake of it - also express more than a close-up portrait of one specific bird.
This might sound pretty naive to hard-boiled nature-photographers - and still, I experience this as a very satisfying image.
stian w.
kult !

hva med et kvadratisk utsnitt hvor du kutter ut kroppen? stilig med bare huet som dukker opp av vannet.
nydelige farger
Toini B.
Nydelig og elegante toner.

:)
Kjell G.
Gratulerer som ukens fotograf, Carsten!
Det var både hyggelig og velfortjent.

mvh kjellg
Carsten A.
Takker igjen for kommentarer, nå fra André M. og KjellG, samt noen som jeg ser alt for sjelden - dvs. Georg K., Stian W. og Toini B. Som alt sagt er dette uitsnittet det jeg etter omstendighetene har bestemt meg for, og jeg har prøvd mange.

MVH CA
Arne S.
Nå har også jeg vært på Østensjøvannet. I hvert fall kjennes det slik når jeg ser på dette bildet. Svært bra, til tross for ikke helt optimal komposisjon!
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu