Den ensomme benken
Trekkfuglene og pensjonistene har forlatt parkområdet, bare parkbenken er igjen, dekket av høstens første snø.
Utstyr
  • Nikon D-100
  • -
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriLandskap
  • Lastet opp
  • Visninger279
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_163675} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (7)
Arne S.

dette bildet var veldig kaldt, huff.....men det var fint med spennende former, og fint lys
Bente K.

Disse ensomme benkene kan være et bilde på så mangt. Du har fått frem et fint stemningsbilde for årstiden her synes jeg.
Jeg lurer litt på plasseringen av benken i bildet her. Ved å kutte bort litt fra venstre side i bildet syntes jeg at dybden i bildet ble bedre.
mvh Bente
Hege O.

Idylisk... fikk meg virkelig til å lengte etter snøen!
Et veldig klart og tydelig bildet, og bra fokus. Godt lys.
Snøen lyser mot meg, og jeg kan drømme meg inn i bildet... jeg sitter på benken (fryser..hehe) og sitter der og tenker =)
Gunnar G.

Til Bente. Jeg skjønner hva du mener, men i dette bildet, fra det stedet bildet ble tatt, var det dessverre ingen andre muligheter. Det som ødelegger muligheten for å kutte inn fra venstre er det store bjørketreet, som også har en stor grein innover i bildet.
På den annen side så er benken nesten helt fullkomment plassert i det som kalles ''Det gylne snitt''. En slik plassering gir faktisk litt luft rundt det objektet som er i dette gylne snittet, slik som benken her. Ideelt sett burde jeg ha kuttet ørlite av bildet nedenfra, men jeg ville ha litt avstand fra kanten og opp til den første trerota helt til høyre.
vennlig hilsen Gunnar
PS. Og til dere andre, takk for hyggelige kommentarer.
Bente K.

Nå kommer jeg med noen inspill og tanker omkring plassering av elementer (benken) i det gyldne snitt. Du har plassert midten av benken midt i en loddrett gylden linje mens du har plassert hele benken under en vannrett gylden linje. Dersom benken skulle vært plassert i forhold til det gylne snitt mener jeg at høyre ben på benken burde vært plassert langs den loddrette gyldne linjen.
mvh Bente
Gunnar G.

Bente. Takk for innspill.
En relativ enkel, men bittelitt unøyaktig (ikke så veldig mye) måte å finne DGS på er først å trekke en diagonal gjennom bildet, her, fra nedre venstre hjørne til øvre høyre. DGL punktet ligger på denne diagonalen. Dernest deles bildet i tre like deler. Det holder å gjøre det for den horisonale delen. Da framkommer to loddrette delelinjer i bildet. I dette tilfelle er det den venstre som interesserer. Der denne venstre tredjedelslinjen krysser diagonalen, er det såkalte diagonal/tredjedelspunktet. Litt nærmere venstre nedre kant langs diagonalen ligger DGS-punktet. Vil man ha det mere nøyaktig, del avstanden fra diagonal/tredjedelspuntet til hjørnet inn i 6 like deler. Man får da fem delingspunkter på diagonalen. Første delingspunkt nedover diagonalen fra dette nevnte tredjedelspunktet er DGS-punktet.

Men i praksis spiller så høy grad av nøyaktighet ikke noen vesentlig rolle. For ofte viser det seg at selve motivets utforming med sine egne flater, linjer, objekter og punkter vil være med å sette sitt eget kompositoriske preg i bildet. Det gylne snitt sammen med tredjedelspunktene og diagonal/tredjedelspunktene, og trekantobjekt-oppbygging (hvor ''den gylne trekant'' er en spesialvariant) er nyttige hjelpeverktøy når et bildeutsnitt skal lages (beskjæring). Men mange bilder vil bli utmerkete bilder uten at disse reglene følges helt slavisk.

I dette bildet av den ensomme benken valgte jeg å bruke DGS og tredjedelspunktet som en rettesnor, altså med benken omtrentlig plassert i nærheten av disse punktene i søkeren, justerte jeg utsnittet slik at jeg ellers fikk med de elementene jeg ønsket, før jeg knipset. Denne måten å tenke bilde på allerede under opptaket, sparer meg forøvrig for mye etterarbeid.
vennlig hilsen Gunnar
Bente K.

Takk for at du tok deg tid til å svare så grundig på mitt innspill. Jeg fikk tips til noen enkle tommelfingerregler jeg raskt kan bruke ute i felten av deg her. Å bruke diagonalen kjente jeg ikke til.
Når jeg skal regne ut det gyldne snitt bruker jeg i matematikken forholdstallet 1,63 for å finne de gyldne linjene. Det er greit å bruke etter at bildet er tatt men ikke ute i felten.
Ha en fin dag.
mvh Bente
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu